Kulisszák mögött Tomi, Polli és a varázsfény

December 21-én érkezik a mozikba a különleges élményt ígérő bábanimációs film, a magyar koprodukcióban elkészült Tomi, Polli és a varázsfény.

Az alábbi két werk videóval most bevezetünk a kulisszák mögé.

 Az alábbi videóban az alkotók abba adnak izgalmas betekintést, hogy ebben a komplex és műfaját tekintve ritka, bábanimációs alkotásban hogyan keltették életre a bábokat:

A másik werk anyagunkban pedig arról árulnak el részleteket, hogyan született meg az ötlet és belőle aztán a film: 

A filmről

A 11 éves Tominak születése óta rendkívüli tulajdonsága van: a szó szoros értelmében ragyog. Emiatt szülei óvják-féltik, és rövid pórázon tartják. A kisfiú napjai nagy részét otthon tölti a szobájában kialakított bunkerében, és arról álmodozik, hogy egyszer lesz majd egy barátja. Karácsony előtt egy különleges kislány, Polli költözik a szomszédjukba, aki hamarosan felforgatja Tomi életét. A két gyerek szövetkezik, és elhatározzák, hogy felgöngyölítik a házukban egyre jobban uralkodó sötétség rejtélyét, hogy újra napfényt hozzanak a szürke ház életébe. 

A cseh, szlovák és magyar összefogással megszületett bábanimációs film forgatása 2020-ban kezdődött. A felvételek a prágai Barrandov stúdióban zajlottak épített díszletek közt. Már ezekbe a munkálatokba is bekapcsolódott magyar részről Papp Károly Kása senior animátor. A számtalan trükktechnika megvalósítását igénylő utómunka fázis jelentős része pedig hazánkban valósult meg és ennek részeként a VFX, illetve a hangdizájn véglegesítése is, utóbbi Lukács Péter Benjámin vezetésével.

A Tomi, Polli és a Varázsfény forgatókönyvét Filip Pošivač és Jana Šrámková jegyzi, rendezője Filip Pošivač, aki a prágai művészeti egyetemen szerzett animációs diplomát. Nevéhez több díjnyertes animáció fűződik, többek között a 2015-ben bemutatott Deep in Moss, folytatása a 2016-os Live from the Moss című websorozat, illetve a 2019-ben bemutatott Overboard! A tehetséges alkotó filmes munkái mellett mind a mai napig gyerekkönyvek illusztrálásával is foglalkozik. Magyar részről az Osváth Gábor vezette Filmfabriq segítette a film megszületését. A producer korábban olyan alkotások megvalósításában vett részt a műfajon belül, mint a Hajótöröttek című sorozat, illetve az idei cannes-i filmfesztiválon a rövidfilmes szekcióban Arany Pálmát elnyerő 27 című animációs film. Az animációs film magyar hangjai Gyetvai Martin, Pesztericz Mili, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Schell Judit, Fodor Tamás, Major Erik, Csákányi Eszter és Hegedűs Johanna lettek.

A Tomi, Polli és a Varázsfény világpremierjét a 47. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tartották, ahol a Contrechamp elnevezésű versenyprogramban a zsűri díját nyerte el. A filmet Magyarországon a Vertigo Média forgalmazza 2023. december 21-től.

A Titanic négylábú hőse