Luxusautót faragtak a legnagyobb melós Toyotából

A Tundra 1794 Limited Edition nem egyszerű pickup: minden helyzetben stílusosabban és ügyesebben szolgálja gazdáját, akár ünneplőben, akár farmerben ül a volán mögé. Ha azonban vegán belső térre számított, csalódni fog.

Észak-Amerikában nagy hagyománya van a prémium kivitelű pickupoknak. Ezek rendszerint már nevükben is a cowboyromantika előtt tisztelegnek, kidolgozásuk pedig, még ha az európai ízléstől távol is áll, a maga módján rendkívül igényesen, stílusosan tükrözi a rodeók, a country, a ranchok világát.

A Toyota kínálatában a Tundra 1794 képviseli ezt az irányt. Nem téved, aki egy évszámot vél felfedezni a névben, és 1794 valóban emlékezetes év volt az Amerikai Egyesült Államok történetében. Eli Whitney ebben az évben szabadalmaztatta korszakalkotó találmányát, a gyapottisztító gépet, amely egyrészt filléres nyersanyaggá tette a pamutot, másrészt hozzájárult a rabszolgatartás megerősödéséhez a gyapottermelő államokban. Ugyancsak 1794-ben (egyébként pont október 4-én) először és utoljára fordult elő, hogy egy hatalomban lévő amerikai elnök, nevezetesen George Washington személyesen vezette csatába csapatait.

A Tundra 1794 azonban nem ezekről kapta a nevét. Amikor a Toyota 2003-ban felépítette texasi gyártóüzemét, 1084 hektárnyi földet vásárolt fel (később ennek az egynegyedét San Antonio városának adományozta, hogy a létesítményt közrefogó két folyó mentén zöldsávot alakíthassanak ki.) Az ekkor megvásárolt földterületek egy részének 1794-ből származtak a tulajdonjogi papírjai – és mivel mindig is a Tundra volt a Toyota Motor Manufacturing Texas fő típusa, kézenfekvőnek tűnt így emléket állítani a családon belüli históriának.

A harmadik generációs Toyota Tundra bevezetésekor magától értetődően jelent meg a kínálatban az elődökhöz hasonlóan nyeregbarna bőrrel és diófa betétekkel gazdagon díszített 1794-es széria. Most pedig ebből mutatott be egy exkluzív, mindössze 1500 példányban elérhető különkiadást a Toyota. A Tundra 1794 Limited Edition valódi luxusautó, amennyiben olyasvalamit kínál vásárlóinak, amelyet a világon egyetlen más gyártó egyetlen más típusánál sem kaphatnának meg. Ez a szintén Texasban működő, ám világszerte ismert Saddleback Leather Company, egy családi vállalkozásból kinőtt luxusmárka, amely 100 éves garanciát vállal prémium bőr utazótáskáira és kiegészítőire.

Már az önmagában egyedülálló, hogy a Toyota a Saddleback által szállított, kiemelkedően tartós, prémium minőségű bőrrel kárpitozza a Tundra 1794 Special Edition belső terét. Az együttműködés azonban itt nem állt meg: a limitált széria vásárlói a Saddleback exkluzív, kifejezetten erre a célra kifejlesztett termékeibe csomagolva kapják meg a pickup gyári szerszámkészletét, a felhasználói kézikönyvet, valamint az indítókulcsokat. Emellett Saddleback pénztárca és utazótáska is jár a nagy platóshoz. Mindegyiknél különlegesebb azonban az az integrált bőrmappa, amellyel az első ülések hátfalán rendszerint kialakított térképzsebet kiváltották.  A hátsó, középső könyöklő lehajtását szintén a Saddleback táskáiról ismert, túltervezett, elpusztíthatatlan bőrfogantyú segíti.

Ezzel még koránt sincs vége a különleges módosításoknak. A Toyota mérnökei 28 mm-rel megemelték a Tundra eleve tekintélyes hasmagasságát, a futóművet kifejezetten terephasználatra optimalizált, külső tartályos Fox lengéscsillapítókkal szerelték fel, ahogy az abroncsok és a keréktárcsák is offroad-kompatibilis darabok. A Tundra 1794 krómozott hűtőmaszkja és külső díszítőelemei a Special Edition esetében sötét kivitelben jelennek meg. Az ajtók koptatópaneljén és a hátfalon felirat emlékeztet arra, hogy nem mindennapi járművel van dolgunk, az utastérben pedig sorszámozott plakett szolgál ugyanerre.

A legjobb Tundra a legjobb hajtásláncot érdemli: a modell kizárólag az I-Force Max full hibrid hajtáslánccal vásárolható meg. A hathengeres benzinmotorra épülő, villamosított hajtáslánc legnagyobb rendszerteljesítménye 443 lóerő, a maximális kombinált forgatónyomaték egetverő 790 Nm. A hajtásláncban a villanymotor – amely a fékenergia visszanyerésére, valamint a benzinmotor indítására is szolgál – a főtengely és a tízfokozatú automata sebességváltó között helyezkedik el, azaz rövid távokon képes önállóan is mozgatni a Tundrát.

A Toyota Tundra 1794 Limited Edition 2024 tavaszától jelenik meg az észak-amerikai márkakereskedésekben. A képeinken látható metálfekete mellett fehér gyöngyházfényben, valamint sötétkék és barna metálszínekben lesz rendelhető.

Fotók: Toyota

Forrás: http://egyszermarlattamautot.hu