Beálltak Karácsony Gergely mögé

Karácsony

Választási megállapodásokat kötött a jövő évi önkormányzati választásra a Demokratikus Koalíció (DK) az MSZP-vel, valamint a Párbeszéddel – közölték a pártok csütörtökön közleményben az MTI-vel.

A DK és Párbeszéd átfogó, országos megállapodást kötött Karácsony Gergely főpolgármester és a két párthoz tartozó, hivatalban lévő polgármesterek újbóli közös indítása érdekében.

A DK és a Párbeszéd megállapodott közös polgármesterjelöltek indításáról is számos, jelenleg még nem ellenzéki vezetésű vidéki városban és fővárosi kerületben. Az egyezség része a Párbeszéd 14 pontos Zöld minimumprogramja is, amelyet a DK támogatásáról biztosított.

A DK és az MSZP megállapodása az egész országban számos településre kiterjed, tartalmazza a két párthoz tartozó hivatalban lévő polgármesterek újbóli indítását. Emellett a két párt a jelenleg nem ellenzéki irányítású fővárosi kerületek és vidéki települések egész sorában döntött a polgármesterjelöltek támogatásáról.

A megállapodásokat a pártok elnökségei hagyták jóvá.

A DK, az MSZP és a Párbeszéd úgy látja, a megállapodások hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő évi önkormányzati választások után minél több várost, kerületet és települést közös ellenzéki polgármesterek és képviselő-testületek vezessenek.

Felidézték, hogy 2019-ben is hasonló megállapodásokat kötöttek ellenzéki pártok, aminek eredményeként Budapest mellett magyar városok sorában győzték le a Fideszt. A három ellenzéki párt reményét fejezte ki, hogy jövőre nemcsak megismételni tudják a 2019-es sikereket, hanem újabb városokkal, kerületekkel bővíteni.

Ellenzéki pártok szerint a kormánytól kell megvédeni Magyarország szuverenitását