Nem sejthetted, de a Nissan X-Trail és a Townstar EV is a legjobb magyar autó

Két Nissan modell is az Év Magyar Autója 2024 nyertesei között

  • Nissan X-Trail nyert az Év Magyar Autója 2024 családi autók kategóriájában
  • Az Év Magyar Autója 2024 választáson a Nissan Townstar EV Furgon nyert a zöld kishaszonjárművek között

Az elmúlt héten hirdettek eredményt az Év Magyar Autója 2024. választáson.

Összesen hét kategóriában hirdetett győztest a zsűri, mely kategóriákból a Nissan két kategóriában is elvitte az első helyet.

A szakmai zsűri döntése alapján ebből a hét kategóriából a Nissan X-Trail a családi autók kategóriáját nyerte.

A negyedik generációs X-Trail 2022 év végén került bemutatásra és azóta is nagy sikernek örvend szerte a világon közte Magyarországon is.

A modell ezen változatához a Nissan azt a jól bevált DNS-t használta, amely az X-Trail mindhárom korábbi generációját jellemzi: erőteljes dizájn, rugalmas használhatóság és fejlett összkerékhajtás. Az új X-Trail öt- és hétüléses változatban is elérhető, kényelmes lehetőséget kínálva a nagy családos vagy barátokkal való kirándulásokhoz, utazáshoz.

Az X-Trail a Nissan európai kínálatának második modellje, amelyet a márka az innovatív e-POWER hajtásrendszerével látott el. Kizárólag a Nissan kínálatában megjelenő e-POWER rendszer egyedülálló módon közelíti meg az elektromobilitást, és az elektromos autók vezetési élményét kínálja, anélkül, hogy hálózati töltésre lenne szükség.

Az e-POWER rendszer egy nagy teljesítményű akkumulátorból és egy változó sűrítési arányú benzinmotorral, áramfejlesztővel, inverterrel és 150 kW-os első villanymotorral integrált hajtásláncból áll. Ez az egyedülálló hajtáslánc azt jelenti, hogy a kerekekre jutó teljesítményt kizárólag az elektromotor adja, ami azonnali, lineáris reakciót eredményez a gázpedálra.

Ennek a rendszernek egyedülálló eleme, hogy a benzinmotor kizárólag az áramfejlesztést szolgálja, míg a kerekeket teljes egészében az elektromos motor hajtja. Ez azt jelenti, hogy a motor mindig az optimális tartományon belül működhet, ami városi környezetben kiváló üzemanyag-hatékonyságot eredményez.

A Nissan elektromos hajtásláncaihoz tervezett új összkerékhajtási rendszer Európában, szintén ebben a negyedik generációs X-Trail-lel mutatkozott be. Az e-4ORCE a Nissan legfejlettebb összkerék meghajtás technológiájának köszönhetően minden körülmények között megnyugtató tapadást és magabiztos gyorsulást biztosít.

A nagy teljesítményű kettős e-motoros rendszer összteljesítménye 157 kW (213 LE) a hátsó 94 kW-os motornak köszönhetően, amely élénk gyorsulást tesz lehetővé (0-100 km/óra 7 másodperc alatt). A hátsó nyomatékreakciója 10 000-szer gyorsabb, mint a mechanikus összkerékhajtású rendszeré. Emellett az állandó nyomaték-újraelosztás és a közel tökéletes súlyegyensúly hozzájárul a megnyugtató kezelhetőséghez és menetkomforthoz, ami erőteljes, mégis sima, vezetési élményt tesz lehetővé.

Bár az X-Trail e-POWER-rel felszerelt változata teszi ki a jármű iránti kereslet nagy részét, a kínálatban megtalálható a hagyományos meghajtású 1.5 literes változó sűrítési arányú turbófeltöltős változat is. A 120 kW (163 LE) teljesítményű 300 Nm forgatónyomatékkal rendelkező benzinmotoros verzió kizárólag kétkerék meghajtással kapható, mely esetben az Xtronic fokozatmentes váltómű választható.

Az X-Trail utastere új szegmensbeli mércét állít fel az emelt szintű belső környezet, a jellegzetes dizájn és a használhatóság terén.

