Ez lehet a PET-visszaváltás alternatívája

Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat a természetet szennyező műanyag-hulladék csökkentéséhez.
Hazánkban január elsejétől a kötelező visszaváltás miatt 50 forinttal kerülhetnek többe az eldobható műanyag palackos, fémdobozos és üveges italok. Az előírások szerint a visszaváltást gépi úton, visszaváltható automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, az ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező településeken. Az új rendszerrel kapcsolatban azt remélik, hogy néhány év alatt 90 százalékkal nőhet a PET-palackok visszaváltási aránya. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden megvásárolt PET-palackot nekünk, vásárlóknak kell fogyasztás után megőrizni eredeti formájában, összegyűjteni és visszavinni a legközelebbi automatába, ahol visszakaphatjuk a palackok 50 Ft-os egységárát.

Az eldobható PET-palack szennyezés globális probléma, amire sürgősen megoldást kell találni. Statisztikák szerint egy ember átlagosan 156 darab PET-palackot dob el évente, amelynek következtében minden esztendőben mintegy 300 tonnányi hulladék keletkezik a világon1. Az eldobható PET-palackoknak a 91%-át nem hasznosítják újra, vagyis nagy részük hulladéklerakókban, vagy a természetben végzi.

„A visszaváltási rendszer egy nagyon fontos lépés, azonban az igazi döntés a mi kezünkben van: változtassuk meg italfogyasztási szokásainkat.” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke a Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. Hozzátette: „Az újrahasznosítás jó, de a SodaStream segítségével elő sem kell állítani a műanyag csomagolást. Nem kell semmit sem összegyűjteni, sem visszavinni, sem újrahasznosíteni. A megfelelő döntéssel nem csak magunkat kíméljük meg a kellemetlenségektől, hanem Földünket is óvjuk az egyszerhasználatos műanyagoktól.”

Szerencsére manapság már több alternatíva létezik arra, hogy hulladéktermelés nélkül, kényelmesen fogyaszthassunk otthon frissítőket. Ehhez nem kell mást tennünk, mint kihasználni egy kiemelkedően jó minőségű, rendszeresen ellenőrzött élelmiszert, a csapvizet. A szénsavasító készülékkel pedig gyorsan, kényelmesen tudunk csapvízből szénsavas vizet, vagy akár üdítőt készíteni.

„Az ezekhez a gépekhez biztosított újratölthető, BPA-mentes palack lehetővé teszi, hogy az otthon elkészített frissítők magunkkal vigyük kirándulásra, iskolába, vagy munkahelyre”– hívta fel a figyelmet a SodaStream termékmenedzsere. „Kiemelte: egyetlen egy újratölthető SodaStream szénsavasító palackkal 2500 PET-palacktól óvhatjuk meg a bolygót 3 év alatt. Egy üvegből készült szénsavasító palacakkal pedig még ennél is nagyobb arányról lehet beszélni.”

A szénsavasító gépek egyik legfőbb erénye, hogy használatukkal nemcsak a PET-palackok otthoni gyűjtögetése és tárolása váltható ki, hanem a cipekedésről is le lehet mondani. Mivel használatukkal feleslegessé válik a szénsavas üdítők boltból történő hazacipelése, illetve az elhasznált PET-palackok visszaszállítása a bolti visszaváltó automatákhoz.

Forrás:

1 – https://www.jerseyislandholidays.com/plastic-bottle-pollution-statistics/

Így védték meg a bolygót 5 milliárd PET-palacktól