Milan triplája sprintbefutóban, Valter a mezőnnyel ért célba

Milan
Fotó: Luca Bettini/AFP via Getty Images

Az olasz Jonathan Milan harmadik etapsikerét zsebelte be a Girod’Italia országúti kerékpáros körversenyen, a 13. szakaszon Valter Attila a mezőnnyel ért célba, az összetett élcsoportja pedig nem változott.

A Riccione és Cento közötti 179 kilométeres táv kategorizált emelkedő nélkül mezőnyhajrát ígért, nem is volt esélye a nap háromfős szökésének. Az etap során áttekertek a kerékpárosok Lugón, amely csupán néhány kilométerre fekszik az – ezen a hétvégén a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjnak otthont adó – imolai versenypályától. 

 Bő hatvan kilométerre a céltól oldalszélben szakadt szét a mezőny, a hátsó csoportokban a többi között a szakasz egyik esélyesének számító Jonathan Milannal, illetve a Visma-Lease a Bike bringásával, Valter Attilával, ám bő húsz – nagy tempójú – kilométer után összezártak a sorok. Ezt a rövid periódust leszámítva nyugodt volt ez etap, amelyen nagy magyar zászló üdvözölte az út mentén Valtert. A záró húsz kilométerre fordulva bukás miatt szakadt meg a sor, ami azonban ismét össze tudott állni. 

Következhetett a mezőnyhajrá a kanyarok, a helyenként beszűkülő út és járdaszigetek miatt technikás befutónál a Lidl-Trek tökéletes felvezetést adott a pontverseny éllovasaként ciklámen trikós Milannak, aki a hazai közönség nagy örömére harmadszor nyert az idei Girón. Másodikként a lengyel Stanislaw Aniolkowski, harmadikként a német Phil Bauhaus ért célba, utóbbi a 2021 Tour de Hongrie-n Kaposváron és Tatán nyert szakaszt.

Az összetett élcsoportja nem módosult, az esélyesek valamennyien a mezőnnyel értek célba, a kétszeres Tour de France-győztes szlovén Tadej Pogacar változatlan előnnyel tartja előnyét. Valter is azonos idővel tekert be a 80. helyen, összetettben maradt a 34.

Valter Attila az M4 Sport helyszíni stábjának elárulta: ezúttal nem kapott feladatot a csapatától, nyugodt napja volt, a nehéz Giro-kezdés után örült is ennek.

“A végén volt egy kis szelezés, várható volt, tudtuk mi is, ahogy azt is, hogy utána szembeszeles rész jön, az sem kifejezetten zavart, hogy száz részre szakadt a mezőny, én ott hátul kajálgattam, nagyon jó így versenyezni” – árulta el a magyar bajnok, hozzátéve: néha jó így versenyezni.

 Az előző, szökésben töltött napjára vonatkozó kérdésre azt válaszolta Valter, hogy valószínűleg sosem lesz World Tour-mezőnyben a legerősebb.

“Remélem, hogy igen, de azért arra nehéz alapozni, hogy erősebb leszek egy ilyen mezőnyben, mint Pogacar. Nem leszek soha a legerősebb, ezért nagyon sokszor okosnak kell lenni ahhoz, hogy nyerjek, nagyon ravasznak, rafináltnak kell lennem ahhoz, hogy jó eredményeket érjek el, és emellé kell az erő is” – fejtette ki, megemlítve: érzése szerint ez az erő már régóta megvan, ugyanakkor az, hogy megmutassa, mire is elég ez, az marad el az idei évben. 

“Egész jól kezdtem az évet, azóta viszont végig azt érzem, hogy ennél jóval többet is tudok.”

Amint mondta, a tanulságokat kell levonni és fejben jobban résen lennie.

“És nem elszalasztani a lehetőségeket, volt ezen a Girón is, persze balszerencse is eléggé. Ha ezeket nem használom ki hosszú távon, akkor sok mindent megbánok és ezt nem szeretném. Úgyhogy ezekből igyekszem tanulni” – szögezte le.

Results powered by FirstCycling.com

Szombaton a 107. Giro d’Italia második időfutama, a Castiglione delle Stiviere és Desenzano del Garda közötti 31,2 kilométeres egyenkénti indításos szakasz vár a mezőnyre, amely összesen 3400 kilométert teker, amíg a jövő vasárnapi záróetapon Rómában célba ér. Valter az időfutamon vissza fogja fogni magát, mivel a sík távon akkor sem tudna jó eredményt elérni, ha végignyomná.

(MTI)

Alaphilippe teljessé tette gyűjteményét, Valter Attila szökésben volt