Magyarországon a határ az határ, aki nem jogosult a belépésre, az nem lépi át a határokat

Röszke
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára (j) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (b) az illegális migrációról a röszkei közúti határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatójuk után. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar szabályok szerint a határ illegális átlépése jogtalan cselekedet, az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűnelkövetésnek számít; Magyarországon a határ az határ, aki nem jogosult a belépésre, az nem lépi át a határokat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben szerdán.

Orbán Viktor, a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon), Yoram Hazony filozófussal, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével folytatott pódiumbeszélgetésén hangsúlyozta: a határokon kívül kell várniuk mindazoknak, akiknek menekültügyi kérelmük elbírálása folyamatban van. Ez a legfontosabb kérdés, ez a vörös vonal. Ha ezt nem sikerül elérni Európa-szerte, a migráció kérdése nem oldható meg – szögezte le.

“Magyarország nem akar kevert társadalmat, meg akarja védeni a határait, meg akarja őrizni a kultúráját és a hagyományait”

– jelentette ki.

Az egyes tagországoknak kell önálló módon dönteniük arról, hogyan kívánják megoldani a migráció kérdését. Nincs szükség közös uniós migrációs politikára, a migráció kérdésének nemzeti hatáskörbe kell tartoznia – szögezte le a kormányfő.

Közölte, a migráció kérdése civilizációs kérdés.

Európa keresztény gyökerekkel rendelkező kontinens

Azok többsége, akik jelenleg Európába akarnak jönni, más kultúrából érkeznek, főként muzulmán háttérrel rendelkeznek. A migrációnak továbbá történelmi horizontja van, fel kell tehát tenni a kérdést, hogyan fog kinézni Magyarország a jövőben, keresztény, muzulmán, vagy más kulturális hátterű lesz-e – hangoztatta.

Kijelentette: mindenkinek magának kell eldöntenie, milyen környezetben, milyen kultúrájú országot akar létrehozni. Akaratát azonban senki se erőltesse másokra. Magyarország úgy gondolja, hogy a liberálisok által vázolt kevert társadalom nem vezet jóra – mondta.

A kormányfő hozzátette: nem lehet központilag megmondani azt sem, hogy melyik ország hogyan oldja meg a társadalom elöregedésének problémáját. Magyarország szerint az elöregedésre nem válasz a migráció erőltetése. Magyarország egyebek mellett a családok erős támogatási rendszerén keresztül kíván javítani a helyzeten – közölte.

Kiemelte: a konzervatív kormányokat, köztük Magyarországot, amelyek a brüsszeli vezetés szerint “nem viselkednek helyesen”, megzsarolják, az Európai Bizottság, az uniós szerződések őre helyett, politikai szereplővé vált. Szavai szerint az uniós vezetés által erőltetett migráció valódi oka az, hogy a liberálisok új szavazókat akarnak gyűjteni.

“Ez nem a gazdaságról, nem a demokráciáról szól. Az igazi ok az erő megszerzése a szavazatok által. Ez a realitás”

– hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor kijelentette: Európa progresszív liberális óceánjában jelenleg Magyarország a különbözőség szigete, a megfelelő hely, ahol a konzervatívok szabadon beszélhetnek és politikai terveket szőhetnek a jövőre vonatkozóan.

“A szabadság harcosainak ismételten aktívnak kell lenniük és cselekedniük szükséges Európában” – fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: konzervatív civil társadalmakat kell létrehozni olyan konzervatív emberekkel, akik készek harcolni a szabadságért. Magyarország megfelelő hely ehhez – jelentette ki.

Orbán és Farage
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt korábbi elnöke a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencián (NatCon) Brüsszelben a rendezvény második napján. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A geopolitikai helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta:

Magyarország nem szeretne még egyszer közös határt Oroszországgal, ahogyan ez a szovjet időkben volt

Magyarország elismeri Ukrajna jogait és önállóságát, Ukrajna orosz megtámadása teljes mértékben ellent mond minden nemzetközi egyezménynek és minden közösen tiszteletben tartott értéknek – hangoztatta. Látni kell azonban, hogy Ukrajna jelenleg a Nyugat protektorátusa, ami azt jelenti, hogy a fegyverek és a pénzügyi támogatás folyamatos fenntartása nélkül az ország nem létezne – mondta.

“Ukrajna már nem önálló ország”

– fogalmazott.

Közölte, hogy a magyar kormány nem akarja feladni a Magyarország és Oroszország közötti jó gazdasági együttműködést, ugyanis az orosz-ukrán háború nem a magyarok háborúja. Az ukrajnaiak meg akarják védeni a hazájukat, ez az ő döntésük – mondta.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a háború oka az ország NATO-tagságának kérdése, majd hozzátette: az oroszok sosem fogják megengedni, hogy Ukrajna a jelenlegi formájában a katonai szövetség tagja legyen. Mindent meg fognak tenni, hogy a NATO és Oroszország között pufferzóna maradjon – közölte.

A tűzszünet és a béketárgyalás jobb lenne, mint a háború folytatása, be kell látni ugyanis, hogy Ukrajna nem tud győzni a harcmezőkön. Ez a realitás – szögezte le.

A kormányfő közölte, Magyarország elítél minden támadást Izrael ellen, és elismeri jogát az önvédelemre. El kell kerülni, hogy a közel-keleti konfliktus kiszélesedjen és a régió ismét háborús övezetté váljon, ami destabilizálhatja Európát, és veszélyeztetheti a békét és biztonságot – tette hozzá Orbán Viktor.

