Nyikos Patrik képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon, amely Magyarországon kerül megrendezésre októberben

Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat 2024. október 4-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Magyarországon startoló ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2024. május 22-én rendezte meg 29. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

A versenyen nyolc ifjú, 27 év alatti szakács indult:

  • Dudar Máté – Hotel Wellamarin
  • Gulyás Máté – IKON Debrecen
  • Incze Árpád – Pajta Étterem
  • Kis Gergely – Four Seasons
  • Nyikos Patrik – Stand Étterem
  • Schmidt Torontál – Lokal47
  • Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző
  • Végh Botond – BGE

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.

A verseny technikai igazgatója:

  • Kovács Lázár (Lázár Chef)

A konyhai zsűri tagjai:

  • Barka Áron
  • Nyíri Sándor
  • Sándor Dénes

A kóstoló zsűri tagjai:

  • Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke)
  • Szulló Szabina
  • Bicsár Attila
  • Dalnoki Bence
  • Jose Guerrero
  • Győrffy Árpád
  • Hamvas Zoltán
  • Katona Dániel
  • Pesti István

A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

Az ételek felszolgálásában Hidvégi Hedvig irányítása alatt a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás szakának hallgatói, valamint Janosovits Miklós szervezésében és Virágh Zoltán vezetésével a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt.

Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2024. évi dobogósai:

1. helyezett: Nyikos Patrik, a Stand Étterem ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2024. október 4-én megrendezésre kerülő Világbajnokságon.

A győztes menüsor:

Előétel:
Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással

Főétel:
Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével

Desszert:
Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval

2. helyezett: Kis Gergely, Four Seasons

3. helyezett: Gulyás Máté, Ikon Debrecen

A versenyzőket az oklevelek mellett a Világszervezet Párizsi Központjából érkezett díszes medálokkal és az Extrametál cég közvetítésével Wüsthof késkészlettel jutalmazták.

A 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere és egy újabb nyertes pályázat alapján, 2024. évben ismét Magyarország rendezheti meg a versenyt, 20 versenyző részvételével és 12 zsűritag közreműködésével, akik mind az öt kontinensről érkeznek, és egy 5 napos programsorozat keretében a kiváló magyar alapanyagokkal is megismerkedhetnek.

Érdemes követni az ambiciózus fiatal séfek pályafutását, hiszen nagyszerű helyeken, kiváló teljesítményt nyújtanak, ráadásul a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition nem egyszer bizonyult már a Bocuse d’Or előszobájának. 

Vive la Chaine!