Molnár Martin a motorsport őshazájában folytatja útját a Forma-1 felé

A 15 éves sportoló a Brit Forma-4-es bajnokságban építi tovább karrierjét

Európa egyik legrangosabb utánpótlásnevelő autóverseny-sorozatában, az FIA Brit Forma-4-ben, a Virtuosi Racing színeiben folytatja versenyzői pályafutását Molnár Martin. A 15 esztendős versenyző a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA tehetséggondozó programja, a Hungarian Motorsport Academy tagja, az idei évtől az akadémia mellett a 4iG Nyrt. támogatásával versenyezhet az autósport őshazájában.

Molnár Martin a Virtuosi Racing színeiben teljesítheti a 2024. április 27-én kezdődő, tízfordulós szezont, ami olyan legendás pályákat érint, mint a Donington Park, Brands Hatch, Silverstone vagy Zandvoort, amelyek korábban vagy jelenleg is Forma-1-es nagydíjak helyszínei. Nagy-Britannia a világ legnépszerűbb autóversenye, a Forma-1 központja, a világbajnokságon induló 10 csapatból 8 rendelkezik angliai telephellyel, és a szigetország az utánpótlásképzés terén is kiemelkedő szakmai közegnek számít. Martin csapata, a Virtuosi Racing a Formula 4 után a Forma-1-ig vezető további kategóriákban is jelen van, korábban náluk versenyzett a Csou Kuan-jü (Zhou Guanyu) és a gyorsaságimotoros legenda, Mick Doohan fia, Jack Doohan is.

Molnár Martin angliai szereplése mérföldkő a hazai autó-motorsport történetében, hiszen ő az első magyar pilóta, aki FIA minősítésű brit bajnokságban áll rajthoz. A 2010-es években Kiss Pál Tamás a brit F4-es bajnokság elődjében, a brit Formula Renault 2.0-ban versenyzett, majd egészen a Forma-1 előszobájáig jutott. Kiss Pál Tamás jelenleg a Motorsport Talent Management (MOTAM) sportszakmai vezetője és egyben Martin instruktora is.

„Örömteli megtiszteltetés, hogy bejelenthetem Molnár Martin szerződtetését. Martin a 2024-es szezon során nálunk fog versenyezni. Teszteltünk már, nagyon jól ment. Előrelépést tettünk, és kíváncsian várjuk, hogy mit hoz számunkra az előttünk álló szezon és a jövő” – nyilatkozta Mark Salmon, a Virtuosi Racing csapatvezetője.

„Tavaly augusztusban lehetőségem nyílt, hogy megnézzek egy versenyhétvégét a Donington Parkban és rögtön megtetszett a bajnokság. A csapattal könnyen megtaláltuk az összhangot, és be tudtam illeszkedni, ami nagyon fontos azután, hogy az elmúlt évek során másik országban versenyeztem. Nyár óta sokat teszteltem, a 321 Perform és a Fit4Race csapatával átalakítottuk az izomzatomat, rendszeresítettük a szimulátoros edzéseket. Nagyon várom, hogy megmutathassam, hogy mire vagyunk képesek a Virtuosival. Új korszak kezdődik most a pályafutásomban, ami nem jöhetett volna létre a szüleim, valamint a partnereink nélkül. Köszönöm szépen nekik a lehetőséget!” – tette hozzá Molnár Martin.

Évek óta tartó építkezés

Molnár Martin 2018 óta versenyszerűen gokartozott, az elmúlt évek során a családjától távol, Olaszországban élt. Hétről hétre azokban az olasz sorozatokban, például a WSK-ban, a Champions of the Future és a CIK FIA Európa-bajnokságban edződött, amelyek évtizedek óta a későbbi Forma-1-es pilótákat és más kategóriák kiválóságait is kitermelik.

Martin 2023-ban az első magyar versenyző lett, aki megnyerte a Winter Cup versenyt a gokartsport emblematikus helyszínén, Lonatóban, majd több hónapig vezette az FIA Karting világranglistáját OK kategóriában. Sikerei alapján első magyarként beválogatták a Richard Mille Young Talent Academy 2023-as válogatójára is.

A 15 éves versenyző a pályafutása első szakaszát elsősorban családi összefogásnak köszönhetően teljesítette. Ez lehetővé tette azt is, hogy a sportszakmai menedzsmentet ellátó MOTAM 2022 májusa óta előkészítse Martin továbblépését a formulaautós kategóriákba. Ennek részeként csatlakozott Kiss Pál Tamás a menedzsmenthez, vele kiegészülve zajlott a karrierterv kidolgozása, és a megvalósításhoz legalkalmasabb partnerek, köztük a versenycsapat kiválasztása is.

