Csütörtöktől mozikban a Sundance- és EFA-díjas Smoke Sauna Sisterhood

A legjobb dokumentumfilm Európa Filmdíjával és a Sundance Nemzetközi Filmfesztiválon a kategóriájában legjobb rendezés díjával kitüntetett Smoke Sauna Sisterhood az elmúlt év egyik legkülönlegesebb filmélménye, amely bejárta a világ filmfesztiváljait, hogy végre a Mozinet forgalmazásában február 1-től a hazai közönséghez is eljusson.

Az északi országokban úgy tartják, hogy a szauna több kikapcsolódásnál: az önmagunkkal való szembenézést segíti. Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai.

A hipnotikus erejű dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját, majd az Európai Filmdíj-átadón a legjobb európai dokumentumfilm kategóriában jutalmazták.

A filmhez kapcsolódó Mozinet Nagylátószög adásban Veiszer Alinda ezúttal Hortobágyi Andreával beszélgetett. Hortobágyi egy női jóga workshopon tapasztalta meg először azt a közösségi élményt, ami arra sarkallta, hogy női kört alakítson. A beszélgetésen elmondta, a női körök menedéket nyújtanak a társadalom egészét jellemző elvárásoktól, versengéstől, megfelelési kényszertől, de hatása nem csak az elvonulás ideje alatt tart. „Azt gondolom, hogy akár az egész társadalmat átalakító hatása van annak, hogy én nőként hogy viszonyulok magamhoz, hogy viszonyulok a testemhez” – állítja Andrea. A biztonságot, támogatást nyújtó, ítélkezéstől mentes kis közösségekben a nők szabadon beszélhetnek a nehézségeikről, így ezek az alkalmak a feldolgozást is elősegítik, az elégedett nő pedig az egészséges társadalom egyik alapvető feltétele. A videó itt tekinthető meg.