Marco Rossi kihirdette 26 fős keretét a labdarúgó Európa-bajnokságra

Marco Rossi
Marco Rossi szövetségi kapitány a nyári németországi Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott kerethirdető sajtótájékoztatóján a telki edzőközpontban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.

Az Eb keretben a márciusi kerettagok többsége mellett megtalálható Botka Endre, Csoboth Kevin, Fiola Attila, Kata Mihály és a tavalyi selejtezősorozatban végig kerettag Szappanos Péter is. A szakmai stáb azért döntött a 26-nál több kerettag meghívása helyett tartalékok megnevezése mellett, mert ennél több játékossal csökkent volna az edzések hatékonysága, így az Eb-re történő lehető legoptimálisabb felkészülés is csorbát szenvedett volna.

– A keret összeállításánál a játékosok teljesítménye mellett minden más szempontot is mérlegeltünk, többet között azt is, hogy kik voltak részesei a 2023-as selejtezősorozatnak, melyen kivívtuk az Eb-részvételt – mondta Marco Rossi az mlsz.hu-nak.

“Emellett pedig kiugró teljesítményt egyetlen új játékostól sem láttunk, így új kerettag behívása emiatt sem volt indokolt. A harmadik kapus személyére viszont ki szeretnék térni külön is: Szappanos Péter tavaly egész évben velünk volt, és a sportszakmai teljesítményén túl kulcsembere volt a közösségnek, hatalmas szerepe volt a csapategység kialakításában, ezért döntöttem mellette. Tóth Balázs kitűnően teljesített márciusban, amikor velünk volt, és kétség sem férhet hozzá, hogy a jövőben fontos tagja lesz a magyar válogatottnak. Fiola Attila és Lang Ádám nemrégiben megsérültek, de kapcsolatban folyamatosan vagyunk velük, és úgy tudjuk, hamarosan egészségesek lesznek, ráadásul az Eb előtt két bő hetünk lesz meggyőződni a formájukról, és ha esetleg indokolt lesz, akkor tudunk még változtatni, hiszen vannak tartalékos játékosaink.”

“A mi felkészülési időszakunk szerencsére hosszabb lesz, mint az ellenfeleinké” – fogalmazott a szövetségi kapitány

“Már május 27-én megkezdjük a munkát, míg a hivatalos FIFA-napok csak egy héttel  később kezdődnek. Ez a múltban mindig előnyt jelentett, bízunk benne, hogy ez ezúttal is így lesz. Két felkészülési mérkőzésünk lesz, június 4-én Írországban, 8-án pedig Debrecenben Izrael ellen, ezt követően pedig Németországban fogjuk befejezni a felkészülést, melynek során minden területre maximálisan kiterjed majd a figyelmünk. A plusz napok miatt a fizikai felkészítésre is jobban oda tudunk figyelni, bár ezt azért nem szabad túlzásba sem vinni, hiszen hosszú szezon végén érkeznek majd Telkibe a játékosaink.”

“Jelen pillanatban minden játékosunk behívható, nincsenek sérültjeink. Ilyenre 2022 szeptembere óta nem volt példa. Két kérdőjel van, de Fiola Attila és Lang Ádám esetében is úgy tűnik, nincs akadálya, hogy csatlakozzanak” – fogalmazott a magyar állampolgársággal is rendelkező tréner. 

“Fiolán egyszerű, rutinműtétet hajtottak végre, már az összetartás elejére csatlakozhat, majd akkor mérlegeljük, milyen állapotban van, Langnak még enyhébb a sérülése”.

Marco Rossi az MTI érdeklődésére kifejtette, a keretek létszámának bővítése 26 játékosra elsősorban a nagy csapatok számára előny. Példaként hozta fel, hogy a csoportrivális németeknek 15 olyan játékosa volt, aki a Bajnokok Ligája elődöntőjében szerepelt. Megjegyezte, a franciák és az angolok is akár ötven azonos szintet képviselő futballistát meghívhatnak, ugyanakkor neki 15-16 olyan labdarúgója van, aki “becserélhető”.

“Ez azt jelenti, hogy a kezdőn kívül öt-hat olyan csere lesz, akit ha pályára, küldök, nem kell megsiratni a lecserélt játékost” – mondta Rossi, aki ezzel indokolta azt is, hogy azonnal kijelölte a végleges keretét.

“Nem tudnám, hogyan tartsak edzést 27 mezőnyjátékosnak, ezért logikusabbnak tűnt, hogy kijelölöm a végleges keretet. A tartalékoktól azt kérem, tartsák magukat olyan kondícióban, hogy ha szükség van rájuk, ne legyenek lemaradva”.

A válogatott kerettagjainak többsége május 27-én kezdi meg a felkészülést Telkiben, Ádám Martin, Bolla Bendegúz, Gazdag Dániel, és Styles Callum azonban csak később csatlakozik a csapathoz. A válogatott június 3-án utazik el Dublinba, az Írország elleni felkészülési mérkőzés helyszínére, ahonnan a mérkőzést követő napon tér vissza Telkibe, majd június 8-án a debreceni Nagyerdei Stadionban játssza utolsó felkészülési meccsét Izrael ellen.

A magyar labdarúgó-válogatott 26 fős, bő kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Az olasz szakvezető június 7-éig módosíthat a névsoron.
    A magyarok június 15-én kezdenek Kölnben a svájciakkal, majd június 19-én következik a házigazda németek elleni meccs Stuttgartban, ahol aztán június 23-án a skótokkal találkozik a válogatott.

Forrás: MLSZ.hu / MTI