Magabiztos kézisiker Svájc ellen

Vámos Petra
Vámos Petra (b) és a svájci Daphne Gautschi a női kézilabda Eurokupa 3. fordulójában játszott Magyarország - Svájc mérkőzésen a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A magyar női kézilabda-válogatott – második félidei jó teljesítményével magabiztos sikert aratva – 38-26-ra legyőzte Svájc együttesét az Eurokupában szerdán, Tatabányán.

A két együttes korábbi négy találkozóját kivétel nélkül a magyar válogatott nyerte, az 1990-es évek elején lejátszott három mérkőzés után legutóbb a 2022-es Európa-bajnokság csoportkörében 33-28-as magyar siker született.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesének bő keretéből ezúttal a kapus Janurik Kinga, valamint két balátlövő, Juhász Gréta és Háfra Noémi maradt ki. A találkozó előtt köszöntötték a nemzeti színekben mérföldkövet már elért vagy elérő játékosokat: Albek Anna, Kácsor Gréta, Kuczora Csenge és Pásztor Noémi 25, Janurik 50, Háfra és Debreczeni-Klivinyi Kinga 75, míg Szöllősi-Schatzl Nadine legalább száz alkalommal kapott már szerepet a válogatottban.

A jövő hétvégén a női Magyar Kupa négyes döntőjének otthont adó Tatabányai Multifunkciós Csarnokban döcögősen kezdte a találkozót a házigazda, amely 5-4-ről az első tíz percben háromszor eredményes Kuczora Csenge és a fontos védéseket bemutató Böde-Bíró Blanka vezetésével így is el tudott lépni 9-4-re. A cserék érkezésével állandósult a négy-öt gólos különbség, a 23. percben Bordás Réka piros lapja miatt csökkentek a variációs lehetőségek hazai részről és az eset meg is fogta kissé a csapatot: az első játékrész végén közel hat percig maradt gólképtelen Golovin Vlagyimir együttese, védekezésben is visszazuhant a határozottsága, ez a kapusteljesítményre is hatással volt, a rivális mindezt kihasználva 16-10-ről 16-14-re felzárkózott.

A pihenő után friss szélsőkkel, a kapuban Szemerey Zsófival, fejben pedig láthatóan rendezettebben érkezett ki a pályára a magyar válogatott, amely a világbajnokságon számára több ízben is kritikus periódusnak bizonyuló szünet utáni tíz percben háromgólos sorozattal állította vissza korábbi előnyét (19-14). Sőt, a támadásbeli pontatlanságok ellenére, feljavult védekezésére alapozva az addigi legnagyobb előnyét dolgozta ki (25-17), miközben a nézőtéren “mindenki Debrecenbe” felhívással buzdították társaikat a szurkolók, hogy az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán támogassák a helyszínen a nemzeti csapatot.

Szemerey kiválóan teljesített a kapuban, Kuczora pedig továbbra is remekelt támadásban, tizedik találatával a második félidő derekára éppen ennyi gól lett a különbség (29-19). Ezt a mérkőzés utolsó negyedórájában tovább növelte a válogatott, amely így magabiztosan diadalmaskodott.

A találkozó legeredményesebbjeként Kuczora tíz találattal zárt, Szemerey tíz, Böde-Bíró négy védéssel járult hozzá a sikerhez. Svájci részről Tabea Schmid hatszor volt eredményes.

A szövetségi kapitány szerint az első negyedóra után sokkal több lett a technikai hiba, a kihagyott helyzet, ezért volt csak két gól a különbség a pihenőig

“Bordás Réka piros lapja egészen biztosan okozott egy kis zűrzavart a fejekben, hogy hogyan tovább” – ismerte el az MTI-nek Golovin Vlagyimir. A szünetben megbeszélték, hogy védekezésben magasabban kell helyezkedni a beálló körül, ennek köszönhetően nem tudott könnyen bepasszolni labdákat a svájci irányító.

A válogatottba hosszú kihagyás után visszatért Kácsor Gréta kapcsán úgy vélekedett: az edzéseken jobban teljesített, ugyanakkor “jó úton halad”. Faluvégi Dorottyáról azt mondta, hogy az első percekben nem azt a teljesítményt nyújtotta, mint német klubjában.

“Szóltam is neki, hogy bietigheimi Csibét akarok látni, ezután már másképpen mozgott, felszabadultabban játszott” 

– szögezte le a szakvezető.

Kuczora szerint jobban passzolt hozzá a taktika, mint korábban, és ő is jobban össze tudta szedni magát, változtatott saját játéka elemein az előző találkozókhoz képest.

“Tudom, a hétmétereseket is be kell lőni, de a társaktól is sok olyan passzt kaptam, amik után tiszta ziccereim voltak” – fogalmazott saját teljesítménye kapcsán. A második félidei javulásról azt mondta: a szünetben átbeszélték az első játékrész végén elkövetett hibákat, pontatlanságokat védekezésben és támadásban is.

“Megvoltak a helyzetek, de sokszor a könnyebb lehetőségeket rontottuk el, ám ezeket meg tudtuk beszélni, és jól kezdtük a második félidőt, megtaláltuk a svájci falon azokat a réseket, ahol biztos kézzel be tudtuk lőni a helyzeteinket” – tekintett vissza Kuczora, aki szerint a Váccal az Európa-ligában gyűjtött nemzetközi tapasztalatok a hasznára váltak.

A világbajnokságon sérülést szenvedett Szemerey az MTI kérdésére hangsúlyozta: jó érzés volt, hogy hazai közönség előtt térhetett vissza a válogatottba.

“Főleg, hogy ilyen jó teljesítménnyel. De a lányoknak is sokat köszönhetek, mert sokat javult a védekezés a második félidőre, így nekem is könnyebb dolgom volt” 

– fogalmazott, hozzátéve: a szünetben szóltak neki, hogy melegítsen.

A két együttes szombaton 16.30-tól Gümligenben mérkőzik meg ismét, a sorozat további meccseit április elején rendezik. Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

Női kézilabda EHF Eurokupa

3. forduló:

Magyarország – Svájc 38-26 (16-14)
Magyarország:
 Böde-Bíró, Szemerey (kapusok), Albek 3, Bordás 2, Debreczeni-Klivinyi 2, Faluvégi 3, Füzi-Tóvizi 3, Győri-Lukács 2, Kuczora 10 (5), Kácsor, Márton, Papp 4, Pásztor 1, Simon 4, Szöllősi-Schatzl 1, Vámos 3. 
Svájc: Brütsch, Dokovic (kapusok), Ackermann, Altherr 5 (3), Baumann 2, Bächtiger 2, Emmenegger 2, Frey, Gautschi 1, Goldmann 1, Kähr, Kündig 5 (3), Riner 2, Schmid 6, Wick, Wolff. 

Norvégia – Ausztria 43-22 (19-10)

Az állás három forduló után: 1. Norvégia 6 pont, 2. MAGYARORSZÁG 4, 3. Svájc 2, 4. Ausztria 0

4. forduló: 
Március 2., 16:30: Svájc–Magyarország
Március 3., 16:00: Ausztria–Norvégia

Forrás: MKSZ / MTI

Golovin: Háfra Noémi játéka hosszú távon nagyon fontos a magyar válogatottnak