Molnár Attila hatodik lett 400 méteren

Molnár Attila
A német Jean Paul Bredau, Molnár Attila és a svájci Lionel Spitz a férfi 400 méteres síkfutás döntőjében a római atlétika Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Molnár Attila 45.07 másodperces eredménnyel a hatodik helyen végzett a férfi 400 méter hétfő esti fináléjában a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon.

Az FTC szabadtéren világbajnoki elődöntős, fedett pályán vb-ötödik sprintere a vasárnapi elődöntőben teljesen kifutotta magát és 45.04 másodperces szezoncsúcsával a hatodik legjobb idővel jutott tovább. A finálé nyolcas mezőnyében az ötödik legjobb egyéni csúccsal (44.84 mp) és a hatodik legjobb idei eredménnyel rendelkezett, így előzetesen nem számított a dobogóra esélyesek közé.

A döntőben az olimpiai szintes 22 éves magyar atléta a hármas pályán futott, méghozzá a táv első felén remekül. A rajt után komoly tempóban kezdett és szokásához híven rendkívül bátran versenyzett. A célegyenesre az ötödik-hatodik helyen fordult rá, szépen zárkózott fel, úgy tűnt, előreléphet, de a hajrá végére nem maradt ereje, így végül nem tudott javítani pozícióján. 

 “A kezdést én gyengébbnek éreztem, könnyebben esett, de ha gyorsabb volt, mint az elődöntőben, annak csak örülök. A végét meg egyszer majd csak kibírom a célig” – mondta az MTI-nek karrierje első felnőtt Eb-fináléját követően Molnár Attila

“Azt gondolom, hogy felszabadultabban futottam most, mint az elődöntőben, arra tekintettem nagyobb erőpróbaként, mert szerintem minden világversenyen az elődöntő nehezebb, mint a döntő és ez az első két helyezettet leszámítva most is látszott. Kicsivel gyengébbeket futottunk, mint tegnap. Összességében jól megoldottam mindkét futást, igyekeztem kiadni magamból mindent, azt hiszem, ez sikerült.”

Molnár Attila arról is beszélt, hogy folyamatosan dolgoznak azon edzőjével, hogy ereje minél tovább kitartson, és úgy érzi, ebben most is sikerült előrelépnie.

“Úgy kell fejlesztenünk tovább, hogy egyre kevesebb maradjon a távból hátra, mire elfogy az erőm, s aztán pont a 400-as vonalon fogyjon ki a tankom” – jegyezte meg a sprinter, aki azt is elmondta, hogy a verseny közben mindig csak magára figyel, ki tudja zárni a külvilágot, így nem sokat érzékelt abból, hogy a célegyenesben sokáig közelíteni tudott riválisaira. 

“Csak magamra figyeltem, kizártam minden mást, nem láttam senkit, csak néha a mellettem futót, mert az volt a célom, hogy magamat legyőzzem. Minden sportolónak azt kívánom, hogy ki tudja zárni a külső körülményeket. “

Molnár azt is elmondta, hogy elégedett az Európa-bajnokságával, értékesnek tartja a hatodik helyezést, mert az európai élmezőny egyre gyorsabb.

“Elégedett vagyok és úgy gondolom, hogy az olimpiára megfelelő úton haladok” 

– zárta gondolatait Molnár Attila.

Győzött a belga Alexander Doom 44.15-ös Európa-bajnoki csúccsal.

Gyurátz Réka a 12. lett kalapácsvetésben

A szombathelyi dobó a vasárnapi selejtezőből harmadikra elért, 69,06 méteres eredményével jutott be a fináléba, melyben nem sikerült túlszárnyalnia előző napi teljesítményét.

A 28 éves Gyurátz Réka a döntőt biztatóan, 66,68 méterrel kezdte, a folytatásban viszont nem sikerültek a kísérletei, a második és a harmadik sorozatban is érvénytelent hajított, így pedig nem folytathatta a döntőt, mivel egyik vetélytársát sem tudta megelőzni, a negyedik körtől pedig már csak a legjobb nyolc próbálkozhatott tovább.

A versenyszámot a hazai Sara Fantini nyerte meg 74,18 méteres eredménnyel, megelőzve a lengyelek legendáját, a háromszoros olimpiai, négyszeres világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó Anita Wlodarczykot (72,92 m) és a francia Rose Logát (72,68 m).

