Ogier győzött a Portugál-ralin, a Toyota már a harmadik sikerét ünnepelte a szezonban


A nyolcszoros világbajnok a hatodik portugáliai győzelmével megdöntötte Markku Alén 37 éves rekordját.

Akárcsak az előző fordulóban, az aszfaltos Horvát-ralin, a murvás portugál versenyen is Sébastien Ogier és navigátora, Vincent Landais győzött egy izgalmas és szoros csatát követően. A 40 évével a mezőny korelnökének számító francia pilóta ugyan álmosan kezdte a ralit pénteken, de aztán hamar feljavult a tempója, és kilenc gyorsaságit követően már csak egy másodperccel volt lemaradva az első helytől. Szombat reggel azonban már át is vette a vezetést (amikor Kalle Rovanperä kiesett), és minden tapasztalatát felhasználva, 11,9 másodperces előnnyel zárta a rali leghosszabb, 140 km össztávú napját, amelyen a híres, 37 km-es Amarante gyorsaságit kétszer is teljesíteni kellett.

Vasárnap reggel Ogier az első gyorsaságin egy ködös időben, rossz látási viszonyok közt aratott szakaszgyőzelemmel növelte az előnyét az őt üldöző Ott Tänak (Hyundai) előtt, így az utolsó három gyorsaságin már megengedhette magának, hogy óvatosabban haladva beossza az előnyét. Végül 7,9 másodperccel előzte meg az észt vetélytársát, a Power Stage-en pedig a negyedik legjobb időt érte el. Ogier a verseny 22 gyorsasági szakaszából 7-et nyert meg, és pályafutása 61. győzelmét aratta. Most már több elsősége van Portugáliában, mint bármely más pilótának, miután 2017-ben beérte a finn legendát, az ötszörös győztes Markku Alént.

A Toyota Gazoo Racing World Rally Team négy különböző pilótával nyerte meg a Portugált-ralit az utóbbi öt évben, idei sikerével a japán gyártó felzárkózott a Lancia és a Citroën mellé, ugyanis hozzájuk hasonlóan már nyolc győzelemmel rendelkezik a dél-európai országban. A 2024-es gyártói világbajnokság öt forduló után továbbra is szorosan alakul, a Toyota mindössze négy pontra van lemaradva az élen álló Hyundai-tól.

Ogier győzelmét leszámítva nehéz versenyen van túl a Toyota. Elfyn Evans ezúttal csak a hatodik helyen ért célba, de így is fontos pontokat szerzett maga és a csapat számára. Sok nehézséggel kellett megbirkóznia a walesi pilótának, kezdve azzal, hogy nem tudta megfelelően beállítani magára a GR Yarist, aztán kapott egy defektet a hetedik gyorsaságin, majd a navigátora, Scott Martin figyelmetlenségből elvesztette az itinerfüzetét, így fél napon keresztül telefonról olvasva diktált neki. Egyszer meg is pördült szombaton Evans, vasárnap, az utolsó előtti gyorsaságin meg egy kő megütötte a versenyautója alját, aminek köszönhetően szivárogni kezdett a hűtővíz, és túlmelegedett a motor, ezért a hibrid rendszer elektromos hajtásával kellett célba vezetnie a GR Yarist. Szerencsére saját kézzel meg tudja javítani az autót a Power Stage-re, de ott kedvezőtlen rajtpozíciója miatt nem szerzett bónusz pontokat, mint ahogyan a „Szuper vasárnap” értékelésben sem. Továbbra is a második helyen áll a bajnokságban, de a hátránya 24 pontra nőtt Thierry Neuville mögött.

Az idén csak néhány versenyen induló Kalle Rovanperä pénteken kihasználta a kedvező rajtpozícióját, és a hatodik gyorsaságin átvette a vezetést, de a szombati második szakaszon egy rá nem jellemző hibát vétett: túl nagy tempóval érkezett meg egy gyors jobbkanyarba, és felborította a GR Yarist. Vasárnap újraindult a kétszeres világbajnok, és a Power Stage harmadik helyét szerezte meg, így végül sikerült pontokat szereznie a csapatnak.

