Jövő év második felében érkezik a Toyota vadonatúj kompakt akkumulátoros elektromos SUV-ja

A részben vagy teljesen elektrifikált hajtásláncok vezető fejlesztőjeként ismert Toyota első Európában is elérhető, dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, a nagyméretű SUV bZ4X után újabb tisztán elektromos SUV-val jelentkezik jövőre, ezúttal a kompakt crossoverek kedvelőit megcélozva. A 2024 második felében érkező modell neve egyelőre nem ismert, a most bemutatott koncepciót Urban SUV Concept néven leplezte le az autógyártó, amely azt is elárulta, hogy az újdonság egy hat dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett sorozat első tagja. A merész SUV vonalvezetéshez lenyűgöző részletek és jól variálható belső tér társul. A világszinten eddig több, mint 25 millió, csak idén mintegy 3 millió elektrifikált modellt értékesítő Toyota azt is elárulta, hogy az új kompakt elektromos SUV kétféle akkumulátorral érkezik majd a megfizethetőség és hatótáv optimális kombinációjának elérése érdekében, és első- és összkerékmeghajtású változatban is elérhető lesz.

A jelenleg Európában több, mint 70%-ban elektrifikált autókat értékesítő, és kínálatában 10 öntöltő hibrid elektromos, 3 plug-in hibrid elektromos 1 hidrogén üzemanyagcellás elektromos és 5 akkumulátoros elektromos modellt szerepeltető (amelyek száma folyamatosan bővül) Toyota a betekintést kínál a következő évek európai akkumulátoros elektromos járműstratégiájába az új Urban SUV koncepció leleplezésével. A vállalat éves, brüsszeli Kenshiki fórumán bemutatott tanulmány egy új, dedikált akkumulátoros elektromos jármű előzetese, amelynek piaci bevezetése 2024-ben kezdődik.

Az újdonság a hat modellből álló, dedikált akkumulátoros elektromos kínálat leginkább kompakt és legkedvezőbb árú változata lesz, amely a B-SUV szegmensben indul az ügyfelek kegyeiért – ez a kategória a Toyota előrejelzései szerint az egyik legnagyobb európai piac lesz a akkumulátoros elektromos modellek számára.

A Toyota jelenleg meghatározó szereplőnek számít a B-SUV szegmensben az öntöltő hibrid elektromos Yaris Cross jóvoltából, ami kategóriájának legkelendőbb autója. A vállalat erre a tapasztalatra alapozva fejlesztette akkumulátoros elektromos SUV modelljét is, amely sokoldalúságával és variálhatóságával tökéletesen megfelel az európai vásárlók elvárásainak. Emellett olyan minőséget, tartósságot és megbízhatóságot kínál, amely méltó a Toyota márka hírnevéhez.

Kompromisszummentes” tervezés

A Toyota Urban SUV koncepció vérbeli SUV jelenlétet sugároz: kompakt méret erőteljes vállakkal és magas üléshelyzettel párosul. A maximális térkihasználás mellett az újdonságot kiváló variálhatóság jellemzi: az igényeknek megfelelően a személyszállításnak vagy a csomagtér méretének is kedvezhetünk. Az újdonság első- és összkerékhajtású verzióban egyaránt elérhető lesz, ugyanis az AWD a Toyota termékkínálatának kulcsfontosságú részét képezi.

A sorozatgyártású modell akkumulátorstratégiája is sokoldalú: az ügyfelek kétféle lehetőség közül választhatnak, a lehetőségeiknek és igényeiknek megfelelően a kedvezőbb árat vagy a nagyobb hatótávolságot előnyben részesítve. Többutas stratégiájával a Toyota egy olyan jövőt lát maga előtt, ahol a karbonsemlegességét különféle termékek portfóliójának praktikus kínálata adja meg fejlett, alternatív üzemanyag- és zéró emissziós hajtáslánc technológiákkal. Európában a Toyota hat dedikált akkumulátoros elektromos modellt tervez bemutatni 2026-ig. Elektrifikált termékek sokoldalú kínálata segíti a Toyota Európa terveinek megvalósítását: 2035-re kizárólag zéróemissziós járműveket szeretnének kínálni, 2040-re pedig szeretnék elérni a teljes mértékben karbonsemleges működést.

Műszaki adatok

Hosszúság: 4300 mm

Szélesség: 1820 mm

Magasság: 1620 mm

Utcahosszal a versenytársak előtt a magyarországi újautó piacon a Toyota