Fazekas Lizett 10 évesen nyert az U19-es Budapest-bajnokságon

Fazekas Lizett
Fazekas Lizett

A tízéves Fazekas Lizett a selejtezőből indulva megnyerte hétvégén az U19-esek, azaz a nála 6-8 évvel idősebbek, egy-másfél fejjel magasabbak asztalitenisz Budapest-bajnokságát!

A korosztályos válogatott szinte minden tagját legyőzte! Persze aki jobban benne van a sportágban, vélhetően már hallott róla, hiszen fiatal kora ellenére már nemzetközi szinten is jegyzik.

„Azt nem tudom, tőlem örökölte-e a tehetségét, de hamar, már öt és fél évesen kiderült, van érzéke a sportághoz – mesélte az édesapja, a korábbi válogatott Fazekas Péter, aki kislánya edzéseit irányítja. – Nyaranta pingpongtáborokat szerveztem gyerekeknek, és olykor magammal vittem a sajátjaimat is. Egyszer az egyik srác szólt, nézzem meg, milyen ügyesen játszik Lizi a szomszéd teremben. Korábban nem fogott ütőt a kezében, mégis egy zsámolyon állva 15-20-szor átjuttatta a labdát fonákkal. Most már heti 9-11 edzése és több edzőpartnere is van. Sokszor az ifjúsági vagy a felnőttválogatott-kerettel, illetve régi jó játékosokkal készül, a felügyeletem alatt.”

Kislányát komplett csapat segíti, az edzőpartnerek mellett konditréner és gyógytornász is hozzájárul a fejlődéséhez. Illetve az is, hogy csak elvétve szerepel saját korosztályában.

„Hétévesen az U11-esek között versenyzett, 9 esztendős korától első a hazai ranglistán, de az U11-es és az U13-as európai rangsort is vezeti. Novemberben megnyerte az U17-es Budapest-bajnokságot, Linzben egy U13-as versenyen döntőbe jutott, ahol végül egy általa a selejtezőben legyőzött japán lány nyert. Most az U19-eseknél főként azért állt rajthoz, hogy gyakoroljon a hétvégi eszéki viadalra. A hétvégén volt, aki ellen most nyert először, de a legyőzöttek között szerepelt a korosztály egyik legjobbja, a ranglistamásodik, vagy a novemberi U19-es torna elsője. Nem csak az eredménye lepett meg mindenkit, így engem is, de a teljesítménye is! Szépen, higgadtan játszott, mint egy felnőtt” – tette hozzá az apuka.

Lizett magántanuló, évente kétszer kell vizsgáznia, de így többet edzhet. Bár nem mindig egyszerű azt a helyzetet kezelni, hogy az apukája az edzője is, de ezt is megoldják, mert Lizi tudja, a feladatok csak jobbá teszik, s ő profi szeretne lenni.

Forrás: Sportal.hu

A nők is kikaptak a címvédőtől az asztalitenisz csapat-világbajnokságon