Győri-Lukács Viktória: jó védekezéssel jók lehetünk!

Győri-Lukács
Győri-Lukács Viktóra. Fotó: MKSZ / Kovács Anikó

Győri-Lukács Viktória szerint jó védekezéssel jó eredményt érhet el a debreceni olimpiai selejtezőtornán a magyar női kézilabda-válogatott.

A Győr jobbszélsője csütörtökön Norvégiában hat, Győrben szombaton nyolc gólt szerzett Eurokupa-mérkőzésen. Az MTI-nek az utóbbi után azt mondta, ez a két találkozó a felkészülést szolgálta az ötkarikás kvalifikációs tornára.

“Ezekből tanulnunk kell, ha ez sikerül is, akkor nagyon hasznosak voltak.”

Győri-Lukács Viktória szerint a tavalyi világbajnokságon kulcsfontosságú összecsapásokon elszenvedett vereségek éppúgy, mint a horvátok elleni, drámai végjátékot hozó mérkőzés megnyerése – amely lehetővé tette, hogy részt vegyenek az olimpiai selejtezőtornán – olyan tapasztalatok, amelyeket kamatoztathatnak jövő héten.

“A világbajnokság végére a védekezésünk összeállt, ha ezt meg tudjuk tartani, akkor jók lehetünk az olimpiai selejtezőn” – szögezte le. Amint felidézte, az osztrákok ellen is akkor sikerült nagy előnyt kialakítaniuk, amikor jól működött a védekezésük, a helyzetkihasználásban pedig javulniuk kell, miután a szombati meccsen voltak elkapkodott, rontott ziccereik. 

“Ha erre tudunk figyelni, akkor megint léptünk előre egyet, akkor pedig tényleg jók leszünk!”

Juhász Gréta az osztrákok elleni szombati Eurokupa-zárás kapcsán úgy fogalmazott: jobban teljesítettek, mint két nappal korábban a norvégok elleni idegenbeli találkozón.

“Jobban kezdtük a mérkőzést, a védekezésünk sokkal feszesebb volt. Ami miatt lehet hiányérzetünk, hogy a megbeszéltnél több technikai hibánk volt, ebből kell a jövő hétre faragni” – értékelt a 36-30-ra megnyert győri találkozó után a Kisvárda balátlövője. Kiemelte, az átlövőjátékban is történt előrelépés a 33-18-ra elvesztett norvégiai meccshez képest. 

“Remélhetőleg Debrecenben is ezt a teljesítményt fogja hozni mindenki, vagy akár még jobbat is” – mondta. 

A hatgólos siker után meglátása szerint “mindenki jobb szájízzel vág neki az olimpiai selejtezős mérkőzéseknek”.

Szemerey és Simon
Szemerey Zsófi és Simon Petra. Fotó: MKSZ / Kovács Anikó

Októberben épp az osztrákok elleni idegenbeli összecsapáson mutatkozott be a felnőtt nemzeti csapatban Simon Petra, aki ezúttal kétszer volt eredményes.

“Norvégiában egyáltalán nem úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna, fáradtak is voltunk a hosszú utazás után. Viszont sikerült, ahogy sikerült, azon tovább kellett lépnünk” – hangsúlyozta. 

Mint mondta, azzal a tudattal léptek pályára az Audi Arénában, hogy az esetleges siker nagy erőt adhat nekik a kulcsfontosságú jövő hétre. 

A csütörtökihez képesti javulás titkát abban látta a Ferencváros irányítója, hogy míg a norvégok védekezése nagyon zárt, a kiváló sánc miatt “szinte lehetetlen volt átlövésgólokat szerezni”, addig ezúttal a beállók hatékonyabban tudták segíteni a támadásokat.

A magyar válogatott csütörtökön Kamerunnal, pénteken Svédországgal, jövő vasárnap Japánnal mérkőzik meg az ötkarikás indulási jogért Debrecenben. A torna első két helyezettje szerez párizsi kvótát.

Forrás: MKSZ / MTI

Klujber Katrin kilenc gólt szerzett Ausztria ellen