Jakabos Zsuzsanna negyedik 400 méter vegyesen

Jakabos Zsuzsanna
Jakabos Zsuzsanna a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében a rövidpályás úszó Európa-bajokságon a romániai Otopeniben. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Jakabos Zsuzsanna a negyedik helyen végzett 400 méter vegyesen az Otopeniben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

A 34 évével a romániai kontinensviadal női mezőnyének korelnöke – aki már 2005-ben Triesztben is szerepelt 25 méteres medencében rendezett Eb-n – a délelőtti előfutamból 4:36.52 perces idővel a hatodik helyen jutott a fináléba.

A döntőben a 2-es pályán úszó Jakabos, ahogyan arra számítani lehetett, pillangón erősen kezdett és másodikként fordult a hátra, féltávnál pedig őrizte pozícióját. Mellen kissé leszakadt az élmezőnytől, de így is negyedikként indulhatott neki a gyorsnak, és végül ebben a pozícióban csapott célba 4:32.87 perces idővel.

“Úgy érzem, hogy nem rontottam el semmit, magamhoz képest a fordulóim is rendben voltak. Sikerült négy másodpercet javulni a délelőttihez képest, és körülbelül így is terveztem” – nyilatkozta az MTI-nek Jakabos Zsuzsanna, aki szerdán 200 méter pillangón ugrik medencébe. Mint megjegyezte, régen úszta már Eb-n ezt a számot, és bízik abban, hogy esetleg háromszor kell majd leúsznia, ami döntőt jelentene.

Női 400 méter vegyes, Európa-bajnok:
    
   Abbie Wood (Nagy-Britannia) 4:27.45 perc
2. Freya Colbert (Nagy-Britannia) 4:29.04
3. Ellen Walshe (Írország) 4:29.64
4. JAKABOS ZSUZSANNA 4:32.87

Jakabos Zsuzsanna
Jakabos Zsuzsanna a női 400 méteres vegyesúszás döntője után a rövidpályás úszó Európa-bajokságon a romániai Otopeniben. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ötödik a férfi- hatodik a női gyorsváltó

Szabó Szebasztián, Nell Olivér, Jászó Ádám, Márton Richárd összeállítású 4×50 méteres gyorsváltó az ötödik, míg a Senánszky Petra, Ugrai Panna, Komoróczy Lora Fanni, Pádár Nikolett összetételű kvartett ugyanebben a számban a hatodik lett.

A nők a délelőtti előfutamban 1:39.28 perces országos csúccsal a hetedik helyet szerezték meg, a staféta a 2017-es koppenhágai Eb-n a Gyurinovics Fanni, Bordás Beatrix, Verrasztó Evelyn, Szilágyi Liliána által felállított 1:39.91-es időt adta át a múltnak.

A magyarok az esti fináléban aztán még rá tudtak “tenni egy lapáttal”, és 1:38.49 perces csúccsal egy helyet előrelépve a hatodik helyen zártak.

Pádár Nikolett a nyitónapon még csak a váltó tagjaként úszott, mint elmondta, a délelőtti előfutamban sok hibát vétett, de ezeket szerencsére ki tudta javítani a fináléra.

Senánszky megjegyezte, itt lett volna esélye egyéniben újra célba venni az országos csúcsot, de bízik benne, hogy ezek a hiányzó századok majd inkább a nagymedencében jönnek vissza, ugyanakkor nagyon örül annak, hogy mindannyian 25 másodpercen belüli időt úsztak.

A férfi egység ötödikként várhatta a finálét, a csapat 1:25.71 perccel ugyancsak meg tudta javítani délelőtti idejét (1:26.43) és az ötödik helyen zárt.

A staféta legjobbja 20.88 másodperccel a nyitóember Szabó Szebasztián volt, aki két éve Kazanyban három aranyat is nyert: 

“Nagyon örülök, hogy így az első nap olyat tudtam úszni, mint két éve az egyéni középdöntőjében. Holnap folytatás, és nagyon szeretnék egyéni csúcsot úszni” – mondta Szabó Szebasztián.

Férfi 4×50 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
    
   Nagy-Britannia 1:22.52 perc
2. Olaszország 1:23.14
3. Görögország 1:23.27
…5. MAGYARORSZÁG (SZABÓ SZEBASZTIÁN, NELL OLIVÉR, JÁSZÓ ÁDÁM, MÁRTON RICHÁRD) 1:25.71

Női 4×50 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
    
   Svédország 1:35.60 perc
2. Olaszország 1:36.92
3. Nagy-Britannia 1:37.19
…6. MAGYARORSZÁG (SENÁNSZKY PETRA, UGRAI PANNA, KOMORÓCZY LORA FANNI, PÁDÁR NIKOLETT) 1:38.49

Senánszky Petra és Márton Richárd sem jutott döntőbe

Az uszonyos úszásban 17-szeres világbajnok Senánszky Petra kedden a délelőtti előfutamban 24.47 másodperccel a 12. lett, mint akkor elmondta, a fordulójánál elszámította magát a falnál, ezúttal nem hibázott és saját országos rekordjától (24.30) kilenc századdal elmaradva csapott csak célba, ami a 14. helyre volt elég.

A futamot követően Senánszky elmondta, szinte edzésből érkezett erre a kontinensviadalra, de szeretne minél többet versenyezni és “érezni a sebességet” annak érdekében, hogy nagymedencében megszerezze az olimpiai kvótát, erre pedig a legközelebb jövő héten Győrben lesz lehetősége.

Őt követte Márton Richárd, aki néhány napja még az Egyesült Államokban versenyezett és saját elmondása szerint még “hét órával hátrébb van”. A 24 éves úszó délelőtt 52.08 másodperccel a 18. helyen pont becsúszott az elődöntőbe, ahol aztán javítani tudott, 51.42-vel összesítésben a 12. lett.

(MTI)

Kapás Boglárka és Betlehem Dávid nyert a Duna Arénában, McKeown újabb világcsúcsa