Felnőtt tartalmakat lát az általános iskolások fele, játékkal hívják fel a figyelmet a veszélyekre 

Alig van olyan magyar középiskolás, aki ne találkozott volna káros internetes tartalommal – derül ki a ProSuli kutatásából, melyben 294 szülő adott választ gyermekük netes fogyasztási szokásairól. A felmérés szerint a 7-10 év közötti korosztály majdnem ötöde látott már felnőtt tartalmat, és a fiatalok harmada érzett már dühöt vagy szomorúságot, amiért egy-egy posztja nem kapott elég like-ot. A biztonságos internetezést segítve a DUE Médiahálózat és a Yettel egy országos edukatív játékot indított Nagy Diák TudatosNet Teszt néven. A vetélkedő célja többek közt, hogy a diákok meg tudják védeni magukat az ártalmas tartalmaktól. 

A kutatást végző Yettel ProSuli program iskolákat fog össze és támogatja a digitális újításra nyitott pedagógusok munkáját. A tanárok képzése mellett a program látókörébe beletartozik a szülők és gyerekek segítése a tudatos, biztonságosabb nethasználatban. Friss felmérésükben 294 szülő adott választ 7 és 18 év közötti gyermekük netes fogyasztási szokásairól. A kutatásból kiderül, hogy már a 7-10 éves gyermekek meglepően aktívak az online térben, de ebből a szempontból a 11-12 éves életkor a vízválasztó. A 11-12 év feletti gyermekek már teljes értékű tagjai az online közösségeknek. A 10 évnél fiatalabbak kétharmada használ social media felületeket. A Facebook/Messenger, TikTok és Youtube a három legfontosabb platform a 7-18 évesek között, kamaszkorban az Instagram jelentősége is megnő. Káros tartalmakkal (álhírek, 18+ tartalom, zsaroló/adathalász üzenet, magát egykorúnak kiadó felnőtt) való találkozás már a 7-10 éves gyerekekkel rendelkezők között is gyakori, több mint a szülők fele, 56 százaléka számolt be ilyen esetről. Ez az előfordulás a 15-18 év közöttieknél már 86 százalék. A 7-10 év közötti korosztály majdnem ötöde, 18 százaléka látott már felnőtt tartalmat, a 11-14 évesek 53 százaléka, a 15-18 évesek 65 százaléka. A szülők harmada nyilatkozott úgy, hogy a gyermekéből negatív érzelmi reakciót (szomorúságot vagy dühöt) váltott ki valamilyen social media tartalom. Legtöbb esetben kevés like-ról vagy bántó megjegyzésekről volt szó. A szülők 10 százaléka tud olyan esetről, amikor a gyermekük negatív, másokat bántó üzeneteket írt valamilyen felületen, és 18 százaléka számolt be arról, hogy gyerekét online zaklatták. 

– A fő probléma nem a gyerekekkel, hanem a szülőkkel van – fogalmazott Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője.

– A szülő úgy adja a gyermek kezébe az okostelefont, hogy nem beszélnek a használatáról, nincsenek szabályok, korlátok. A szülők jellemzően nem is rendelkeznek olyan tudással, amivel el tudnák kalauzolni a gyerekeket az online világban. Mielőtt a gyermek először menne önállóan iskolába, 72-szer elkísérjük őt, felhívjuk a figyelmét arra, hogy az úton áthaladás előtt körbe kell nézni, lámpás kereszteződésnél csak zöld jelzés esetén mehetünk át a zebrán. Ugyanez a szülő okostelefont ad a gyerek kezébe, , ahol a mentális veszélyekre  viszont nem készíti fel. Sajnos sokszor a média is fals üzeneteket sugároz, és azt szajkózza, hogy a gyerekek szuperül elboldogulnak az online térben. Ezek után a szülők azt gondolhatják, a gyereknek nincsen szüksége segítségre, a gyerekek pedig simán cikinek éreznék, ha a szülő okítani szeretné őket ebben a témában. Mindemellett nem szeretném stigmatizálni az okostelefont.. A digitalizációnak köszönhetően könnyebb, egyszerűbb lett az életünk, és az oktatásban is komoly szerepet kapott, olyan tudáshoz juthatnak az emberek, amire korábban nem volt példa. Fontos, hogy észrevegyük az előnyeit és a veszélyeit is, az előbbit kihasználjuk, az utóbbira pedig tudatosan felkészüljünk.

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb fiatal felismerje az internet veszélyeit, és megvédjék magukat a káros tartalmaktól, a DUE Médiahálózat és a Yettel edukatív céllal, Nagy Diák TudatosNet Teszt néven játékot indított. A tesztet bármely korosztály kitöltheti május 1-ig a nagydiaktesztek.hu/tudatosnetteszt oldalon, de az értékes nyereményeket tartogató versenyben csak a 14 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt. A február 1. és május 31. között zajló első, online fordulóból a legjobb eredményt elért 1000 játékos kap meghívást a 2024. május 7-én zajló online középdöntőbe. Innen a 20 legjobb eredményt elérő versenyző jut be a finálét jelentő online döntőbe, melynek résztvevői 2024. május 10-én tölthetik ki a mindent eldöntő kérdéssort.

A játék első helyezettje egy Samsung Galaxy S23 telefonnal, a második egy Samsung Galaxy A54 telefonnal, a harmadik egy Samsung Galaxy TabA9+ tablettel, a 4-10. helyezettek egy-egy JBL Flip 6 hangszóróval lesznek gazdagabbak. Az ünnepélyes eredményhirdetés 2024. május 24-én lesz Budapesten, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, az újpesti UP Rendezvénytérben.

További információ: www.due.hu