Kunhalmi Ágnes: Azonnali beavatkozásra van szükség a gyermekjólét és a gyermekvédelem területén!

Kunhalmi Ágnes
Kunhalmi Ágnes

Az MSZP egy civil szervezettel és a demokratikus ellenzéki parlamenti pártokkal közösen nemzeti minimumban szeretne megállapodni a gyermekek jogainak védelme érdekében.

A kezdeményezés közvetlen oka a bicskei pedofilüggyel kapcsolatos kegyelmi botrány volt, amikor egy pedofil bűnsegédje politikai okból kegyelmet kapott, majd a társadalmi és politikai felháborodás következtében a köztárasági elnök és a volt igazságügyi miniszter is távozni kényszerült a közéletből.

“Az ügynek azonban további felelősei is voltak, ezért az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, valamint a gyermekvédelmi rendszer teljes felülvizsgálatát követelte”

– írta Kunhalmi Ágnes.

A rendszer működéséért végső soron a miniszterelnök a felelős, hiszen a jelenlegi hatalom 2011 és 2016 között hagyta, hogy a pedofil igazgató tovább folytathassa visszataszító szexuális bűncselekményeit, és csak az egyik áldozat öngyilkossága után indult bűntetőeljárás ellene. 

A bicskei pedofilügy azonban nem egyedülálló, hiszen azóta a vizsgálatok kiderítették, hogy más gyermekotthonokban is történtek szexuális visszaélések. 

2010 óta – minden kormányzati propaganda ellenére – nem érvényesülnek azok a gyermekvédelmi célok, amelyeket egy korábbi országgyűlési határozatban fogalmaztak meg.

A gyermekvállas az egész társadalom számára érték, egy gyermek felnevelését pedig anyagi és erkölcsi értelemben is el kell ismernie az államnak!Nem lehet gyermek és gyermek között különbséget tenni, szembeállítani a gazdag és a szegény gyermekeket, különbséget tenni a juttatásokban. A családi pótlék összege 15 éve változatlan, ez pedig jól példázza a kormány ókonzervatív hozzáállását. 

A gyermekjólét és a gyermekvédelem területén azonnali intézkedésekre van szükség!

Momentum: a politikai szándék hiányzik a gyermekvédelem helyzetének javulásához

Orosz Anna (Momentum) hangsúlyozta, a gyermekvédelem helyzetének javulásához nem a tudás, sokkal inkább a politikai szándék hiányzik.

Azt mondta, hogy szegénység miatt elvileg egyetlen gyermeket sem lehetne kiemelni a családjából, de a gyakorlat ennek az ellenkezőjét mutatja.

A Fidesz aktívan és tudatosan akadályozza az egyedülállókat és az azonos nemű párokat az örökbefogadásban – bírált a vezérszónok.

A politikus úgy látta, hogy “iszonyatosan kevés” pénz jut a gyermekek és a családok szociális védelmére. Kérte, hogy a gyermekvédelem dolgozóinak bérét legalább ötven százalékkal emeljék, és növeljék a nevelőszülők díjazását is. Végül közölte, hogy ki kell nevezni egy önálló gyermekjogi ombudsmant, illetve minden járásban szükség van egy gyermekjogi képviselőre.

Tóth Endre (Momentum) azt mondta, hogy a magyar állam nem elég jó nevelőszülő, csak a minimumot nyújtja, a rendszert néhány elhivatott szakember teszi egyáltalán elviselhetővé.

DK: közös felelősség a gyermekvédelem és a gyermekjóléti ágazatok helyzetének értékelése

Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint egy ország jövőjének megalapozásához a legfontosabb a gyermekek megfelelő testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének biztosítása. Ezért pártállástól függetlenül közös felelősség az, hogy reálisan értékeljék a gyermekvédelem és a gyermekjóléti ágazatok helyzetét. 

A vitanappal az ellenzék célja az, hogy valódi cselekvésre bírják a kormányt az ágazatban általuk szükségesnek látott fordulatért – mondta.

A DK vezérszónoka sérelmezte, hogy a családi pótlékot nem növelte a kormány, továbbá szerinte a gyermekekkel intézményi szinten – gyermekvédelem, szociális ágazat, oktatás – foglalkozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének teljes hiányát látni.

Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott: 2010 óta háromszorosára nőtt a súlyosan szegény 17 év alatti gyermekek száma Magyarországon, a rossz lakhatási körülmények közt élő kiskorúak száma pedig 19-ről 27 százalékra emelkedett. A tankötelezettség 16 éves korra leszállítása óta nőtt a lemorzsolódás ás az korai iskolaelhagyók száma, sőt 2020-ban a magyar 25-30 éveseknek csak 31 százalékának volt diplomája – tette hozzá.

A DK a gyermekek érdekében megválasztana egy gyermek- és ifjúságvédelmi országgyűlési biztost, illetve létrehozna a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaéléseket feltáró független vizsgálóbizottságot. 

Emellett a költségvetést több ponton is módosítanák, a védőnői hálózat önkormányzatokhoz való visszatelepítésére 93 milliárd forintot, a családi pótlék duplájára emelésére 307 milliárd forintot javasolnának, valamint százmilliárd forintos összegben létrehoznának egy gyermekvédelmi alapot.

Forrás: MSZP / MTI

Józsefvárosban kétszáz család lakhatását sodorja veszélybe a kormány