Mészáros Lőrinc: a magyar futball jelenlegi sikereihez a Puskás–Suzuki-kupa is hozzájárult

Mészáros Lőrinc

A rendezvényt felvezető keddi sajtótájékoztatón Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy 17 évvel ezelőtt megálmodtak egy U17-es utánpótlástornát, amely mára világhírűvé lett, és a világ minden részéről érkeznek rá topcsapatok.

Jelezte, hogy a kezdetek óta részt vevő klubok mellett idén olyan tradicionális nagy egyesületek jönnek először Felcsútra, mint az olasz Juventus vagy a skót Rangers.

“Annak idején azzal a szándékkal hívtuk életre a Puskás–Suzuki-kupát, hogy az ifjú magyar labdarúgók évről évre összemérhessék tudásukat elismert külföldi futballműhelyekben pallérozódó kortársaikkal. A Magyar Suzuki Zrt. segítségének köszönhetően sikerült a tornát a világ egyik legfontosabb korosztályos labdarúgó-eseményévé tennünk, s azt hiszem, nem túlzok azzal, hogy a magyar futball jelenlegi sikereihez, illetve számos játékos karrierjéhez a Puskás–Suzuki-kupa is hozzájárult. Hiszen ne feledjük, Sallai Rolandok, Álvaro Moraták, Daniel Carvajalok bontogatták itt szárnyaikat…”

Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese büszkeségnek nevezte, hogy a kezdetektől részesei lehetnek e színvonalas, Magyarország jó hírnevét építő futballtornának. Olyan fiataloknak adnak lehetőséget, akikből ünnepelt sztárok válhatnak évek múlva – fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy a viadalt egy hónappal a felnőtt labdarúgó Európa-bajnokság rajtja előtt rendezik, ezen több Puskás-nevelés is szerepelhet a magyar válogatottban.

Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete emlékeztetett arra, hogy akkor indították el a Puskás-Suzuki Kupát, amikor senkinek eszébe nem jutott volna utánpótlás labdarúgótornát rendezni, de az akadémia felvállalta a Suzukival karöltve. Megemlítette, hogy Puskás Ferencné maximálisan támogatta a rendezést, velük tárgyalt Madridban a Real szerepléséről.

Mint mondta, a “magyar futball kulturális folytonosságának újraépítésében” kulcsfontosságú volt Puskás Ferenc egykori klubjainak meghívása és a torna életre hívása. Ma már saját jogon tudja az akadémia Magyarországra hívni a legnagyobb futballklubok utánpótláscsapatait és idén velük együtt ünnepelhetik a 10 éve átadott Pancho Arénát is – tette hozzá.

Tóth Balázs, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia igazgatója ismertette, hogy az A jelű csoportban a spanyol Real Madrid CF, a belga KRC Genk, a skót Rangers FC és a Puskás Akadémia kapott helyet, míg a B jelű négyesben az olasz Juventus FC, a görög Panathinaikosz, a portugál Sporting CP és a Budapest Honvéd-MFA szerepel majd.

 Jelezte, hogy a torna első három napján minden csapat játszik minden csoportjában szereplő együttessel, majd az elért csoporthelyezések alapján vívják az utolsó napon a helyosztókat. A bronzmeccset és a döntőt a közmédia élőben közvetíti.

Puskás Akadémia

Laczkó Zsolt, a Puskás Akadémia U17-es csapatának vezetőedzője

“Nagyon örülök, hogy ismét megrendezzük a tornát, úgy vélem, mind én edzőként, mind a stáb, mind a játékosok nagyon szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen seregszemlén részt vehetünk. Ez lesz az első Puskás–Suzuki-kupám, elképesztően jó csapatokkal, játékosokkal, edzőkkel találkozhatunk. Edzői szempontból fontos elvárás, hogy a saját stílusunkat megmutassuk a tornán, de természetesen minden mérkőzésünket meg akarjuk nyerni – ezt a két dolgot párhuzamosan szeretnénk megvalósítani. Két hónapja épp az egyik résztvevőt, a Juventust győztük le, megmutattuk, hogy a bátorság megvan a csapatban, és azt is ígérhetem, hogy nagyon jó állapotban leszünk.”

Forrás: puskasakademia.hu

A Győr botlása után ismét feljutó helyen a Vasas