„A mai bejelentés Martin rendíthetetlen szorgalmának és akaraterejének gyümölcse, ami nem jöhetett volna létre családja erőfeszítései nélkül. A szülei bizalmának és hosszútávú gondolkodásának köszönhető, hogy közösen egy olyan sportprogramot tudunk építeni, ami a partnereink együttműködésével hosszú távon egy kiemelkedő versenyzőt adhat a magyar sportnak, és Martin sikerei nemzetközi színtéren is Magyarország, a magyar tehetségek és vállalatok hírét viheti. Köszönöm mindenkinek, hogy tett és tesz Martin pályafutásáért, mert az ő sikere egyre inkább a közös sikerünk is lesz” – nyilatkozta Őry Tamás, a MOTAM ügyvezető igazgatója.

„Büszkék vagyunk Molnár Martinra, hogy a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által létrehozott és működtetett Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer gokartversenyzőjeként idén már Formula–4-es bajnokságokban folytatja pályafutását. Benne minden megvan ahhoz, hogy sikereket érjen el és lendületesen folytassa karrierjét az autósportban. A családi és szponzori támogatás mellé a HMA a professzionális szakmai támogatáson túl azzal járul hozzá, hogy gyorsítja a versenyzők karrierépítését, velünk előbb léphetnek eggyel magasabb szintre. Most már két olyan HMA-versenyző is van, aki a Formula–4-ben versenyez, hiszen Hideg Ádám a spanyol Formula Winter Series-ben bizonyít, sőt már dobogóra is állhatott – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatóságának elnöke.

Sportszakmai szempontból Martin pályafutását Kiss Pál Tamás felügyeli, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a brit autósport kultúra terén, és végig kísérte Martin tesztprogramját is.

„A részeredményeket látva bizakodó vagyok, de olyan magas színvonalú az utánpótlás-nevelés az autósportban, és annyira fiatal korban elkezdik a versenyzők képezni magukat, olyan sok kilométert megtesznek, hogy nem elvárható az, hogy valaki az első évben kitűnjön” – jelentette ki Kiss Pál Tamás, majd hozzátette: „Azt a célt fogalmazom meg Martinnak, hogy szeretném, ha a kezdők, a Rookie-k bajnokságában a legjobb három között szerepelne. Ez már egy óriási eredmény lenne, és lehetőleg minél több top 10-es eredményt hozzon. Gyűjtse a tapasztalatokat, kilométereket, de látva az elmúlt időszakot és azt az utat, amit bejártunk, biztos vagyok benne, hogy fogjuk őt a dobogón látni a brit bajnokságban.”

Molnár Martin

Pályafutás összefoglaló

Név: Molnár Martin
Születési hely, idő: Budapest, 2008. augusztus 21.
Jelenlegi csapat: Virtuosi Racing
Jelenlegi versenysorozat: ROKiT F4 British Bajnokship certified by FIA
Főbb partnerek: 4iG, Hungarian Motorsport Academy, Lavadina, Multiszint, MOTAM
Aktív évek: 2017 áprilistól
Korábbi csapatok: Team Driver, AV Racing, Kart Republic, Energy Corse Racing Karts
Nyelvi készségek: Hungarian, English, Italian

Autóversenyzői pályafutás

2023 F4, Richard Mille Young Talent Academy Shootout (első magyar versenyzőként)
2023 F4, tesztelés a brit, olasz, spanyol és a magyar bajnokság csapataival

Gokartos pályafutás

2020 Gokart, Rotax MiniMax Austria, bajnok
2020 Gokart, Rotax MiniMax FIA Central European Zone, bajnok
2020 Gokart, Rotax MiniMax CEE, bajnok
2020 Gokart, Rotax Max Euro Trophy Portimao döntő, 5. helyezett
2021 Gokart, WSK Open Cup kvalifikációs csoport 1. helyezett, Heat győzelmek
2021 Gokart, 49th Trofeo delle Industrie, Lonato, döntő 2. helyezett
2022 Gokart, OK Junior kategória, Champions of the Future, Franciacorta, döntő 3. helyezett
2022 Gokart, OK Junior kategória, WSK Euro Series 1. forduló, döntő 5. helyezett
2022 Gokart, OK Junior kategória, 50th Trofeo Delle Industrie, Lonato, döntő 2. helyezett
2022 Gokart, OK Junior kategória, CIK-FIA Gokart világbajnokság, Sarno, döntő 8. helyezett
2022 Gokart, OK Junior kategória, CIK-FIA Gokart Európa-bajnokság, összetett 21.
2022 Gokart, OK Junior kategória, Champions of the Future, összetett 11. helyezett
2023 Gokart, OK kategória, Winter Cup, Lonato, döntő 1. helyezett
2023 Gokart, OK kategória, WSK Champions Cup, Lonato, döntő 2. helyezett
2023 Gokart, OK kategória, WSK Super Master Series, Lonato, döntő 8. helyezett

További eredmények

2022-től a Hungarian Motorsport Academy tagja
2023
Gokart, OK kategória, az FIA Karting világranglista 1. helyezettje három hónapig