Nyolcadik a magyar férfi 4×400-as váltó

Wahl és Enyingi
Wahl Zoltán (b) váltja Enyingi Patrikot a férfi 4x400 méteres váltófutás döntőjében a római atlétika Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Steigerwald Ernő, Enyingi Patrik, Wahl Zoltán, Molnár Attila összeállítású férfi 4×400 méteres magyar váltó a nyolcadik helyen végzett a döntőben szerdán este a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság zárónapján.

A magyar rekordot kedden 3:02.09 percre javító staféta a nyolcadik idővel került a fináléba, melyben a kilences pályán kezdett

A magyarok első futója, Steigerwald Ernő az első kétszázat remekül megfutotta, majd a felső kanyarban a belgák első embere melléje ért, a célegyenesben pedig láthatóan már nehezen mozgott és a hetedik helyen váltotta Enyingit, aki végig szépen tartotta magát és szintén a hetedik pozícióban adta tovább a botot.

Wahl Zoltánt a portugálok harmadik embere a hosszú egyenesben megelőzte, ám a tatabányai futó nem szakadt le, közel maradt a riválisokhoz, az utolsó váltásnál azonban a hétfőn egyéniben hatodik Molnárnak sokat kellett kerülgetnie az előtte leváltott ellenfeleket, így több méterre nőtt a hátránya. Az FTC sprintere a célegyenesig közelebb zárkózott és az utolsó száz méteren úgy tűnt, van esélye előrébb jönni, de a roppant kiélezett és szoros küzdelem végén a nyolcadik helyen ért be 3:02.10 perces idővel, a magyar csúcstól egyetlen századdal elmaradva.

A magyar váltó tagjai a finálé után nem sokkal elmondták, hogy maximálisan elégedettek az eredménnyel és nagy élmény volt számukra, hogy Eb-döntőt futhattak.

“A tegnapinál is nagyobb lelkesedéssel álltunk a döntőhöz és mondhatjuk, hogy ez egy örömfutás volt a számunkra” – kezdte értékelését az MTI-nek Steigerwald Ernő. – “Ez egy jobb futás volt mint a keddi, csak most egy jóval erősebb futamban voltunk, a váltások hátrábbról történtek, ezért a bevágások miatt többet kellett futni. Egy századdal maradtunk el a tegnapitól, csak most méterben jóval többet futottunk.”

A kedden egészen kimagaslóan teljesítő Enyingi Patrik ezúttal is kiválóan futott, de elárulta, hogy most kicsit nehezebb volt számára a futam.

“Teljesen más futás volt. Tegnap nagyon lazák voltak a lábaim, nagyon pörögtek, ma több erőt kellett beleadni és szerintem ez látszott is” – mondta Enyingi Patrik. – “Megpróbáltam mindent kiadni magamból, de érződött bent is, hogy ez egy teljesen más dimenzió, itt nagyon mentek a srácok mellettünk, mi pedig próbáltuk tartani a lépést.”

Wahl Zoltán arról beszélt, hogy a mai futása jobban sikerült a keddinél

“Tegnap én végig gyakorlatilag a kettes pályán futottam, ami rátett jó pár tizedet. Ma az volt a nehézség, hogy a váltásoknál, aki hozta a botot, annak ki kellett jönnie, aki pedig kapta, annak nagy volt a forgalom, nagy volt a tumultus és kívülről kellett bevágnia az egyes pályára” – jegyezte meg a sprinter, hozzátéve, hogy a döntő teljesen más, mint az elődöntő. 

A finálénak külön varázsa van, abban Európa legjobbjai futnak, ami nagy élmény volt a számukra.

Molnár Attila azzal kezdte, hogy a váltásnál felmerült nehézségeket már jobban tudta kezelni, mint május elején a bahamai váltó-világbajnokságon, ahol a mix váltóban fellökte egyik ellenfelét. Akkor úgy kezdett el futni, ahogy tanítják, az első pár lépésnél leszegte a fejét, ezúttal viszont az első pillanattól figyelt maga elé.

“Az ember tanul a hibáiból, tudtam, hogy előre kell néznem. Láttam négy-öt embert magam előtt és ki kellett találnom, hogy ki merre lép. Maradt benne időben, de ezzel számolni kell” – hangsúlyozta az egyéniben is országos csúcstartó sprinter, majd arról is beszélt, hogy milyen négy nap alatt négyszer maximális erővel lefutni a 400 métert. 

“Meg lehet csinálni, mert az ember a végtelenségig terhelhető.”

Az aranyérmet a belga staféta nyerte meg, a házigazda olaszok, valamint a németek előtt.

4×400 m, Európa-bajnok:
    
   Belgium (Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Dylan Borlée, Alexander Doom) 2:59.84 perc
2. Olaszország (Luca Sito, Vladimir Aceti, Riccardo Meli, Edoardo Scotti) 3:00.81
3. Németország (Manuel Sanders, Jean Paul Bredau, Marc Koch, Emil Agyekum) 3:00.82
…8. Magyarország (Steigerwald Ernő, Enyingi Patrik, Wahl Zoltán, Molnár Attila) 3:02.10

(MTI)

Országos csúccsal döntős a férfi 4×400-as váltó