Nőtt a drága kabriók iránti kereslet

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.

A Használtautó.hu több mint 25 ezer, 2023 óta feladott kabrióhirdetés áttekintésével és több mint 120 ezer telefonos érdeklődés alapján megvizsgálta, hogy az érdeklődők körében mely kabriók voltak a legkeresettebbek. A listát a Peugeot 206 vezeti, őt a BMW 3-as sorozata, a Renault Megane, a Mazda MX-5 és az Opel Astra követi.

2023 első negyedéve óta összességében a kimondottan öregecske, 11-20 éves (57,5%) és 20 évnél is idősebb modellekért (22%) emelték fel legtöbbször a telefont, de ha a tavalyi és idei első negyedév közti eltéréseket áttekintjük, kiemelendő, hogy csaknem kétszer annyian érdeklődnek 2 évnél fiatalabb kabriók iránt, és mind a 3-5, mind a 6-10 éves modellek iránt nőtt a kereslet. Ez pedig akár több száz telefonhívásnyi különbséget, vagyis potenciális vásárlót jelenthet.

Ha az átlagárakat nézzük, az elmúlt 1 év során az érdeklődők leginkább az 1 és 3 millió Ft (35%), a 3 és 7 millió Ft (19%), valamint az 500 ezer és 1 millió Ft (14%) közötti árkategóriában kerestek, ahogy az is mindenképpen érdekes, hogy minden 10. potenciális vásárló 15 millió Ft feletti kabriót nézett ki magának – majdnem annyian, mint a legalacsonyabb, 500 ezer Ft alatti kategóriában.

Viszont a fiatalabb modellek statisztikáival összhangban, 2023 első negyedévéhez képest, mind a 7-15 millió Ft közötti, mind a 15 millió Ft feletti kategóriában fokozódott a kereslet.

Adataink szerint minden év második negyedévében ugrásszerűen nő a kabriók iránti érdeklődés, ezért az eladóknak azt javasoljuk, hogy ekkortájt töltsék fel a minden részletre kiterjedő, alvázszámmal, szervizkönyvvel és nagyfelbontású fotókkal kiegészített hirdetéseiket. Aki pedig vásárolni szeretne, jelenleg több mint 25 féle modellből válogathat 2 millió forintos átlagár körül, de természetesen az árlista csúcsán a prémium márkák is felbukkannak. Az élen a Mercedes áll, de a Bentley, az Audi és a Ferrari is szerepel a toplistán” emelte ki Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.