Erdős Rita második, a női válogatott aranyérmes lett a kairói öttusaversenyen

Kairó
Alekszejev Tamara és Erdős Rita. Fotó: Martinek János

Erdős Rita ezüstérmet nyert szombaton a ranglistapontokat adó kairói nemzetközi öttusaversenyen, amelyen eldőlt, hogy a férfiaknál Kardos Bence és Marosi Ádám a továbbiakban már nem folytathatja a küzdelmet az idei világversenyeken való részvételért.

A hazai szövetség közösségi oldalának beszámolója szerint Erdős Rita a kombinált számban nyújtott remek teljesítményével lépett előre, a lövészetes futást meg is nyerte, de a török Ilke Özyüksel 19 másodpercet megőrzött korábban kiharcolt előnyéből. Simon Sarolta kilencedik, Alekszejev Tamara tizedik, a magyar csapat pedig első lett.

A férfiaknál Tamás József az ötödik helyen ért célba, a hetedik Gáll Andrással és a tizedik Kardos Bencévelkiegészülve pedig ezüstérmes lett a férfi csapat. Marosi Ádám a tizenhatodik helyen zárt, győzött az egyiptomi Mohamed Elgendi. 

A magyar férfi indulók számára komoly tétje volt a versenynek, a szövetségi kapitány korábbi közlése szerint ugyanis a négy versenyző közül csak ketten folytathatják majd a küzdelmet a világversenyeken való részvételért. 

Martinek János az MTI-nek a helyszínről megerősítette:

“Kardos és a kétszeres egyéni világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes, 39 éves Marosi kiesett ebből a versengésből. Gáll András a kairói viadal előtt lázas beteg volt, saját felelősségére utazott el Egyiptomba, ahol a döntőben kiélezett küzdelmet folytatott Kardossal, a kombinált szám során hol egyikük, hol másikuk volt előrébb, végül Gáll ért hamarabb célba.”

Kairó
Alekszejev Tamara, Simon Sarolta és Erdős Rita a dobogó tetején. Fotó: Martinek János

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos világkupasorozat március elején kezdődik Kairóban. Áprilisban Ankarában, illetve Budapesten, májusban Szófiában rendeznek egy-egy fordulót, és abban a hónapban lesz a vk-döntő is, ugyancsak Ankarában. 

A világbajnokságra – amelyen három ötkarikás kvótáért lehet majd küzdeni a férfiaknál és a nőknél is – június közepén kerül sor a kínai Csengcsouban, az olimpia előtt, július második hetében pedig Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Forrás: pentathlon.hu / MTI

Martinek János egy-egy érmet és pontszerző helyet remél az öttusázóktól