Menczer: nem küldünk katonákat és a béke pártján állunk

Menczer Tamás
Menczer Tamás, a Fidesz képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 15-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A külügyi államtitkárból mezei országgyűlési képviselővé és a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatójává avanzsált Menczer Tamás hátrahagyva a miniszteri bársonyszéket a padsorokból szólalt fel napirend előtt.

Menczer Tamás (Fidesz) a kormánypártok teljes támogatásáról biztosította a közel-keleti helyzettel kapcsolatban a kormány álláspontját. Ukrajnára kitérve hozzátette: a magyar kormány azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet akar, ám a helyzetet súlyosbítják a háborúpárti európai vezetők nyilatkozatai. Ennél is súlyosabb, hogy a NATO most azt szervezi, hogyan tudja átvenni a fegyverszállítást, a katonák kiképzését, és erre 100 milliárd dollárt szánnak – figyelmeztetett.

Értékelése szerint a magyar baloldal háborúpárti, hajlandó lenne magyar katonákat a háborúba küldeni, noha “az új baloldali csodagyerek”, Magyar Péter nemrég “próbált mosakodni” a háborúval kapcsolatos álláspontja ügyében.

Fontos, hogy világosan elmondjuk: nem küldünk katonákat és a béke pártján állunk – közölte.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában arra figyelmeztetett az ellenzék álláspontjával kapcsolatban: “ha dollár érkezik, azzal háborús álláspont is érkezik”.

Hozzátette: Irán Izrael elleni támadásával a világ még veszélyesebb hely lett, az európai vezetők nagy része ma mégsem a béke hangján beszél az orosz-ukrán háború kapcsán. Folytatódik a NATO-misszió előkészítése és a fegyverszállítások, ezzel az eszkaláció is, ilyen körülmények között háromszorosan fontos, hogy Magyarország a béke hangja legyen – hangsúlyozta.

A bábjáték végetért! (a szerk.)

(MTI)

Izrael megnyitotta légterét az iráni légitámadás után – a brit légierő számos iráni drónt lelőtt