Ismét bebizonyította a Toyota Land Cruiser, hogy gyakorlatilag lehetetlen elpusztítani

Egy súlyosan sérült, 70-es sorozatú pickup annak ellenére ment el lábon a szervizbe, hogy úgy nézett ki, mintha egy roncstelepről szabadult volna.

Exkluzív Land Cruiser teszt

A Toyota pickupjai híresek a strapabírásukról, elég csak a Top Gear c. angol tévéműsor legendás sorozatára emlékezni, amikor Jeremy ClarksonJames May és Richard Hammond egy dízel Hiluxot annak ellenére sem tudott működésképtelenné tenni, hogy áthajtottak vele egy házon, óriási vasgolyóval püfölték, rádobtak a tetejére egy lakókocsit, a tengerbe hajtottak vele, felgyújtották, és végül egy toronyház tetejére tették, amelyet felrobbantottak.

A közel 40 éve bemutatott Toyota Land Cruiser 70 szintén híres az elpusztíthatatlanságáról. Szaúd-Arábiában egy példány nemrég egy durva karosszériasérülésekkel járó borulás után a saját kerekein ment el a Toyota-márkakereskedés szervizébe, teljesen szürreális látványt nyújtva a szemtanúknak. A jobb sorsra érdemes terepjárónak az első, a felső és a hátsó része is annyira megrongálódott, hogy gyakorlatilag menthetetlen állapotba került, a sofőrnek valószínűleg komoly tornamozdulatokat kellett végrehajtania, hogy egyáltalán be tudjon préselődni az alaposan összegyűrődött fülkébe.

Egy helyi Toyota-kereskedő, Khalid Al Ajmi osztotta meg az Instagramon a videót, amely azonnal népszerűvé vált a márka rajongóinak körében. Khalid a Carscoopsnak elmondta, hogy ennek a Land Cruisernek a tulajdonosa valahol Szaúd-Arábia hegyvidéki területein vezette az autót, amikor lezuhant vele egy szikla pereméről. A pickup többször is felborult, miközben gurult a hegyoldalon, de miután megállt, a tulajdonosa – aki csodával határos módon komolyabb sérülések nélkül megúszta a balesetet – észrevette, hogy még járóképes maradt.

Minden épeszű ember totálkárosnak tekintené ezt a terepjárót, de van esély arra, hogy a Land Cruiser részben vagy egészben megmeneküljön. Az, hogy még vezethető maradt, nagyrészt a masszív létraalvázának köszönhető, amely a jelek szerint a legkevesebb kárt szenvedte. Ha a váz, a motor és a felfüggesztés javítható, akkor a makacs Toyota a megfelelő gyári alkatrészekkel még talán feltámadhat. Egy esetleges javítás azonban sok pénzt és munkát igényelne, mivel a sérülések nyilvánvalóan elég súlyosak.

A halhatatlan Land Cruiser 70-es széria 1984 óta nagyjából változatlan formában létezik, és pont idén augusztusban kapott egy újabb ráncfelvarrást, amely még hosszú ideig garantálja, hogy nem fog nyugdíjba menni. A nyomatékos, V8-as dízelmotorral és sokféle felépítménnyel kapható típus továbbra is népszerű bizonyos piacokon (például Ausztráliában és Dél-Afrikában) mint a modern terepjárók, SUV-ok  és kisteherautók kipróbált, robusztusabb, kemény terepen is helytállni képes alternatívája.

Forrás: smartermedia.hu & Egyszer már láttam autót

Fotók: Instagram, CarsCoops