Negyeddöntőig jutott a párbajtőröző Koch Máté és Siklósi Gergely a dohai GP-n

Koch Máté.
Koch Máté. Fotó: Andrea Trifiletti

Koch Máté és Siklósi Gergely a negyeddöntőben fejezte be szereplését a dohai párbajtőr Grand Prix-n. A nőknél Kun Anna és Muhari Eszter jutott a legtovább a magyarok közül, ők a legjobb 16 között búcsúztak.

A nők hétfőn, a férfiak kedden kezdték a versenyüket, előbbieknél a tíz magyar induló közül a kiemelt Kun mellé – tavaly ezen a viadalon bronzérmes – Muhari, valamint Nagy Blanka és Gnám Tamara csatlakozott, utóbbiaknál pedig az alapból főtáblás Koch és – a katari GP-n egy éve aranyérmes – Siklósi mellett Andrásfi Tibor vívhatott a legjobb 64 között. A nőknél tíz, a férfiaknál kilenc magyar induló volt a 210, illetve 276 fős mezőnyben.

A két egyéni világbajnok, a 2019-ben győztes Siklósi és a tavaly vb-aranyérmes Koch hasonló utat járt be

Siklósi Gergely az ukrán Ihor Reizlint 15-10-re, a dán Patrick Jörgensen 15-7-re, a japán Ito Inocsit megint 15-10-re győzte le, majd a kubai születési, amerikai Yeisser Ramireztől 15-11-re kapott ki úgy, hogy 5-2-re, majd 6-3-ra vezetett, a végén pedig, amikor ellenfele átvette a vezetést, már sürgette az idő, így nőtt a különbség. 

Koch Máté az ukrán Roman Szvicskar ellen 15-14-re nyert, a portugál Miguel Frazaót 15-12-vel, majd a kolumbiai John Edison Rodriguez 15-8-cal búcsúztatta, végül 15-14-es vereséget szenvedett az olasz Federico Vismarától, pedig 8-2 is állt az eredményjelzőn a magyar vívó javára. Vismara szívós munkával felzárkózott, majd 12-14-re fordított, Koch innen még egyenlített, az utolsó akciónál azonban ellenfele volt pontosabb. Ezzel az ötödik helyen végzett, Siklósi pedig hatodik lett a viadal eredményközlője alapján. Andrásfi egy asszót nyert a főtáblán.

Férfi párbajtőrben a csapat olimpiai kvalifikációja szinte biztosra vehető, így az egyéni versenyeknek a minél kedvezőbb ranglistahelyezés, az ötkarikás kiemelés, illetve a válogatottba kerülés szempontjából van jelentősége.  

Siklósi
Siklósi Gergely. Fotó: Andrea Trifiletti

A nőknél Kun Anna és Muhari Eszter két-két győzelemmel a legjobb 16 között búcsúzott, előbbi a kilencedik, utóbbi a 12. helyen zárt. Nagy egy mérkőzést nyert, Gnám pedig az első fordulóban kikapott. 

Női párbajtőrben már csak egyéni kvalifikációra van esély, ebben a tekintetben Kun Anna helyzete kedvező, ő párizsi kvótát érő helyen áll a rangsorban. Csapatkvalifikáció nélkül egy országból legfeljebb egy vívó kerülhet be az adott szakág ötkarikás mezőnyébe.

Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi válogatott vezető edzője

“Igazából közepesen vagyok elégedett. Mert az ötödik és a hatodik helyezés egy ilyen nagyon erős Grand Prix-versenyen értékes eredmény Mátétól és Gergőtől. Ugyanakkor akadtak olyan pillanatok, amikor úgy nézett ki, hogy két érem is benne van ebben a napban. Mindegy, panaszra egyáltalán nincs okunk, és már most el kell kezdeni koncentrálni a két hét múlva sorra kerülő, heidenheimi csapat Világkupára, ahol végleg szeretnék biztosítani a helyünket az olimpiára.”

Férfi párbajtőr egyéni Grand Prix, Doha, 276 induló

1. Yuval Freilich (izraeli), 2. Federico Vismara (olasz), 3. Samuel Imrek (amerikai) és Yeisser Ramirez (amerikai), 5. Koch Máté (edző: Boczkó Gábor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 6. Siklósi Gergely (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …21. Andrásfi Tibor, …75. Kovács Gergely, …89. Nagy Dávid, …97. Bakos Bálint, …131. Bányai Zsombor, …197. Csabai Máté, …258. Fenyvesi Csaba.

Női párbajtőr egyéni Grand Prix, Doha, 211 induló

1. Vivian Kong (hongkongi, 2. Giulia Rizzi (olasz), 3. Darja Varfolomjejeva (ukrán) és Hadley Husisian (amerikai), …9. Kun Anna, …12. Muhari Eszter, …27. Nagy Blanka, …55. Gnám Tamara, …82. Wimmer Dorina, …85. Dékány Kinga, …128. Kardos Edina, …150. Fekete Bosziljka, …159. Salamon Réka, …177. Borsody Emma. 

Forrás: hunfencing.hu / MTI

Bronzérmes Bernben a férfi párbajtőrcsapat és Algírban a női kardcsapat