A Nissan fejlett intelligens mobilitási technológiák tárháza a vezető kezében van, melynek köszönhetően a kényelem és a minőség minden felületen érezhető. Új prémium anyagok, intelligens funkciók és átgondolt részletek gazdagítják az utasteret, amely minden dimenzióban élvonalbeli dizájnt és praktikumot kínál.

Nagy figyelmet fordítottak a kapcsolószervek és gombok ergonómiai és tapintási minőségére, hogy kiváló minőségérzetet biztosítsanak. Az ügyfélkutatás egyértelműen kimutatta, hogy az ügyfelek a könnyen kezelhető alapfunkciókat részesítik előnyben, ezért az X-Trail egyszerű, intuitív fűtés/légkondicionáló kezelőszerveket, valamint a központi képernyőt kezelő, például az audio- és navigációs funkciókat vezérlő gombokat kapott.

A megnyugtató és nyugodt környezetet teremtő új, fehér hangulatvilágítás az egész utastérben megtalálható, mely prémium és harmonikus érzést sugároz.

Az Év Magyar Autója 2024 zöld kishaszonjármű kategória nyertese pedig a Nissan Townstar EV Furgon lett.

A Nissan Townstar teljesen elektromos változata 2023-ban csatlakozott a Nissan elektromos kínálatához a vállalat Ambition 2030 programján belül. Hatékony mobilitási megoldást kínál, amely segít az ügyfeleknek alkalmazkodni a mérséklődő károsanyag kibocsátási előírásokhoz, a növekvő urbanizációhoz és az e-kereskedelem növekedéséhez.

A Townstar EV az e-NV200 sikerére épül. A modell a Nissan elektromos kishaszongépjárművek (e-LCV) területén szerzett szakértelme alapján, a megbízhatóság és a fenntarthatóság jegyében készült, a vállalkozók igényeinek kielégítését szem előtt tartva.

Ennek érdekében az új Townstar teljesen elektromos változata intelligens energiagazdálkodással és az akkumulátor hűtésével optimalizált hajtásláncot kapott. Aerodinamikus megjelenésének és az általa létrehozott hatékonysági előnyöknek köszönhetően a Townstar EV akár 350 km-es (WLTP-ciklus), kiemelkedő hatótávolságot is képes elérni. A 122 LE teljesítményt és 245 Nm forgatónyomatékot biztosító Townstar EV 45 kWh-s akkumulátora képes váltóáramú (22 kW) vagy egyenáramú gyorstöltésre egyaránt (CCS formátum). Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a felhasználók mindössze 37 perc alatt 15%-ról 80%-ra töltsék fel az akkumulátort.

A Townstar EV belsejének megtervezésekor a vásárlói elégedettség és az ergonómia került előtérbe. A több mint 20 technológiai funkcióval, köztük a csatlakoztathatóság (telefon integráció, Apple Carplay / Android Auto) és a 10 colos digitális műszerfallal büszkélkedő Townstar EV a Nissan haszonjármű kínálatának legfejlettebb járműve.

A felszereltségtől függően 600 és 750 kg közötti hasznos teherbírásra és az akár 1500 kg vontatására is képes a Townstar EV Furgon. A jármű rakodóterének mérete modellváltozattól függően 3,3 és 4,9 köbméter, ami elegendő két Euro-raklap szállítására.

A rendelkezésre álló aktív és passzív biztonsági technológiák közé tartozik az intelligens holttérfigyelő, az aktív sebességtartó automatika, az intelligens vészfékezés, az oldalszél asszisztens és az utánfutó lengéscsillapító.

Az Év Magyar Autója 2024 zsűrije öt olyan “független” elismert magyar újságíróból áll, akik nagypéldányszámú online és print lapokat képviselnek. Döntésük meghozatalakor figyelembe vették az autók fogyasztását (mért, illetve becsült), az értéktartását (Eurotax), az árát, a kényelmét, a praktikumát, a biztonságát, a küllemét, a technika/technológia tartalmát, a gépkocsi dinamizmusát, valamint a vásárláskor kínált garanciát. A zöld autók esetében ezeken felül a zsűri még vizsgálja a hatótávot is

Kiderült, a BMW M2 Coupé és a BMW i5 is magyar autó

Kiderült, amit nem is sejtettél! Az önjelölt zsűri szerint a Toyota C-HR és a Lexus RZ is magyar autó!