Betlehem Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória is duplázott

versenybírók
Fotó: MÚSZ / Derencsényi István

Betlehem Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória a 10 ezer méter után 1500-on is győzött a medencés hosszútávúszó ob zárónapján, Veszprémben. A korosztályokban többnyire ugyanazok nyertek, akik a hosszabb távokon is – közülük az U17 aranyérmét megszerző Nagy Napsugár teljesítménye kívánkozik az élre, hiszen jobb idővel ért célba, mint a felnőttek bajnoka.

A nyitónapi 10 ezer méteres távon sajnos elmaradtak az izgalmak a férfiaknál: a szám „tengeri” világbajnoka, Rasovszky Kristóf a héten benyelt egy vírust, így nem lehetett ott a rajtnál. A 26 éves világklasszis pályafutása során első ízben hiányzik egy országos bajnokságról, beleértve a normál medencés eseményeket is (korosztályos, rövidpályás, bármi).

„Azért ha választani kell, akkor inkább ezt hagyja ki, mint bármelyik másikat” – mondta edzője, Szokolai László, aki ugyanakkor két órával később elégedetten konstatálta, hogy másik tanítványa, Betlehem Dávid remek úszással simán behúzta az elsőséget – bónuszként pedig a szintén veszprémi Barabás Imre bejött harmadiknak. 

“Amit Rasó kiesésével elvesztettünk volna, az visszajött ezzel, ráadásul Imrét még én tanítottam meg úszni a saját úszóovimban annak idején, úgyhogy igen különleges érzés a dobogón látni” 

– értékelt Szokolai mester.

„Az elején ment az emberkedés, mindenki próbált belehúzni, de azért az volna a lényeg, hogyha keményen elkezdjük, akkor bírjuk is végig – értékelt Betlehem Dávid. – Sajnálom, hogy Rasó nem volt itt, másként nézett volna ki az egész. Én edzésből jöttem, tegnap még odacsaptunk háromezer pillangót többek között, ehhez képest nem volt rossz ez a mai.”

Az ezüstérmet a korosztályos Eb-ken és vb-ken már több váltóaranyban főszerepet játszó Hambardzumyan Arshakszerezte meg, akit érezhetően feldobott az a szenzációs hír, hogy az Államok egyik legmenőbb egyetemén, a Yale-en kapott ősztől ösztöndíjat.

A hölgyeknél máskor Fábián Bettina lett volna a favorit, ám a februárban olimpiai kvótát szerző kiválóság épp a világbajnokság – és pláne az azt megelőző betegség – miatt egyhetes pihenőt kapott, majd utána könnyített edzéseket végzett, így ezúttal harmadikként ért a falhoz.

Edzője, Kutasi Gergely azonban így sem volt elégedetlen, sőt – ráadásul itt a ferencvárosiak kisajátították a dobogót, hiszen a győzelmet Mihályvári-Farkas Viktória szerezte meg Balogh Vivien előtt.

A 2022-ben 400 vegyesen Európa-bajnok Mihályvári-Farkas a tavalyi, rémes idény után most végre ismét a megfelelő úton halad

Mihályvári-Farkas Viktória
Fotó: MÚSZ / Derencsényi István

“Nagyon tetszett így a verseny, hogy együtt úsztunk a fiúkkal, az elején óriási volt a kavalkád, csak kapkodtam a fejem, mire összeállt minden, pikk-pakk kétezerötnél jártunk, így sokkal könnyebb volt leúszni. Most végre jól érzem magam minden tekintetben, ráálltunk a jó útra, edzésben is, a versenyekre nem befeszülve állok oda, hanem hogy gyerünk, ússzuk le – azon vagyok, hogy ez így menjen most már végig.”

Nagy meglepetés nem született vasárnap

Csaknem minden kategóriában dupláztak azok, akik a saját korcsoportjuk hosszabb távján is bajnokok lettek – így a felnőtteknél a 10 ezer métert megnyerő Betlehem Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória újabb aranyérmet szerzett.

Igaz, a rajtlista hosszabb volt, mint pénteken, elvégre az 1500-at már bevállalta a dohai vb után kisebb pihenőt tartó Késely Ajna, és 30 hossz erejéig eljött Veszprémbe Olasz Anna, aki méltó módon búcsúzott ettől az eseménytől: némi meglepetésre Késelyt és Fábián Bettinát is megelőzve bejött harmadiknak!

A hölgyeknél ugyanakkor mindenképp megemlítendő Nagy Napsugár produkciója, aki az egész női mezőny legjobb idejével győzött az U17-esek között: csaknem fél másodperccel ment jobbat a zalaiak nyíltvízi Eb-ezüstérmese, mint Mihályvári-Farkas. 

A fiúknál hasonló bravúr érkezett az U18-19-esektől: itt az elsőségért óriási csatát vívó Hartmann Máté és Kovács-Seres Hunor jóval gyorsabbnak bizonyult a felnőttek ezüst- és bronzérmesénél.

A „hazai pályán” két aranyat szerző Betlehem Dávid egyébként úgy kommentálta újabb sikerét, hogy „a tíz kilométer után ez most nagyon jól esett, és az idő is relatíve jó ahhoz képest, hogy vonalban kellett úsznunk” – utalt ezzel arra a dohai vb-n óriási bravúrral és egyéni csúccsal negyedik klasszis, hogy a hosszútávúszó ob-n a program rövidítése érdekében egy pályán ketten szoktak úszni.

A versenyzőknek hétfőtől ismét az edzések lesznek műsoron – a következő megméretés pedig nagyjából egy hónap múlva esedékes: április 9. és 12. között jön az olimpiai kvalifikációs országos bajnokság a Duna Arénában.

Medencés hosszútávúszó országos bajnokság

10km

Férfiak: 1. Betlehem Dávid (Balaton ÚK Veszprém) 1:47:37.61, 2. Hambardzumyan Arshak (UTE) 1:48:51.46, 3. Barabás Imre (Balaton ÚK Veszprém) 1:51:31.24

Nők: 1. Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 1:57:26.53, 2. Balogh Vivien (FTC) 1:59:51.36, 3. Fábián Bettina (FTC) 2:00:00.11

1500 méter

Férfiak: 1. Betlehem Dávid (Balatoni ÚK Veszprém) 15:07.46, 2. Hambardzumyan Arshak (UTE) 15:51.24, 3. Gálicz László (FTC) 15:51.55

Nők: 1. Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 16:59.16, 2. Rohács Réka (Kőbánya SC) 17:08.16, 3. Olasz Anna (Szegedi ÚE) 17:13.23

Forrás: MÚSZ

Kós Hubertet csaknem hazaküldte edzője a rekord előtt