Így készülj a húsvétra!

10+1 rendrakási tipp, hogy otthonod pihentető szentély legyen, ne stresszforrás

Mindannyian szeretünk rendezett, tiszta és felesleges kacatoktól mentes környezetben élni. A rendrakás jó hatással van mentális állapotunkra, egy alapos szortírozás végén pedig azok a tárgyak maradnak meg, amelyek igazán fontosak számodra. Elkezdeni azonban nehéz, mivel óriási feladatnak tűnhet, ezért a Dyson szakértőinek segítségével összegyűjtöttünk 10 egyszerű lomtalanítási tippet, amelyekkel feldobhatod a konyhádat, nappalidat, otthoni irodádat és rendezett otthonnal várhatod a húsvétot – az utolsó, +1 lépés pedig természetesen a takarítás.

1. Készíts listát!

A lomtalanítás egy maraton, nem pedig sprint, ezért könnyebb részfeladatokra bontani. Kezdd azzal, hogy írsz egy listát azokról a szobákról, amelyeket rendbe szeretnél tenni. Állíts fel fontossági sorrendet, és koncentrálj azokra a helyiségekre, amelyekben a legtöbb időt töltöd, vagy amelyek a legtöbb figyelmet igénylik.

2. Készíts előtte / utána fotókat!

Legyél saját magad példaképe a jövőbeli rendszerezések és lomtalanítások során! Egy előtte-utána képpel mindig motiválhatod magad, hogy a jövőben is hasonló eredményeket érj el.

3. Szabadulj meg a kacatoktól!

Otthonaink gyakran túlzsúfoltak, és a rendetlenség általában akkor kezd eluralkodni rajtunk, amikor túl sok holmink van. Minél kevesebb tárgyat vásárolunk és birtoklunk, annál könnyebb minimalista környezetben élni. Az otthonod rendetlenségtől való mentesítésének fontos lépése, hogy eltávolítsd a felesleges tárgyakat, amelyeket már nem használsz.

4. Adományozás, újrahasznosítás, eladás

A felesleges holmik eltávolításának része lehet a nem kívánt tárgyak újrahasznosítása, eladása vagy felajánlása jótékonysági célra – javasolják a Dyson szakértői. A rászorulók támogatásának fenntartható módja a ruhák, könyvek, játékok és egyéb háztartási cikkek jótékonysági boltoknak történő adományozása. Sok helyütt találunk a használt ruhákat tároló konténereket is. Még fenntarthatóbb, ha ruháidat online oldalakon és alkalmazásokon keresztül értékesíted – nemcsak anyagilag jársz jól, ha eladod régi ruháidat, hanem mások is hasznát vehetik a már nem használt daraboknak.

5. Tekerj, ne hajtsd!

Miután lomtalanítottad szekrényeket és fiókokat, helyezd a ruháidat polcokra, dobozokba és fiókokba, de csak miután hengerekbe tekerted őket. Ez a technika a hajtogatás alternatívája, mivel így elkerülhetők a gyűrődések, és könnyebben áttekinted ruháidat. Emellett segít több helyet teremteni.

6. Inspirálódj az interneten!

A rendetlenség elkerülése nem csak a dolgok kidobásáról szól. A lakberendezésnek hosszú távon meg kell könnyítenie tárgyaink rendszerezését. Ha nem tudod, hogyan tedd rendezetté az otthonod, az érdekes dizájnokat bemutató közösségimédia-csatornák inspiráló ötleteket adhatnak egy nyugodtabb, stresszmentes tér kialakításához.

7. Használj intelligens tárolási megoldásokat!

A bútorok hatékony használata nagyban hozzájárul otthonodban a rendetlenség csökkentéséhez. Ha olyan bútorokat vásárolsz, amelyek tárolóként is funkcionálnak, az segíthet rendben tartani a szobákat.

8. Használd ki a falfelületet!

A fali terek használata remek módja lehet annak, hogy új magasságokba emeld a tárolást. Használj kampókat az ajtók hátoldalán, beleértve a bejárati ajtót is. A polcok szintén hatékonyak lehetnek ezen a téren. Ha kihasználod a belmagasságot a tároláshoz, az segít csökkenteni a padlón lévő rendetlenséget és a kísértést, hogy dobozokba vagy szekrényekbe tuszkolj dolgokat.

9. Ami elavult, mehet!

Bár nyilvánvalónak tűnhet, otthonunkban gyakran tárolunk lejárt szavatosságú élelmiszereket és szépségápolási készítményeket. A bőrápoló szereknek és a sminkeknek mind megvan a maguk lejárati ideje, és a kozmetikumok károsíthatják a bőrünket, ha azon túl használjuk őket. Ellenőrizd a dátumokat, és ha lejárt, mehet is a kukába!

10. Búcsúzz el a fel nem használt ajándékoktól!

Bár lehet, hogy a bűntudat miatt ragaszkodsz az ajándékokhoz, ne feledd: a lényeg úgyis a gondolat volt, nem a tárgy. Teremts tehát több helyet azzal, hogy továbbajándékozod a kihasználatlan ajándékokat!

+1 Tedd fel a pontot az i-re takarítással!

A Dyson szakértői szerint miután megszabadultál az összes felesleges holmidtól, érdemes körültekintően kitakarítani. A folyamat sarkalatos pontja a porszívózás is, ezen a téren pedig az alaposságon túl a megfelelő készülék kiválasztása is különösen fontos. Az egyik legnagyobb könnyebbség, ha vezeték nélküli eszközt választunk, ezzel biztosítjuk a szabad mozgásunkat és semmi sem akadályoz, hogy mindenhol leszámoljunk a porral. Ha tehetjük, válasszunk olyan porszívót, amely teljesen zárt szűrőrendszerrel rendelkezik, ezzel biztosíthatjuk, hogy csak egész minimális mennyiségű por jusson vissza a levegőbe – tanácsolják a Dyson mérnökei. A különböző, speciális feladatokra tervezett porszívó fejek is nagy segítséget jelentenek. Léteznek már olyan kiegészítők, amelyeket kifejezetten matracok, kárpitok és autóülések takarítására fejlesztettek ki. Végül pedig időt és energiát spórolhatunk, ha porszívónk szívóereje erősebb az átlagnál, így akár egyszeri használattal is tisztává varázsolhatjuk az adott felületet.

Tudtad? A rendrakás csökkentheti a konfliktusokat

A rendezetlen otthonok vitákhoz vezetnek. A családdal vagy lakótársakkal való feszültség gyakran akkor keletkezik, ha az egyik fél nem tudja kordában tartani a rendetlenséget. A rendrakási és takarítási rutin kialakítása segít megoldani a lehetséges problémát. A rendetlenségtől mentes élet jó hatással lehet a közérzetedre is: a rendrakással úgy érezhetjük, hogy jobban uraljuk a környezetünket, ami segíthet a szorongás enyhítésében és a magabiztosság érzésének megteremtésében is.