Kiss Georgina kapta idén a Makói Medáliák díjat

Kiss Georgina
Kiss Georgina Sötét évszak című kötetének pécsi könyvbemutatóján 2023. szeptember 13-án. Fotó: Tóth László / Alföld

Kiss Georgina kapta idén Sötét évszak című verseskönyvéért a Maros-parti város önkormányzata által elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat, az elismerést csütörtökön adták át – tájékoztatta a kuratórium az MTI-t.

Lanczkor Gábor költő, író, műfordító méltatásában úgy fogalmazott, bár első kötet, vagyis a pályakezdés záródokumentuma, egy türelemmel kivárt pályakezdésé, a Sötét évszak legjobb darabjaiban Kiss Georgina költői hangja a köznapiból úgy kreál ünnepet, hogy abban ünnepi egyedül e hang sötét tónusú méltósága lehet. Nem vidám és nem derűs ez a költészet, nem is kiábrándult vagy kétségbeesett; kiegyenlített tónusú, matt fényű, itt-ott érdes, föltárva az öntvény csiszolatlan felületét.

A laudáló kiemelte: amennyiben forrást, avagy ihlető irodalmi párhuzamot keresgélünk a Sötét évszakhoz, úgy Ted Hughes neve kínálja magát első körben, nyilván a Varjú-ciklus miatt, amelynek egyik ajánlása is Hughes-nak szól. Ez a költészet az eredetét tekintve épp úgy be van drótozva az múlt századi angolszász és így a világlírába, mint a kortárs magyarba – fogalmazott Lanczkor Gábor.

A Varjú-ciklus motivikus zártsága ellenére formakényszer nincs: Kiss Georgina első kötetének versei szabad lüktetéssel folynak, néhol pontok, vesszők jelzőkarói között, néhol központozatlan, szabad mederben, ahol azért számos vizuálisan is markáns motívum jelzi a -tól-ig reflektáltságát – hangsúlyozta a kritikus.

Kiss Georgina 1986-ban született Pécsett, egyetemi és doktori tanulmányait szülővárosában végezte és jelenleg is ott él

Kritikus, költő, magyar-filozófia szakos középiskolai tanár. Első kötete, a Sötét évszak tavaly jelent meg a Napkút Kiadó gondozásában.

A makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.

A Csányi Katalin szobrászművész készítette József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Lanczkor Gábor, Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Kiss Georgina

(MTI)

Szendrei Boglárka: Variációk varjakra