Bronzérmes a magyar csapat a nancsingi női párbajtőr világkupán

Muhari
Muhari Eszter és Inna Brovko. Fotó: Eva Pavía #BizziTeam

Bravúros teljesítménnyel bronzérmet nyert a magyar csapat vasárnap a női párbajtőrözők kínai világkupa-versenyén, Nancsingban.

Szombaton az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak utolsó szakági viadalán két magyar jutott fel a 64-es főtáblára. Gnám Tamara lengyel vívókkal került szembe: először 15-10-re legyőzte Kinga Zgryzniakot, majd 15-8-ra kikapott Alicja Klasiktól.

Muhari Eszter – aki két hete a budapesti WestEnd Grand Prix-n ezüstérmes volt – az első fordulóban 15-13-ra alulmaradt a német Alexandra Ehlerrel szemben, a verseny eredményközlője szerint.

Az olimpiai kvalifikációt tekintve magyar szempontból már nem maradt tét erre a vk-ra – írta a hunfencing.hu oldal -, mert csapatban nem sikerült kijutni Párizsba, egyéniben pedig megvan az maximálisan megszerezhető egy kvóta, így az azt kiharcoló Kun Anna nem is tartott a társaival.

Vasárnap a Gnám Tamara, Muhari Eszter, Dékány Kinga, Nagy Blanka összeállítású együttes a legjobb 16 között kezdett, ott 45-41-re győzte le az észteket, ezzel – amint arról a magyar szövetség honlapja beszámol – eldőlt, hogy a címvédő észtek nem lehetnek ott a párizsi olimpián.

A negyeddöntőben a magyarok 45-39-re múlták felül a világranglistán második helyezett franciákat, majd a fináléért rendezett mérkőzésen 45-39-re kikaptak az olaszoktól. Végül a bronzéremért az ukránokkal vívtak, és úgy nyertek 45-38-ra, hogy Muhari az utolsó asszóban egytusos hátrányból 13-5-ös eredménnyel fordított.

A magyar csapat a nyolcadik helyre jött fel az olimpiai kvalifikáció zárására

A párizsi játékokon szakáganként nyolc csapat indulhat, de a női párbajtőrözőknél a földrajzi elosztás miatt a rangsorban 15. egyiptomiaké az afrikai hely. Ez akkor jár alanyi jogon, ha az adott kontinensnek van válogatottja a legjobb 16 között. Egyiptom a kvótát úgy harcolta ki, hogy megnyerte az Afrika-bajnokságot, és 16. lett a világbajnokságon, illetve elindult az összes világkupán.

női párbajtprcsapat
Fotó: Eva Pavía #BizziTeam

“Nagyszerű ez az eredmény, de kicsit igazságtalan a sorstól, hogy egy olyan csapat jut ki helyettünk az olimpiára, amely az összes világkupán elindul, kikap az első meccsén, aztán megy várost nézni…” – nyilatkozott a szövetség oldalának Somfai Péter szakági vezetőedző

“De ez van, és természetesen magunkat is okolhatjuk, hogy nem leszünk ott Párizsban. A mai nap viszont remekül alakult. Mind a négy lány legjobb tudását nyújtotta, Eszter pedig az utolsó asszójában feltette az i-re a pontot.”

A csapatkvalifikáció ugyan nem jött össze, egyéniben viszont meglett az így maximálisan megszerezhető egy kvóta.

Nagy Dávid bronzérmes a tbiliszi párbajtőr világkupán

Az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak utolsó szakági viadalán három magyar vívhatott a 64-es főtáblán. Nagy Dávida kanadai Fynn Fafard-t 15-8-ra, a japán Komata Akirát 15-6-ra győzte le, majd a legjobb 16 között 15-10-re verte a francia Nelson Lopez Pourtier-t. 

A negyeddöntőben az egyéniben 2018-ban világbajnok, négyszeres Európa-bajnok, csapatban olimpiai, vb- és Eb-aranyérmes francia Yannick Borelt – aki két hete a budapesti WestEnd Grand Prix-n győzött – 15-12-vel búcsúztatta. A fináléért egy másik franciával, az olimpiai címvédő, 2022-ben világbajnok Romain Cannone-nal került szembe, és 15-12-es vereséget szenvedett.  

A két kiemelt magyar ezúttal hamar befejezte versenyét. A világbajnoki címvédő Koch Máté az első asszójában alulmaradt, a 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely pedig a második körben búcsúzott – a vk eredményközlője szerint. 

Két hete Siklósi második, Koch harmadik lett Budapesten, most viszont a korábban olimpiai kvótát szerző magyar együttes harmadik tagja szerepelt kiemelkedően.

A csapatkvóta egyben három egyéni helyet is garantál a párizsi olimpiára.

Forrás: Hunfencing.hu / MTI

Szatmári András aranyérmes Budapesten