A férfi tízpróbázóknak este a magasugrást és a 400 métert kellett teljesíteniük

Gálpál Zsombor előbbiben visszafogottan, a másodikban viszont remekül teljesített. A 20 éves magyar többpróbázó a magasugrást 1,84 méterrel zárta (661 pont), majd 400-on 48.31 másodperccel (894 pont) futamában második, a 24 fős mezőnyben pedig a hetedik legjobb volt. Öt szám után Gálpál a 20. pozícióban áll 3939 ponttal.

Takács Boglárka és Sulyán Alexa sem jutott döntőbe 200 méteren

A szám magyar csúcsát két hete 22.71 másodpercre javító Takács Boglárka – aki 100-on a kilencedik helyen végzett vasárnap – a délelőtti előfutamban kiemeltként nem szerepelt, az elődöntőben pedig a harmadik futamban kapott helyet. Nem rajtolt jól, látványosan beragadt és a kanyarból kijövet csak az ötödik-hatodik helyen haladt. A célegyenesben aztán szépen jött fel, de csupán a negyedik helyen tudott célba érni, 23.09 másodperces ideje pedig nem volt elég a döntőhöz.

“A tegnapi száz fizikálisan nem viselt meg, inkább érzelmileg. A 200 elejét, az első 20-30 métert nem akartam annyira megfutni, hogy maradjon erőm a végére. Inkább a kanyar kijáratán akartam felépíteni azt a sebességet, amivel tartom a lépést a többiekkel és a végéig kitart. Nem nagyon tartott ki a végéig szerintem, vagy lehet, túl későn kezdtem el a sebesség felvételt” – értékelte teljesítményét Takács Boglárka. – “Ebben most ennyi volt. Úgy érzem, kifutottam magam. A 200 nem okoz nagy csalódottságot, a 100 az annál inkább, de nagyjából tudom az okokat. Nem a formámmal van a baj, az továbbra is jó, inkább fejben fáradtam el az elmúlt fél évben.”

Az előfutamban 23.30 másodpercet elérő Sulyán Alexa a második elődöntős futamban szerepelt. Az U20-as magyar csúcstartó (23.12 mp) gödöllői tehetség a hármas pályán kifejezetten rosszul futotta meg a kanyar elejét, 50 méter után már komoly hátrányban volt a többiekkel szemben, melyet a célegyenesben sem tudott ledolgozni. Így végül 23.42 másodperccel a nyolcadik helyen ért célba, délelőtti idejétől 12 századdal elmaradva.

A női 400 méter finálé volt a hétfő csúcspontja

Női 400 méteren Lieke Klaver számított az egyik nagy favoritnak. A holland azonban hiába futotta meg 50.08 másodperccel idei legjobbját, még az ezüstéremre sem volt esélye, mivel a lengyel Natalia Kaczmarek és az ír Rhasidat Adeleke tíz méterrel megelőzte őt. Kettejük csatájából az utolsó métereket jobban bíró Kaczmarek került ki győztesen, aki egészen elképesztő idővel, 48.98 másodperccel ért célba, a hozzá hasonlóan egyéni csúcsot elérő ír riválisát kilenc századdal megelőzve.

Férfiak

    200 m (0,8 méter/másodperc), Európa-bajnok:
    
   Timothé Mumenthaler (Svájc) 20.28 másodperc    
2. Filippo Tortu (Olaszország) 20.41
3. William Reais (Svájc) 20.47

    400 m, Európa-bajnok:
    
   Alexander Doom (Belgium) 44.15 másodperc
2. Charles Dobson (Nagy-Britannia) 44.38
3. Liemarvin Bonevacia (Hollandia) 44.88
…6. Molnár Attila 45.07

    3000 m akadály, Európa-bajnok:    
    
   Alexis Miellet (Franciaország) 8:14.01 perc
2. Djilali Bedrani (Franciaország) 8:14.36
3. Karl Bebendorf (Németország) 8:14.41

Nők

    400 m, Európa-bajnok:
   
   Natalia Kaczmarek (Lengyelország) 48.98 másodperc    
2. Rhasidat Adeleke (Írország) 49.07    
3. Lieke Klaver (Hollandia) 50.08    

    rúdugrás, Európa-bajnok:
    
   Angelica Moser (Svájc)    4,78 méter
2. Ekaterini Sztefanidi (Görögország) 4,73
3. Molly Caudery (Nagy-Britannia) 4,73

    kalapácsvetés, Európa-bajnok:
    
   Sara Fantini (Olaszország) 74,18 méter
2. Anita Wlodarczyk (Lengyelország) 72,92
3. Rose Loga (Franciaország) 72,68
…12. Gyurátz Réka 66,68

(MTI)

Halász Bence újra ezüstérmes kalapácsvetésben