Chema Rodríguez szerint az első meccs sorsdöntő lehet

Chema Rodríguez
José María Rodríguez Vaquero, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a tatabányai kézilabda olimpiai selejtezőtorna előtt tartott edzésen a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott számára az első mérkőzés – csütörtökön Tunézia ellen – sorsdöntő lehet a tatabányai olimpiai selejtezőtornán.

 “Három meccs, három mondat. Egy család vagyunk! Egy célunk van: ott lenni az olimpián. Hajrá, magyarok!” – kezdte magyar nyelven a sajtótájékoztatót a spanyol edző, aki hozzátette, pénteken este kezdődött a felkészülés, de akkor még nem teljes csapattal, hiszen voltak olyan játékosok, akik hétvégén meccset játszottak a klubjukban, ám vasárnap óta teljes a keret.

A magyar együttes csütörtökön 21 órától Tunéziával, szombaton 19.30-tól Norvégiával, vasárnap 21 órától Portugáliával játszik. A csoport első két helyezettje jut ki a nyári, párizsi olimpiára.

“Négy nap alatt három mérkőzés vár ránk, nagyon kemény torna lesz. Sosem könnyű elkezdeni egy tornát, számomra az első meccs a legfontosabb, az sorsdöntő lehet. Tunézia ellen mindenképpen nyernünk kell, hogy a további találkozókon legyen esélyünk a továbbjutás kiharcolására”

– szögezte le a válogatottat 2022 óta irányító Chema Rodríguez.

Mint kifejtette, az észak-afrikai csapat fizikálisan nagyon erős, remek átlövőkkel, erős beállókkal és gyors szélsőkkel rendelkezik, illetve a játékosként kétszeres világbajnok francia Patrick Cazal személyében kiváló edzője van.

férfi kézilabda-válogatott
A magyar válogatott tagjai a tatabányai kézilabda olimpiai selejtezőtorna előtt tartott edzésen a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Meglátása szerint papíron a legerősebb, legesélyesebb csapat a csoportban Norvégia, amely szinte mindig jól teljesít, minden posztra két klasszis játékosa van, akik a Bajnokok Ligájában edződnek. Válogatottjukra jellemző a kemény védekezés, a gyors ellenakciók és a kiváló kapusteljesítmény, vagyis a játék minden elemében nagyon magas szinten tud teljesíteni.

“A portugál válogatottat némileg hasonlónak tartom a magyarhoz: sok tapasztalt klasszis játékossal, sok fiatal tehetséggel, és ha a beállókat, ha az átlövőket, ha a kapusokat nézzük, tele van a keretük nagyszerű kézilabdázókkal” 

– folytatta a magyarok kapitánya.

Hozzáfűzte, a portugálok a Benfica, a Sporting CP, illetve a Porto csapatában a hazai bajnokságban megszokták, hogy nyomás alatt játsszanak.

 “Minden vágyunk, hogy kijussunk az olimpiára” – szögezte le zárszóként Rodríguez

Az olimpiai selejtezőn ismét Mikler Roland lesz a válogatott csapatkapitánya. A Szeged kapusa kihagyta a januári Európa-bajnokságot, amelyen a magyarok – történetük legjobb eredményét elérve – az ötödik helyen végeztek.

Mint elmondta, egyrészt nagyon büszke volt a csapatra, másrészt nehezen élte meg, hogy csak a televízión keresztül kísérhette figyelemmel honfitársait.

“Sok év után maradtam otthon egy világverseny helyett, de nem sérülés, hanem a saját döntésem miatt. Faramuci helyzet volt számomra. Sokat szurkoltam, sokszor beszéltem az ott lévő kapusokkal, de nem kívánom senkinek, amit otthon átéltem” 

– mesélte a keret rangidőse.

Hangsúlyozta, nagyon örül, hogy újra csatlakozhatott a csapathoz, és nagyon reméli, hogy tud majd segíteni a pályán a többieknek.

“Már jártam olimpián, átéltem azt, amit ez az egész adni tud. Szeretnék még egyszer ott lenni, és még egyszer, utoljára megélni ezt az élményt” 

– mondta Mikler.
Mikler Roland
Mikler Roland, a magyar válogatott tagja a tatabányai kézilabda olimpiai selejtezőtorna előtt tartott edzésen a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Március 14., csütörtök: 

18:30 Norvégia-Portugália
21:00 Magyarország-Tunézia

Március 16., szombat: 

17:00 Portugália-Tunézia
19:30 Norvégia-Magyarország

Március 17., vasárnap:

18:30 Tunézia-Norvégia
21:00 Magyarország-Portugália

Eb-selejtező: az első kalapban a magyar válogatott

Az Európa-bajnoki ötödik helyezett magyar férfi kézilabda-válogatott az első kalapba került a 2026-os kontinenstorna selejtezőjének sorsolása előtt.

Az európai szövetség honlapjának hétfői beszámolója szerint a csoportok sorsolása jövő csütörtökön 16.30-kor kezdődik Koppenhágában. A 32 csapatot nyolc darab négyesbe osztják be. Az első és második helyezettek mellett a négy legjobb harmadik jut ki az Eb-re.

Az első kalapban szerepel Németország, Spanyolország, Horvátország, Izland, Szlovénia, Portugália és Hollandia is, vagyis ezekkel a magyarok nem kerülhetnek össze.

A rendező Dánia, Svédország és Norvégia, valamint a címvédő Franciaország nem szerepel a selejtezőben.

Forrás: MKSZ / MTI

Szerződést hosszabbított a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya

A hetvenéves Mocsai Lajost köszöntötték a Testnevelési Egyetemen