Ifjúsági Európa-bajnok lett a nyíltvízi úszó Fábián Bettina

Fábián Bettina
Fábián Bettina. Fotó: Derencsényi István / LEN

Fábián Bettina csúcsfavorithoz méltó úszással, könnyedén nyerte meg a 10km-es távot a korfui junior nyíltvízi Európa-bajnokságon, míg Szimcsák Mira bronzérmes lett, Flück Nóra pedig ötödik. 

Junior világbajnokként, felnőtt vb-érmesként, a LEN Európa Kupa egy hete megkoronázott összetett győzteseként érkezett Korfura Fábián Bettina, azaz egyértelműen a női 10km esélyesének számított.

Ugyanakkor a férfiak viadala megmutatta, senki sem mehet biztosra, elvégre az olaszok favoritja, a 2022-ben Betlehem Dávid mögött az Eb-n és a vb-n is ezüstérmesként záró, idén már felnőtt EK-viadalt nyerő Pasquale Giordano még a dobogóra sem fért fel (ellenben ismét lengyel győzelem született, akárcsak 7.5 kilométeren).

Hambardzumyan Arshak és Gálicz László kissé eltaktikázta a versenyt, plusz akadtak olyan, a nyíltvízi műfajban „a csomag részének” számító malőrök, mint Arshaknál az első két kör megállója az etetésnél, amikor mindkétszer kiverték a kezéből a kulacsot. Emiatt az utolsó etap előtt már muszáj volt kimennie frissíteni, így viszont annyira visszaesett, hogy hiába üldözte az élbolyt, ez túlságosan felemésztette az energiáit, s végül a 8. hely jutott neki, a szemüvegével bajlódó ifjabbik Gálicz-testvér pedig 12. lett.

Fábián Bettina korán az élre állt, két és fél körig vezetett, majd kissé elengedte a többieket, így az utolsóra csupán hatodikként fordult, mögötte a korábban szintén az élbolyban „forgolódó” Szimcsák Mirával.

Mielőtt azonban bárki megrettent volna attól, hogy 7-8 másodperccel vannak lemaradva az élen haladók mögött, Bettináék felpörgették a tempót – Fábián sebességével senki sem tudott versenyre kelni, az utolsó egyenesben úgy húzott el a többiektől, hogy a végén 15 másodperces (!) előnnyel ért be elsőként.

Szimcsák és Flück Nóra óriási csatát vívott másik négy lánnyal, a panelre szinte teljesen együtt zúdultak rá, végül Mira harmadik lett (egyetlen tizeddel a spanyol Martinez mögött), míg Nóra két tizeddel szorult az ötödik helyre.

Fábián Bettina: Ez nem az idénynek a megkoronázása, hanem a korosztályos pályafutásomnak is

“Emiatt is nagyon örülök, hogy így sikerült ez a verseny, mert egyértelműen az aranyérem volt a cél, és boldog vagyok, hogy megszereztem. Senki nem akart elöl úszni, kifelé ugyanis eléggé szembekaptuk a hullámokat, nekem is nehezemre esett az a szakasz, sokat kivett belőlem, azaz úgy voltam vele, hogy ha már nem tudtam széttépni a mezőnyt, akkor inkább tartalékolok a végére, azt ugyanis tudtam, hogy a hajrám nekem a legjobb.”

Szimcsák Mira és Fábián Bettina
Szimcsák Mira és Fábián Bettina. Fotó: Derencsényi István / LEN

Szimcsák Mira: Nagyon elégedett vagyok az éremmel

“Az hogy egy tizedre voltam az ezüsttől, az egyáltalán nem bosszant, tavaly ugyanennyivel lettem én második, most így hozta az élet, és ez teljesen rendben van így. Próbáltam a mezőny közepén helyezkedni, hogy a végén előre mehessek, Bettiék és ugyanezt csinálták, azaz nagyon egy hullámhosszon voltunk. Azért számít különösen sokat ez az érem, mert azóta, hogy 2018-ban a legkisebbek között elkezdtem egy öt kilométeren szerzett ezüstéremmel, minden nagy korosztályos versenyen sikerült dobogón végeznem, és a lelkemnek fontos volt, hogy ez a sorozat ne szakadjon meg.”

Junior Nyíltvízi Európa-bajnokság, Korfu

10km

Férfiak: 

1. Piotr Wozniak (lengyel) 1 óra 54:17.1 perc

2. Vincenzo Caso (olasz) 1:54.17.4 óra

3. Linus Schwedler (német) 1:54.17.8

… 8. Hambardzumyan Arshak 1:54:39.0
… 12. Gálicz László 1:59:08.8

Nők: 

1. Fábián Bettina 2 óta 4:19.9 perc

2. Angela Martinez (spanyol) 2:04:35 óra

3. Szimcsák Mira 2:04:35.1

… 5. Flück Nóra 2:04:37.0

Forrás: MÚSZ

Kapás Boglárka: szeretnék olyan célt találni, ami motivál, de nem lehetetlen