Zsigmond Barna Pál
Zsigmond Barna Pál: Úton röszkére!

Zsigmond Barna Pál: Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot

Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot, az elmúlt héten elfogadott migrációs paktum pedig olaj a tűzre – jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Röszkén.

Zsigmond Barna Pál a röszkei közúti határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a tíz jogszabályból álló paktum – noha többen ellene szavaztak vagy tartózkodtak – minden tagállamra kötelező lesz és nyílt meghívót jelent az illegális migránsok számára.

A magyar álláspont 2015 óta következetes és változatlan, migránskvóták helyett hatékony kiutasítási rendszer, határozott és szakszerű határvédelem kell – közölte a politikus.

Hangsúlyozta: az illegális migránsok beáramlásának megelőzése érdekében paradigmaváltásra van szükség Európában.

Védeni kellene a külső határokat, megőrizni a schengeni vívmányokat, a menedékkérelmek elbírásának az Európai Unió határain kívül kell megtörténnie, elengedhetetlen a szorosabb együttműködés a szomszédokkal és a nagy kibocsátó országok támogatása. Határozott fellépésre van szükség a szervezett bűnözéssel, az embercsempészekkel szemben – vázolta fel a követendő lépéseket az államtitkár. 

A politikus által elhibázottnak nevezett migrációs paktum kétfajta kötelező kvótát is tartalmaz

Az egyik szerint Magyarországnak 8490 eset elbírálását kell folyamatosan biztosítania, ezzel együtt megteremteni számukra az itt tartózkodás feltételeit migránsgettókat létrehozva.

A paktum előírja a migránsok kötelező befogadását vagy ennek pénzbeli megváltását is. A szolidaritási mechanizmus szerint 20 ezer euróval váltható ki egy migráns relokációja – tudatta Zsigmond Barna Pál.

A politikus leszögezte, a magyar emberek többször is nemet mondtak az illegális migrációra. Legutóbb a szuverenitásvédelmi nemzeti konzultáció során 98-99 százalék utasította el a kötelező kvótákat és a migránsgettókat.

A schengeni rendszer recseg, ropog

Zsigmond Barna Pál
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart az illegális migrációról a röszkei közúti határátkelőhelyen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az EU legfontosabb vívmányai kerültek veszélybe, az utazási szabadság vagy az áruk szabad mozgása, hiszen egyre több ország vezetett be határellenőrzést – mondta az államtitkár.

A politikus úgy fogalmazott, a Soros-birodalom által finanszírozott magyar dollárbaloldal és a brüsszeli baloldali, liberális képviselők együtt fogadták el még az EP-választások előtt sebtiben a migrációs paktumot.

Az EP-választásokon olyan erőknek kell győzni, melyek elutasítják az illegális migrációt. Olyan képviselőkre van szükség, akik a brüsszeli érdekek helyett kiállnak a nemzeti ügyek mellett, akik a határok védelmét támogatják.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kifejtette, az illegális migráció 2015 óta nagyon súlyos európai probléma. Mint mondta, ez indokolta a sajtótájékoztató helyszínválasztását is, hiszen itt zajlott le a 2015-ben a “röszkei csata”, amikor különféle nemzetiségű migránsok – azóta sem látott nagyságrendű – erőszakot alkalmaztak a rendvédelmi erőkkel szemben.

A kormány akkor a magyar emberek álláspontját kikérve úgy döntött, meg kell akadályozni az illegális migránsok beáramlását. Ehhez a műszaki akadályrendszer, a határ védelmét biztosító megfelelő rendőri erő mellett arra volt szükség, hogy a migránsok menekültkérelmüket nem Magyarországon, hanem a külképviseleteken nyújthassák be – közölte a főtanácsadó.

A határ jogellenes átlépésnek tilalma a szuverenitás, a belső biztonság alapkérdése

Amennyiben megengednénk a menekültkérelmek benyújtását magyar területen, az lenne a következménye, ami történt 2015-ben vagy tapasztalható ma Horvátországban. A kérelem benyújtását követően a migránsok azonnal folytatnák útjukat a célországok felé – tudatta a tábornok.

A migrációs paktum fő szempontjai – a kvóták szerinti elosztás, a migránsgettók kötelező létrehozása – ellentétesek a magyar tapasztalatokkal és nem vezetnek célra. Nincsenek összhangban az emberek biztonság iránti igényével sem – hangsúlyozta Bakondi György.

Az illegális migráció az európai parlamenti választások egyik fő kérdése lesz, a lakosság elégedetlensége elérte a politika szintjét – mondta a főtanácsadó. Hozzátette, bízik benne, egy más összetételű parlament és Európai Bizottság valóban az európai emberek érdekeit képviselve képes lesz a migrációt szabályozni.

A magyar határon – a szerb rendőri erők erőfeszítéseinek és a velük együttműködő magyar rendőrség helytállásának köszönhetően – jelentősen csökkent a migrációs aktivitás. Az embercsempész bandák áttelepültek a bosnyák-horvát határra. Ennek ellenére idén már nyolcszáznál több határsértőt és húsznál több embercsempészt fogtak el – közölte a tábornok.

(MTI)

Orbán Viktor: Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz

FRISS!