Jogot sértettek a rendőrök, amikor a kalocsai nyilvános fórumra nem engedték be a Telex újságíróit

Telex

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményben ismertette álláspontját a példátlan esettel kapcsolatban.

Jogot sértettek a rendőrök, amikor a kalocsai nyilvános fórumra nem engedték be a Telex újságíróit – írja az MÚOSZ közleményében.

“Tették ezt a demokrácia működésének különösen érzékeny időszakában, egy választási kampányban, amikor a szokásosnál is fontosabb, hogy a választópolgárok minden információhoz hozzájussanak, ami döntésüket megalapozhatja.”

Az újságírók munkájának akadályozása egyben a választás tisztaságát is veszélybe sodorhatja, hiszen a hatalom közbelépése ellehetetleníti a sokoldalú és pártatlan tájékoztatást, amit az Alaptörvény is biztosít: “Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

Kalocsán ezt egy meghirdetett. nyilvános rendezvényen nem biztosították, amikor a Telex munkatársainak még a munkaeszközét, a kameráját is elvették, hogy ne tudják kérdezni, s felvenni a rendezvényről távozó minisztert.  

“Elvárjuk a belügyminisztertől, hogy vizsgálatot indítson, kinek az utasítására léptek fel a rendőrök az újságírók ellen. Elvárjuk, hogy tisztázzák, a rendőrségnek továbbra sem feladata újságírók vegzálása, miniszterek védelme azért, hogy ne kelljen közérdekű ügyekben nyilatkozniuk.”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felszólítja a hatalom képviselőit, hogy az Alaptörvény betűjének és szellemének megfelelően jogszerűen működjenek, és segítsék az újságírókat közhasznú tevékenységükben, azaz a szabad és sokoldalú tájékoztatásban. 

Forrás: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) / Telex.hu

A világjáró külügyminiszter éppen Pókióban haknizik