Nagytakarítás a Gruber József víztárolóban

Gruber József víztározó
A Gellérthegyi Gruber József víztároló tisztítása. Fotó: Fővárosi Vízművek/Tuba Zoltán

Csaknem egy héten keresztül, jelenleg is tart a budapesti Gruber József víztároló jobboldali medenceterének nagytakarítása.

A 40 ezer köbméteres kamra vizének leengedése után a plafont, a falakat, az oszlopokat, majd a medence alját is lemossák. Az éves ütemterv alapján zajló tisztítás a Fővárosi Vízművek ellátási területének ivóvízbiztonságát szolgálja.

Jelenleg, azaz március közepén zajlanak Budapest legnagyobb víztárolója, a Gruber József medence jobb oldali kamrájának mosási munkálatai. A baloldali kamra takarítása már az elmúlt hetekben befejeződött.

A Fővárosi Vízművek éves ütemterv alapján végzi víztárolóinak és víztornyainak tisztítását, csőhálózatának öblítését. Ezek a munkák elengedhetetlenek az ivóvízbiztonság fenntartásához, a társaság ellátási területén élő közel 2 millió ember mindenkor biztonságos vízellátásához.

A Gellért-hegy belsejében meghúzódó, 1970-es években épült Gruber József víztároló két, egyenként 40 ezer köbméteres, zongora alakú medencetérből áll, amelyek egymásnak tükörképei. Az ikerkamrák ilyenkor, a takarítások idején is kiegészítik egymást: amikor az egyikük mosásra vár, a benne lévő vizet leengedik, és a munkák befejezéséig a másik gondoskodik a vízellátásról.

Egy kamra teljes tisztítása körülbelül egy hétig tart. Ennek során tűzoltófecskendők segítségével, ivóvízzel megtisztítják a plafont, a falakat, mind a 106 oszlopot, majd a medence alját is. Végezetül mintavétellel ellenőrzik a víz minőségét, mielőtt a medencét ismét a budapestiek szolgálatába állítanák.

Gruber József víztározó
A Gellérthegyi Gruber József víztároló tisztítása. Fotó: Fővárosi Vízművek/Tuba Zoltán)

Fővárosi Vízművek