Major Veronika olimpiai kvótát szerzett sportpisztolyban!

Major Veronika
Major Veronika

Major Veronika párizsi kvótát szerzett női sportpisztolyban a sportlövők Rio de Janeiróban zajló olimpiai kvalifikációs versenyének, melynek szerdai döntőjében a harmadik helyen zárt.

A keszthelyiek lövője gyakorlatilag a kvalifikációs időszak kezdete óta üldözte a kvótát, ám hiába lőtt az elmúlt években nagyon kiegyensúlyozottan és jutott be számos világversenyen a döntőbe lég- és sportpisztolyban is, a finálékban rendre lecsúszott a kvalifikációról. Legutóbb éppen ezen a versenyen, vasárnap a 10 méteres számban.

A vasárnapi negyedik hely után Major Veronikának nem volt ideje keseregni, a sportpisztoly alapversenye ugyanis már hétfőn megkezdődött és kedden zárult. Ebben Győrik Csaba tanítványa ismét jól teljesített, különösen a keddi rapidlövészetben remekelt és 590 körrel a második helyen jutott döntőbe.

Dacára annak, hogy a riói kvalifikációs versenyként lett kiírva, olyanok is indulhatnak rajta, akik már nem szerezhetnek kvótát, mert vagy már korábban szereztek, vagy azért, mert az adott számban országuk már begyűjtötte a maximálisan elérhető két indulási helyet. Így fordulhatott elő, hogy – mint kedden a női légpuskában – a legjobb nyolc mezőnyében négy olyan pisztolyos szerepelt, aki már kvótás, Major így három riválisával küzdött a két kvótáért.

A magyar versenyzőnek a német Josefin Ederre, a bolgár Miroszlava Mincsevára és a szingapúri Hsziu Hong Tehre kellett elsősorban figyelnie, velük volt versenyben Párizsért. A döntőben ötös sorozatokat lőttek a sportolókat és nem körre, hanem pontra, úgy, hogy minden 10,2 kör fölötti lövés ért pontot.

Az első kör nem sikerült jól Majornak, csupán egy pontot ért el, a másodikban viszont szinte hibátlan teljesítményt nyújtott (4 pont), így felzárkózott riválisaira. A hullámzás a következő két körben is folytatódott a részéről, a harmadikban két pontot lőtt, a negyedikben viszont mind az ötöt begyűjtötte.

Így négy kör után 12 ponttal állt, méghozzá a kvótaszerzés szempontjából kiváló helyzetben, ugyanis ekkor esett ki a versenyből a nyolcadik, a szingapúri pisztolyos, ráadásul a hetedik helyen a bolgár állt, akinek hátránya három pont volt Majorral szemben. 

Következett az ötödik kör, melyben Major Veronikának “csak annyi dolga volt”, hogy maga mögött tartsa Mincsevát, amit az ekkor szerzett négy pontjával túl is teljesített, így megszerezte az olimpiai kvótát.

A riói és a tokiói játékokon is szerepelt Major Veronika a finálé folytatásában már mindenféle teher nélkül lőhetett és végül a harmadik helyen zárt.

“Nehéz megszólalni egy ilyen verseny után, hiszen a légpisztolyos versenyszámban is nagyon közel voltam a kvótaszerzéshez – idézte őt a hazai szövetség közleménye. – Nem volt időm utána csalódottnak lenni, mert másnap rögtön kezdődött a 25 méteres versenyszám. Kizártam a gondolataimból a vasárnapi negyedik helyet. Magabiztosan versenyeztem hétfőn és kedden is, ma reggel pedig úgy álltam lőállásba, hogy érmet fogok szerezni. Az ötkarikás kvótára nem is gondoltam. Ranglistáról mindenképp meglett volna az olimpiai kijutás, de az érem által kézzel fogható bizonyítéka is van annak, hogy ott lehetek Párizsban. A munka viszont nem áll meg, hiszen a végső cél nem a kijutás, hanem a jó olimpiai szereplés.”

A magyar sportlövőknek ez a negyedik kvótájuk Párizsra. Korábban a puskás Pekler Zalán és Péni István, valamint a pisztolyos Fábián Sára Ráhel szerzett indulási jogot.

Forrás: Hunshooting.hu / MTI

Mészáros Eszter lecsúszott az olimpiai kvótáról légpuskában