Karácsony Gergely 18 ezer szavazattal többet kapott, mint 2019-ben

Szabó Tímea
Szabó Tímea. Fotó: facebook.com/szabotimeapm

A vasárnapi választásokról és Balog Zoltán református püspökről is kérdezték a miniszterelnököt hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában az Országgyűlésben.

Párbeszéd: befejezik a budapesti elleni háborút?

Szabó Tímea (Párbeszéd) párttársa, Karácsony Gergely újraválasztása kapcsán beszélt arról, hogy a főpolgármester 18 ezer szavazattal többet kapott most, mint 2019-ben, miközben a Fidesz a Fővárosi Közgyűlésben 30 százalékos eredményt ért el, azaz a budapestiek 70 százaléka nem a Fidesz-KDNP-re szavazott. Ez elég meggyőző ahhoz, hogy befejezzék a Budapest ellen folytatott háborút? – kérdezte, azt is tudakolva, kifizeti-e a kormány azt a 31 milliárd forintot, amellyel az Egészséges Budapestért program és a Lánchíd felújítása miatt tartozik.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, tiszteletben tartják a választások eredményét. A Fidesz-KDNP változást szeretett volna elérni Budapesten, tudomásul veszik, hogy a fővárosiak másképp döntöttek.

Közölte, Budapest helyzete kevés helyen talál nagyobb megértésre és támogatásra, mint a kormánynál. A fővárosban az általános fejlettségi szint az európai uniós átlaghoz mérve 160 százalék, a magyar vidéknek pedig vannak részei, ahol ez a mutató csak 60-70 százalék – mutatott rá. Hozzátette: komoly kérdés, hogy Budapestnek “hogyan, mit és mennyit”, de ezt országos összefüggésben kell áttekinteni, “nem lehetnek mostohagyermekei ennek az országnak”.

Orbán Viktor úgy folytatta, “mindannyian tudjuk, hogy Budapest pénzügyi csődben van”, nehéz hónapok jönnek, segítségre lesz szükség. A kormány készen áll arra, hogy ezen a csődhelyzeten segítsen – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy a Párbeszéd frakcióvezetője úgy döntött, elhagyja a frakciót. Elmondta, ehhez nincs közük, szíve joga, az érveléshez már lehet közük. Felidézte Tordai Bence szavait, aki a Párbeszéd által kötött választási megállapodást önfeladásnak tartja és nem tudja vállalni. Gratulálok – tette hozzá a miniszterelnök.

Szabó Tímea viszont a főpolgármester-választás kapcsán gratulált ahhoz, hogy fél év alatt a Fidesz-KDNP-nek sikerült a harmadik nőt is beáldoznia.

A kormányfő viszonválaszában visszautasította ezt a kijelentést, mondván, az ő politikai oldalán nem szokás nőket beáldozni.

Szólt arról is, hogy a vasárnapi európai parlamenti választáson a kormánykoalíció 2 millió 15 ezer szavazatot kapott, soha korábban ennyi szavazatot nem kaptak EP-választáson. Hozzátette, a Párbeszéd a kormányt akarta a DK-val és az MSZP-vel leváltani, de “végül az emberek váltották le önöket”.

LMP: visszahívják nagyköveti pozíciójából Balog Zoltánt?

Csárdi Antal (LMP) azt kérdezte, kezdeményezik-e Balog Zoltán református püspök meghatalmazott, rendkívüli nagyköveti posztjának megszüntetését. Elmondta, Balog Zoltán vállalhatatlan módon kegyelemért lobbizott egy pedofil bűnsegédjének. Nem bántja a magyar kormány szemét az, hogy egy ilyen ember képviseli Magyarországot? – tudakolta.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a képviselő ne kérjen számon semmilyen egyházi ügyet a kormányon. Miniszterelnökként eddig sem avatkozott bele ebbe a dologba és nem is fog – jelentette ki. Hozzátette, mivel ennek az egyháznak a tagja, van személyes véleménye, azt határozottan is képviseli a saját közösségében, de az nem politikai és nem kormányzati kérdés.

Azt kérte a képviselőtől, tartsa tiszteletben az alkotmány azon szakaszát, miszerint az állam és az egyház különváltan működik. Ezt nemcsak az államnak, az egyháznak is tiszteletben kell tartania – mondta.

Csárdi Antal szerint ez nem egyházi, hanem kormányzati kérdés, mert Magyarországot, a magyar kormányt képviseli Balog Zoltán nagykövetként.

Orbán Viktor azt mondta, hivatalból rendelkeznek diplomataútlevéllel a történelmi egyházak püspökei, legmagasabb tisztségviselői, mert van olyan szolgálnivaló ügy – különösen a határon túl – , amihez ez szükséges. Ezen a gyakorlaton nem kívánnak változtatni – rögzítette.

A Momentum Karsai Dániel meghívását tolmácsolta Orbán Viktor számára

Bedő Dávid (Momentum) elmondta, a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász ügye és a szabad életvégi döntések kérdése lassan egy éve meghatározó közéleti téma Magyarországon.

Nehezményezte, hogy a kormány többször visszautasította az eutanázia bevezetését és hogy az ügyben benyújtott népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottság, a Kúria és az Alkotmánybíróság is visszautasította.

Bízom abban, hogy a kormány álláspontján lehet változtatni párbeszéd útján, ha megismerik egy haldokló, szenvedő beteg mindennapjait – fejtette ki a képviselő, aki Karsai Dániel meghívását is továbbította a miniszterelnöknek.

Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta: mindig is megvetette az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel.

Nem meglepő, hogy az Alkotmánybíróság nem tette lehetővé a népszavazást, hiszen az Alkotmánnyal ellentétes népszavazási kérdéseket nem lehet vitára bocsátani – szögezte le, hozzáfűzve: a kormány és maga is a hatályos Alaptörvény alapján áll.

Bedő Dávid viszontválaszban megfogalmazott javaslatára, miszerint ezt a jogvitát lefolytathatná Karsai Dániellel, Orbán Viktor kiemelte, megvetendő álláspontot képvisel, aki azt akarja elérni, hogy egy szenvedő ember egy politikai vita tárgya legyen.

“Továbbra is az élet oldalán állunk, mindig is ott álltunk, és nem állunk át a halál oldalára, ahonnan ön hozzám intézte a kérdését”

– közölte.

(MTI)

Karácsony Gergely: úgy tűnik, hogy Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság