Hárman-hárman maradtak versenyben a Puskás-díjért és az Év játékosa címért is

Puskás-díj
Nuno Santos, Guilherme Madruga és Julio Enciso

A 11 jelölt közül három maradt versenyben az év legszebb góljának járó Puskás-díjért.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénteki közleménye szerint a paraguayi Julio Enciso (Brighton), a brazil Guilherme Madruga (Botafogo) és a portugál Nuno Santos (Sporting Lisboa) egy-egy találata között dől majd el a cím.

A Brighton futballistája a címvédő Manchester City elleni, május 24-i angol bajnoki mérkőzésen egy hosszú lefolyású szép akció végén távolról bombázott a bal felső sarokba. 

A Botafogo középpályása a 16-oson kívülről látványos ollózással vette be a Novorizontino kapuját június 27-én, a lisszaboni szélső pedig a Boavista elleni március 12-i összecsapáson rabona-mozdulattal juttatta a kapu bal oldalába a labdát, azaz az első lábán támaszkodva hátul keresztezve lőtt.

A FIFA Év labdarúgója díjra is három-három személyre szűkült a lista.

A nőknél Aitana Bonmatí, Jennifer Hermoso és Linda Caicedo, azaz két spanyol és egy kolumbiai játékos maradt versenyben

Aitana Bonmatí Barcelona sztárjátékosa idén már begyűjtötte a világbajnoki Aranylabdát, az UEFA Év játékosa címet és a France Football Aranylabdáját is.

Jennifer Hermoso a spanyol válogatott sztárja, a világbajnokságon kiosztott két gólpasszt és szerzett három találatot. 156 spanyol bajnoki mérkőzésen 153 gólt szerzett. A 33 éves Hermoso immáron 106-szoros válogatott, a Barcelonával ötször, a Rayo Vallecanóval és az Atlético Madriddal egy-egy alkalommal nyerte meg a Primera Divisiont. 2021-ben Bajnokok Ligája győztes, ötször volt spanyol gólkirálynő!

A kolumbiai csatár idén három FIFA világbajnokságon (U17, U20 és felnőtt) játszott, és megkapta a női Copa America Aranylabdáját. Linda Caicedo az U17-es vébén ezüstlabdát és bronzcipőt kapott, a felnőtt vébén övé lett a torna legszebb gólja. A németek ellen a 16-oson belül ballal, jobbal, majd ismét Balla csinált egy-egy leheletfinom cselt, majd jobb lábbal tekert a kapu bal oldalába.

Linda Caicedo idén 18. születésnapja után két nappal írta alá szerződését a Real Madridhoz, majd március 4-én bemutatkozott a fővárosi klubban.

A férfiaknál két 10-es és egy 9-es maradt állva

Azaz bekerült a háromba a már mindent (is) megnyerő Lionel Messi, aki egy évvel ezelőtt Argentínával megnyerte a FIFA világbajnokságot, így pályája zenitjén túl vitathatatlanul feljutott a K2-re is. Aligha lehet elvitatni, vagy “elvenni” tőle a díjat.

Jelölt még Kylian Mbappé és a gólokat ontó Erling Haaland, aki norvég játékosként sem Európa-bajnokságon, sem világbajnokságon nem játszott még. Persze a fiatal csatároknak még lesz esélye megszerezni a FIFA Év játékosa díjat.

Idén a France Football szavazáson Messi nyert Haaland és Mbappé előtt.

A FIFA-gálát, melyen az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat is átadják, január 15-én Londonban rendezik.

Forrás: FIFA / MTI

Lionel Messi nyolcadszor kapta meg az Aranylabdát