Csütörtöktől Zac Efron főszereplésével mozikban a Vaskarom 

DSC00287.ARW

Sean Durkin első nagyköltségvetésű, az A24 gyártásában készült filmjében a pankráció világát megreformáló Von Erich-család már-már hihetetlen, de igaz történetét meséli el. A szupersztárok, köztük Zac Efron és Jeremy Allen White főszereplésével készült Vaskarom operatőre Erdély Mátyás (Saul fia, Napszállta) volt.

A texasi Fritz Von Erich (Holt McCallany) több világbajnoki címmel rendelkezett, és forradalmasította az amerikai pankráció világát. Nem csak a ringet és az üzleti életet vezette kemény kézzel, de a családot is: megszállottan dolgozott azon, hogy a fiai átvegyék majd tőle a birodalmat. Kevint (Zac Efron), Kerryt (Jeremy Allen White), Davidet (Harris Dickinson) és Mike-ot (Stanley Simons) egyaránt abban a szellemben nevelte, hogy ha ők lesznek a legerősebbek, legkeményebbek, akkor semmi sem árthat nekik. De vajon elég volt ahhoz a ringbeli győzelem, hogy a fiúk megtörjék a családot sújtó átkot?

A filmhez készült Mozinet Nagylátószög videóban Veiszer Alinda Faludi Viktóriával beszélgetett, akinek szakterülete a szorongás, a krízis és a sportpszichológia. Évek óta kutatja az élsportolók sikerrel és kudarccal kapcsolatos megküzdési stratégiáit és a teljesítményszorongást is. Szakpszichológusként és sportkonzultánsként számos élsportolóval dolgozott már együtt. „Az ember személyiségfejlődése a kudarcokon keresztül történik, nem a sikereken keresztül. Valahogy a kudarcból való felállás, megküzdés az, amivel igazán magunkat definiáljuk” – mondja Faludi, aki szerint a kudarccal való megküzdés alapvető eleme az élsportolók életének. Nagyon fontos az objektíven mérhető teljesítmény is, de szerinte azon a ponton dől el, hogy kiből lesz sportoló, amikor akár egy igazságtalanságból fakadó kudarcot követően is képes felállni és folytatni. Az itt megtekinthető videóban többek között szó esik még a szülő-edző szerepkonfliktusról.

Egy másik videóban az egyetlen magyarországi pankrációval foglalkozó szervezet és egyesület, a HCW (Hungarian Championship Wrestling) alapítói, Turger Dávid „Renegade” és Kiss Benedek Áron „Icarus” beszélgettek Szabó Simonnal. Ők pankrátorként pontosan tudják, hogy miben rejlik ennek az előadóművészet és küzdősport határán táncoló jelenségnek a sikere, és mik a buktatói. Edzőként pedig nem csak az erőnléttel foglalkoznak, de szellemi oktatással is ellátják az utánpótlást. „Ez a szó, hogy pankráció, rá lett ragasztva a mi műfajunkra. Amit mi csinálunk, az a díjbirkózás, ez egyébként a magyar neve, pénzért történő birkózás emberek előtt, mint szakma” – hangzik el a beszélgetés során. A közönségtalálkozón rögzített, itt látható videóban Szabó Simon többek között a pankrátorok lélektanáról, a magyarországi pankrációról és arról kérdezte őket, mennyire megrendezettek a mérkőzések.

Vaskarom (16) 2024. március 21-től látható országosan a Mozinet Kft. forgalmazásában, szinkronizált és feliratos formában egyaránt.