A Portugáliába remek formában érkező Kacuta Takamoto is vezette a versenyt pénteken (a harmadiktól a hatodik gyorsaságiig), az ő sorsát az pecsételte meg, hogy szombat reggel eltört a GR Yaris bal hátsó futóműve, ami miatt fel kellett adnia a napot. Vasárnap újraindult a japán, és a „Szuper vasárnap” értékelésben, valamint a Power Stage-en is ötödik lett, értékes pontokat szerezve.

A Toyota kettős győzelmet ünnepelt Portugáliában, ugyanis az idén debütált GR Yaris Rally2 ügyfél-versenyautó az első győzelmét aratta a WRC2 kategóriában. Jan Solans (Teo Martín Motorsport) 3,2 másodperccel nyert Joshua McErlean (Skoda) előtt.

Nyilatkozatok:

Sébastien Ogier

„Nagyszerű érzés egy újabb győzelmet aratni és elérni ezeket a számokat, ki kell élveznem és meg kell becsülnöm ezeket a pillanatokat. Semmi bajom nem volt azzal, hogy néhány évig Markku Alénnel holtversenyben álltam öt győzelemmel, mert számomra ő egy legenda, és hatalmas tiszteletet érzek iránta. De sokszor kérdezték már tőlem, hogy mikor fogom megdönteni a rekordot, és most végre ez is megtörtént. Ez egy újabb intenzív küzdelem volt, amit mindenki láthatott, nekünk az autóban nem volt egy pillanat pihenés sem a három nap során. Azt hiszem, ahogyan a dolgokat menedzseltünk, az közel tökéletes volt: mindig versenyben tudtunk maradni a győzelemért anélkül, hogy maximális kockázatot vállaltunk volna, amikor nem éreztük 100 százalékosnak a helyzetet” – nyilatkozta Ogier vasárnap délután.

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)

„Egy rali megnyerése mindig különleges érzés, és nagyon boldogok lehetünk, hogy egy újabb győzelmet arattunk itt, Portugáliában Sebbel, folytatva a győzelmi sorozatunkat ezen a nagyszerű versenyen. Fantasztikus látni Seb nagyszerű hozzáállását, és azt, ahogyan kezeli a helyzetet nyomás alatt: időről időre megmutatja, hogy miért nyolcszoros világbajnok, és most már rekordot jelentő hatszoros győztes is ezen a versenyen. Persze összességében kissé vegyesek az érzéseink, mert nem tudtunk annyi pontot szerezni a bajnokságban, amennyit szerettünk volna. De ez a helyzet olyan, amilyen, és a következő versenyeken vissza kell küzdenünk magunkat az első helyre.”

A képhez tartozó alt jellemző üres; portugal_rali_1.jpg a fájlnév

Végeredmény, Portugál-rali:

1. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3óra41p32.3mp
2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +7.9mp
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1p09.8mp
4. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1p47.8mp
5. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2p48.9mp
6. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +6p36.0mp
7. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +11p48.4mp
8. Jan Solans/Rodrigo Sanjuan (Toyota GR Yaris Rally2) +11p52.9mp
9. Josh McErlean/James Fulton (Škoda Fabia RS Rally2) +11p56.1mp
10. Lauri Joona/Janni Hussi (Škoda Fabia RS Rally2) +13p40.3mp

Az egyéni világbajnokság állása:

1. Thierry Neuville 110 pont
2. Elfyn Evans 86
3. Ott Tänak 79
4. Adrien Fourmaux 71
5. Sébastien Ogier 70
6. Kacuta Takamoto 49
7. Kalle Rovanperä 36
8. Esapekka Lappi 23
9. Andreas Mikkelsen 14
10. Oliver Solberg 12

A gyártói világbajnokság állása:

1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 219 pont
2. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 215
3. M-Sport Ford World Rally Team 96

Fotók: Toyota Gazoo Racing