Marozsán nem bírt Fritz-cel, Babosék sikere

Marozsán

Marozsán Fábián négyszettes vereséggel búcsúzott a harmadik fordulóban az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A világranglistán elfoglalt 67. helyével a legjobb magyarnak számító játékos korábban a korábbi US Open-győztes Marin Cilicet és a 22. helyen kiemelt Francisco Cerundolót búcsúztatta, de a 32 között egy még nehezebb ellenfél következett: a 12. helyen kiemelt amerikai Taylor Fritz

A 26 éves kaliforniai teniszező hat trófeát gyűjtött eddig, tavaly ötödik is volt az ATP-rangsorban, és negyeddöntőt vívott Wimbledonban, valamint a US Openen is. Az idén az Australian Open előtt nem nyert mérkőzést, és eddig viszonylag könnyű ellenfeleket búcsúztatott az argentin Facundo Diaz Acosta (90.) és a francia Hugo Gaston (97.) személyében.    

Első összecsapásuknak a tízezer férőhelyes, rossz idő esetén befedhető John Cain Arena adott otthont, ahol a remekül röptéző és rövidítő Marozsán Fábián 2:0-ra elhúzott, és ettől kezdve elég volt a saját szervájára koncentrálnia. A magyar szövetség beszámolója szerint Fritz mindent megtett, hogy visszabrékeljen: előbb 2:0-nál, majd a szettért adogatva kellett fogadóelőnyt hárítania a 24 éves magyarnak, de jól összpontosított, két nyerő szervával és egy pontot érő tenyeressel fordított, majd lezárta a játszmát. A lelátó minden szegletéből jött is a “Gyerünk, Fábi!” biztatás.

A folytatásban az amerikai egyre jobban teniszezett, és miután a kilencedik fogadóelőnyét megcsinálta (1:3), átvette az irányítást, ráadásul Marozsán játéka kicsit szétesett, túl sok volt benne a ki nem kényszerített hiba. Ekkor még viszonylag gyorsan összeszedte magát, és 2:5-ről visszajött 4:5-re. Elképesztő gém következett, a Hajdúszoboszló SE sportolója négy játszmalabdát hárított, az egyiket 199 kilométer/órás második adogatással, a másikat bravúros rövidítéssel, de Fritz addig szorongatta őt, amíg övé nem lett a szett (4:6).

Innentől egyre nőtt a különbség kettejük között. Fritz alig vesztett pontot adogatóként, a nyomás így a magyaron volt, és ezzel most nem tudott mit kezdeni: 2 óra 24 perc alatt 3:6, 6:4, 6:2, 6:2 lett.

Marozsán harmadszor játszott Grand Slam-főtáblán, és a harmadik fordulóig jutott, míg Fritz a 30. GS-versenyén indult, és 2022 után másodszor került a legjobb 16 közé az Australian Openen. Marozsán szombaton párosban folytatja Fucsovics Mártonnal.

“Ha összességében nézzük, szerintem pozitív volt ez a hét, harmadik fordulót tudtam játszani Grand Slam-főtáblán, életemben először” – értékelt az M4 Sportnak Marozsán. “Vertem kiemelt játékost itt Ausztráliában a főtáblán, ennek köszönhetően ide jutottam a harmadik körbe, ahol a jóval esélyesebb Taylor Fritz ellen kellett játszanom.”

Meglátása szerint jól kezdte a mérkőzést míg kicsit bizonytalanabb ellenfelével szemben, aki nem érezte úgy a körülményeket és “nem tudta az én játékomat felvenni rögtön az elején”. A második szettben viszont a saját szervái elkezdtek lelassulni, “a százalékok romlani”, ennek következtében Fritz agresszívabb lett, jobban támadta az adogatásait, és – ahogy fogalmazott – kezdett kicsúszni a kezei közül az irányítás.

“Ez egyáltalán nem jó, ha az ember a világranglista-tizenkettedik ellen játszik” – mondta.

Saját bevallása szerint innentől romlott a játéka. Ahogy rámutatott, sok időt töltött a pályán egyéniben és párosban is, csütörtökön nem volt pihenőnapja, de nem erre fogja a vereséget.

“Ez egyáltalán nem probléma, ezeket meg kell tanulnom, fejlődik ezzel a kondim. Szeretnék minél több meccset játszani, nyerni és remélhetőleg akkor ezeket fogom bírni. Amit mindenféleképpen kiemelnék, az az, hogy a szervámnak javulnia kell azért, hogy az ilyen játékosok ellen legyen esélyem, legalább csak ottmaradni a nyomukban. Hogy az adogatásomat tudjam hozni, legyen esélyem, hogy én brékeljek és ne azt érezzem mindig, hogy hátrányban vagyok és nehezen hozom az adogatójátékaimat, ők pedig simán jutnak előnyhöz” – fejtette ki.

Mint mondta, néha még kicsit szokatlan számára, hogy ekkora pályán, nagy közönség előtt játszik, ám egyre jobban kezdi megszokni ezt a közeget és otthonosabban mozog benne.

“Talán nem lesz annyira párosjáték a holnapi mérkőzésen, mivel egyikünk sem páros-specialista. Egyéni tenisz lesz négy emberrel egy pályán, reméljük, hogy mi tudunk jobban kijönni a találkozóból” – tekintett előre.

Női párosban az esőzések és a program csúszása miatt csütörtökön elhalasztották Babos Tímea és Bondár Anna páros mérkőzését

A magyar duó pénteken az olasz Angelica Moratelli és brit Samantha Murray ellen mutatkozott be. Babosék óriásit küzdöttek az első szett elvesztése után, a másodikban ugyan simán egyenlítettek, de a döntő játszmában, 0:1-nél három fogadóelőnyt kellett hárítaniuk. Megoldották, majd 5:5 után összejött a brék, és Bondár szervájánál már nem adtak esélyt az ellenfélnek.

Babos Tímea – aki múlt heti megfázása után már teljes erőbedobással tud edzeni is – a magyar szövetség Facebook-oldalán kiemelte: eleinte nem érezték a játékot, az ellenfél kellemetlen stílust képviselt.

“Mondhatjuk, borzasztó volt az első szett. Utána egy jó másodikat játszottunk, míg a döntő szett tele volt izgalmakkal. Lényeg, hogy a végén sikerült nyerni” – tette hozzá.

Bondár Anna hangsúlyozta: átsegítették egymást a holtpontokon, a második szettől mindketten jobban szerváltak, és neki is kellett egy kis idő, mire megszokta, mit kell csinálnia, mert októberben játszott legutóbb párosmeccset.

Australian Open

Férfiak, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
   
Taylor Fritz (amerikai, 12.)-Marozsán Fábián 3:6, 6:4, 6:2, 6:2
    
Női páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
    
Babos Tímea, Bondár Anna-Angelica Moratelli, Samantha Murray (olasz, brit) 4:6, 6:1, 7:5

(MTI)

Fucsovics Márton és Marozsán Fábián sikere párosban