Horoszkóp sportolóknak, sportőrülteknek, mind a 12 csillagjegyben

Szűz

KOS

A Kos hajlamos az önérvényesítésre, de könnyen elfeledkezik másokról. Ezért legfőbb feladata az, hogy odafigyeljen a másik ember igényeire is. Ne akarjon mindenáron győzni. A csapatjátékokban erősen fejlesztheti jellemét, ajánlható számára minden olyan sport, ahol a csoportszellem közös győzelemhez vezet.

Fontos, hogy megtanuljon lazítani. El kell sajátítania a teljes izomzat tudatos elernyesztését. Figyelje meg külön-külön az izmait és gyakorolja az izomfeszítés-izomlazítás technikáját. Szüksége van arra, hogy energiáját kiadós, intenzív fizikai tevékenységgel levezesse. Neki mindenképpen sportolnia kell. Kocogás, futás, atlétika, erőgyakorlatok mind alkalmasak erre. De ne végezzen fejenállást, mert könnyen a fejébe szalad a vér. A többi fordított testhelyzetet is csak óvatosan gyakorolja.

Javasolt csoport sportok: a kosárlabda, foci, kézilabda, de a hegy- vagy falmászás is.

Javasolt jógagyakorlatok: Kobraállás (Budzsangászana), Hátsó nyújtópóz (Pascimottanászana).

BIKA

Ha jógázni kezd, a biztonságot, nyugalmat, mozdulatlanságot, ellazultságot, harmóniát keresi. Legfőbb jógafeladata értékrendjének átalakítása. Gondoljon arra, hogy az anyagi világ múlandó. Ne ragaszkodjék túlságosan a tárgyakhoz. A földdel és a levegővel egyaránt kapcsolódó sportok illenek hozzá. Vonzódik ugyan a sportszerekhez, de inkább a mindenséget választja. Ő az, akit a szép sportszerek vonzanak egy-egy sportághoz.

Mozogjon sokat, lehetőleg szabad levegőn. Lazítsa gerincének nyaki szakaszát és nyakizmait lassú fejkörzésekkel.

Javasolt sportok: mint az atlétika, gyűrű, vagy az extrém sportok közül kötélugrás.

Javasolt jóga gyakorlatok: Jó hatású a Gyertya (Szarvángaszana), a Nyúl póz (Sasangászana), a Halfekvés (Maciászana). Ez utóbbit csak akkor végezheti, ha nincs meszesedés a nyaki gerincénél.

Bika

IKREK

A koncentrációt és összeszedettséget jelentő sportágakban jeleskedhet a legjobban, ezek formálják jellemét. A kíváncsiság hajthatja a jógához, mint minden egyébhez. Eleinte új sportot vagy tornát lát benne, bár a jóga valójában több, mint torna. Később a “belső csendet” keresi és csapongó gondolatokkal teli elméjének “kiüresítésé”.

Mivel az Ikrek túlságosan szétszórt természet, legfőbb jógafeladata a figyelem összpontosításának elsajátítása. Csak akkor kezdjen bele egy újabb foglalatosságba, ha az előzőt már befejezte.

Javasolt sportok: lövészet, karate, íjászat, sakk, tenisz, pingpong, gyaloglás, futás

Javasolt jóga gyakorlatok: Legalkalmasabb számára az egyensúly- és koncentrációfejlesztő gyakorlatok: guggolás, egy lábon állás, mérlegállás, lábujjhegyen állás stb. vagy az Oldal-félholdállás (Parsa-ardha-csandrászana), a Háromszögállás változatai (Trikonászana), valamint a Zen buddhizmus gyakorlatai.

RÁK

A nedves jegyű, hold dominanciájú Rák kedveli a nedves sportokat, de alapjában véve eléggé kényelmes természetű. Szeret otthon ülni, és olyan sportokat végezni, ami nem túl megterhelő. Fantáziáját megragadja a jóga körüli titokzatosság, és vágyat érez az érzékfeletti világ megtapasztalására. A spirituális jóga irányzatok neki valók.

Mivel a Rák-szülött minden megnyilvánulását érzései és hangulatai irányítják, legfontosabb jóga-feladata érzelmeinek szabályozása. A nap különböző óráiban és az élet sokféle helyzetében figyelje meg saját lelkiállapotát. Tudatosítsa cselekedetei, döntései, másokról alkotott véleményei érzelmi indítékait. Próbálja meg kívülről szemlélni saját magatartását és élethelyzeteit a lehető legtárgyilagosabban, mintha egy idegent figyelne.

Javasolt sportok: Úszás, röplabda, strandröplabda, a szobakerékpározás és minden otthon tartható eszközzel végzett sport javasolható neki.

Javasolt jóga gyakorlatok: A legkedvezőbb jóga-testhelyzetei a következők: Fél-Gyertya, a Kobra, a Csavarttartás (Ardha-Macziendrászana), a Hátsó nyújtópóz vagy a Gáz-póz (Pávánamuktászana).

OROSZLÁN

A látványos, divatos sportok, amiket lehetőleg csillogó és drága ruhákban lehet űzni? Oroszlánunk biztosan ott található. Talán a leglustább jegy, nem szeret igazán sportolni, neki ez is a fényűzés egyik módja. Lehet, hogy a sportcentrum szaunájában hamarabb ráakadunk, mint a kínlódók között a testépítő teremben. A szereplés lehetőségét látja a különleges, olykor nyakatekert testhelyzetekben és a csodás képességek elsajátításában.

A legfontosabb, hogy felismerje “igazi önmagát”, vagyis azt, hogy láthatatlan Önvalója az élet kiapadhatatlan forrása. Ahhoz, hogy ragyogjon, hogy fényt, derűt és meleget sugározzon, nincs szüksége a külvilág tapsára és elismerésére. A Nap akkor is süt, ha nem dicsőítik ezért.

Javasolt sportok: tenisz, a squash, a step aerobik, golf, ejtőernyőzés

Javasolt jóga gyakorlatok: Kifejezetten Oroszlán-szülötteknek ajánlható a Bátorság-póz (Birvadrászana), az Eketartás (Halászana).

Oroszlám

SZŰZ

Szűz szülöttünk valószínűleg a precizitást igénylő, igényes sportágak között fog válogatni. A teremben végezhető, nem túl balesetveszélyes irányzatokban örömet lel. Természetes gyógymódot lát a jógában. Első dolga életrendjének és táplálkozási szokásainak tudatosítása és szabályozása, aztán a pozitív gondolkodás elsajátítása. Mindig az egészségre, mint létező valóságra gondoljon.

Jelen élethelyzetei okának és cselekedetei következményeinek kristálytiszta elemzése mellett fordítson időt a lelki feloldódásra. A szavakkal való gondolkodás mellett tapasztalja meg az érzékfeletti dimenziók átélését is.

Javasolt sportok: Sakk, számítógépes sportok, de a golf is ideális a számára.

Javasolt jóga gyakorlatok: Sajátítsa el a jóga speciális hasizom-mozgatási gyakorlatait (Uddijána Bhanda, Nauli). Ajánlott a Gáz-póz sorozat, a Csavarttartás, a Fél-teve tartás. A Szűz-szülöttnek ajánlható az ún. Karma-jóga is, vagyis a “munka” jógája. Ez számára azt jelenti, hogy mindennapos teendőjét jógagyakorlatnak fogja fel, teljes tudatossággal, belső derűvel és harmóniával munkálkodjék.