Magyar hegymászó expedíció indul meghódítani a Shkhara csúcsát

Shkhara
Shkhara expedíció

Január végén két jól összeszokott magyar hegymászó páros indul útnak, hogy kitűzzék a Shkhara csúcsára a magyar zászlót. 

A Shkhara Grúzia legmagasabb pontja. Az 5193 méter magasságban található csúcsot különösen télen nagy kihívás megmászni, amit eddig elsőként és eddig egyedül egy grúz hegymászó párosnak sikerült 2018-ban a déli falon keresztül. Azóta nem történt újabb kísérlet a 2000 méteres fal újbóli, téli megmászására. 

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott keretén belül útnak indult csapat 2020-ban tett erre egy próbát, amikor is a déli falon, a Beknu Khergiani útvonalon próbáltak meg feljutni, ahonnan eddig még senki sem közelítette meg a csúcsot. Ekkor az intenzív havazás miatt az utolsó nehéz szakasznál vissza kellett fordulniuk 4300 méteren. 

2024. január végén két jól összeszokott magyar hegymászó páros, Dr. Ágoston Viktor és Dr. Szász László, illetve Kocsis Dávid és Ruskó András viszont újra szembenéznek ezzel a kihívással, hiszen céljuk, hogy kitűzzék a Shkhara csúcsára a magyar zászlót. 

Ágoston Viktor
Ágoston Viktor

A korábbi tapasztalatok fényében kialakítottunk egy új stratégiát, amivel nekivágunk a hegynek. A technikai nehézségeket ismerjük és felkészültünk rá, hogy legyűrjük ezeket, így csak a hegy változékony viszonyai tudnak akadályok elé állítani minket” – nyilatkozta a Helly Hansen magyarországi nagykövete, Dr. Ágoston Viktor.

A csapat 2024. január 19-én indul útnak és a február 9-én tervezik a hazatérést.