Az Egyesült Államok több százmillió dolláros rendkívüli fegyverszállítmányt küld Ukrajnának

Jake Sullivan
Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. Fotó: Andrew Harnik/AP

Az Egyesült Államok 300 millió dollár értékű fegyver- és lőszerszállítmányt küld Ukrajnának sürgősségi biztonsági segítségként idén először – jelentette be a Fehér Ház kedden. 

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Ház napi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tavaly december óta szünetelő segítségnyújtás megújítását az tette lehetővé, hogy a védelmi minisztériumnak, a Pentagonnak a beszállítókkal folytatott tárgyalások során sikerült bizonyos “előre nem tervezett megtakarításokat” elérnie azokban a szerződésekben, amelyek a korábbi időszakban Ukrajnának küldött amerikai katonai raktárkészletek pótlására szolgálnak. 

Jake Sullivan tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van eszközökre a fegyveres harchoz. Kifejtette, hogy a jelenlegi helyzetben a folytatódó orosz támadások közepette az ukrán haderő kénytelen takarékoskodni a hadianyaggal, ami “területben és emberéletben” mérhető veszteségeket okoz, valamint a NATO számára “stratégiai” veszteséget jelent. 

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője ezzel egy időben bejelentette, hogy az Ukrajna számára összeállított újabb csomag tartalmaz többi között 105 és 155 milliméteres lövedékeket, Stinger légelhárító rakétákat, HIMARS-önjáró eszközökben használatos rakétákat, páncéltörő rendszereket és további kisebb fegyverekhez használatos lőszereket és pótalkatrészeket. 

Az idei első katonai csomagot a korábbiakhoz hasonlóan az amerikai hadsereg készleteiből hívják le, így gyorsan el tudják juttatni az ukrán hadszíntérre

A fegyverszállítmány a feltételezések szerint egyszeri tétel lehet, mert a bejelentés nem változtat azon a helyzeten, hogy jelenleg nincs újonnan elfogadott amerikai költségvetési forrás az ukrán segítségnyújtás folyamatos biztosítására. 

Az Ukrajna számára a Kongresszus által megszavazott költségvetési források tavaly év végén elfogytak. A Fehér Ház és a Kongresszus között az újabb felhatalmazásról hónapok óta tart a vita. A republikánus kongresszusi tagok egy része azt várja a Fehér Háztól, hogy az ukrajnai támogatások folytatódása előtt Joe Biden elnök tegyen hatékony intézkedéseket az Egyesült Államok saját határainak védelmében az illegális határátlépések megakadályozásában és a törvénytelenül érkezők megállításában.

Fact Sheet on U.S. Security Assistance to Ukraine

Ukrán betörési kísérlet visszaveréséről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Ukrán fegyveres betörési kísérletet akadályoztak meg a határon Belgorod és Kurszk megyében az orosz fegyveres erők – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint közép-európai idő szerint hajnali egy óra körül, polgári létesítmények intenzív lövetése után harckocsikkal és páncélozott harcjárművekkel támogatott “ukrán terrorista alakulatok” próbáltak meg egyszerre három irányból behatolni Oroszország területére a belgorodi régióban. Az orosz hadsereg és határőrizet a tájékoztatás szerint valamennyi támadást visszaverte, majd légi-, rakéta- és tüzérségi csapásokat mért a “terroristákra”, akik veszteségeket szenvedtek és visszaszorultak.

A moszkvai katonai tárca szerint az államhatárt a támadók nem sértették meg, és az ukrán oldalon lévő határterületen, Odnorobovka térségében mintegy 60 embert, Nyehotyejevka térségében három harckocsit és egy páncélozott személyszállítót, Szporagyjusino térségében pedig két harckocsit vesztettek.

Ezenkívül – közép-európai idő szerint 6 óra és 6 óra 25 perc között – a kurszki régióban lévő Tyotkino falu közelében  négy ukrán diverzáns- és felderítő csoport betörését verték vissza – írta a minisztérium. A “terroristák” a közlemény szerint ott is jelentős veszteségeket szenvedtek.

Az orosz védelmi tárca kedd este összesítést adott ki, amely szerint a betörést megkísérlő erők 234 halottat, hét harckocsit, három Bradley gyalogsági harcjárművet és két páncélozott szállító járművet veszítettek.

A Rigában szerkesztett, orosz ellenzéki Meduza hírportál a közösségi médiában megjelent közléseket idézve azt írta, hogy a támadásban az ukrán féllel kollaboráló Orosz Önkéntes Hadtest (RDK), a Szibériai Zászlóalj, és az Oroszország Szabadsága Légió elnevezésű alakulat vett részt.

Roman Sztarovojt, a régió kormányzója Telegram-csatornáján a minisztérium által kiadott tájékoztatást megelőzően azt írta, hogy Tyotkino községnél “egy diverzáns- és felderítő csoport megpróbált áttörni, tűzharc volt, de áttörés nem történt”. A kormányzó szerint egy civil megsebesült, aki orvosi ellátásban részesült. A térségben rakétariadót rendeltek el.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy Grajvoron város környékét az ukrán fél tüzérségi tűz alá vette. Gladkov a védelmi minisztériumra hivatkozva elmondta, hogy a légvédelem lelőtte cseh Vampire sorozatvetők nyolc rakétáját, és egy Tocska-U taktikai rakétát is megsemmisített. Grajvoronban 11 lakóház és öt személygépkocsi sérült meg.

Az ukrán hadsereg kedd reggel dróntámadást intézett öt orosz régió ellen. Az orosz védelmi minisztérium 25 pilóta nélküli repülőszerkezet lelövéséről tett bejelentést. Orjolban és Nyizsnyij Novgorodban olajipari létesítményekben tűz keletkezett.

(MTI)

Klaus Iohannis román államfő megpályázza a NATO főtitkári tisztségét