Az ukrán titkosszolgálat felrobbantott egy orosz vasúti alagutat

Szeveromujszkij alagút
Szeveromujszkij alagút

Az ukrán titkosszolgálat (SBU) azt állítja ők robbantották fel a Bajkál-Amúr vonalon a Szeveromujszkij alagútban egy orosz tehervonatot.

Ukrán katonai forrás szerint erre azért volt szükség Mongóliától északra, mert Kínából ezen az útvonalon érkezik katonai ellátmány Oroszországba.

Az orosz média szerint a robbanás/robbantás november 29-én helyi idő szerint 22:18-kor történt. A Baza Telegram csatorna szerint egy “teletankolt” szerelvény gyulladt ki, de nem tudják az okát, azt viszont megerősítették, hogy az FSZB emberei a helyszínen vannak.

Orosz védelmi miniszter: fél év alatt 125 ezer embert vesztett az ukrán hadsereg

Az elmúlt hat hónapban az ellentámadás során az ukrán hadsereg veszteségei meghaladták a 125 ezer főt és 16 ezer haditechnikai eszközt – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz fegyveres erők vezetői állományával pénteken megtartott telekonferencián.

A tárcavezető azt állította, hogy az orosz csapatok az ukrajnai “különleges hadművelet” során kedvezőbb pozíciókat foglalnak el, és minden irányban kiterjesztik az ellenőrzésük alá vont zónákat. 

“Folytatjuk az aktív védekezést, fejlesztjük a fegyveres erők harci potenciálját, figyelembe véve a különleges hadművelet tapasztalatait”

– fogalmazott.

Közölte egyebek között, hogy a háborús övezetben 2024-ben az orosz hadsereg számára hét korszerű gyakorlóterepet fognak berendezni különleges műveleti feladatra való kiképzésre. Mint mondta, a fő hangsúly a “különleges hadművelet” feladataira való felkészítésen lesz.

Közölte, hogy a Lavocskin Kutató- és Ipari Társaság olyan katonai távérzékelő űrrendszerét hoz létre, amely minden időjárási, fény- és terepviszonyok között képes képet alkotni az egyes helyszínekről.

Bejelentette, hogy Oroszország jövőre Okean-2024 kódnéven stratégiai parancsnoki és vezérkari gyakorlatot rendez, valamennyi haderőnem részvételével. Elmondta, hogy jövőre külföldi egységek is részt vesznek majd mintegy húsz oroszországi hadgyakorlaton, amelyek közül négyet a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) és a Sanghaji Együttműködés Szervezete keretében rendeznek meg.

Forrás: Kijev Post / MTI

Az orosz export 30 százalékkal zuhant vissza