Automatizált vezetési forradalom a Mercedesnél

A Mercedes-Benz bejelentette, hogy az Egyesült Államokban elérhető a DRIVE PILOT – a világ első tanúsított SAE Level 3 rendszere az Egyesült Államok piacára

  • A Mercedes-Benz jelentős mérföldkövet ünnepel, mint az első autógyártó, amely megkapta az Egyesült Államok államának jóváhagyását egy SAE 3-as szintű[1] feltételesen automatizált jármű bevezetésére.
  • A DRIVE PILOT végrehajtja a dinamikus vezetési feladatokat, miközben szabadságot ad a vezetőnek, hogy más tevékenységeket végezzen[2]
  • A DRIVE PILOT gyártásra kész változata 2023 végén debütál Kaliforniában és Nevadában a 3. szintű EQS szedánok korlátozott flottájával.
  • A Mercedes-Benz további DRIVE PILOT-tal felszerelt MY2024 EQS szedán és S-osztályú modellek szállítását tervezi vásárlói számára 2024 elején a résztvevő hivatalos Mercedes-Benz márkakereskedők révén Kaliforniában és Nevadában.
  • A DRIVE PILOT előfizetéssel elérhető az egyesült államokbeli Mercedes me connect üzleten keresztül S-osztályú és EQS szedán modellekhez

A Mercedes-Benz piacra dobja a DRIVE PILOT gyártásra kész változatát az Egyesült Államokban. A feltételesen automatizált vezetés kategóriájában vezető rendszer 2023 végén jelenik meg a SAE 31-es szintű EQS limuzinok korlátozott flottájával Kaliforniában és Nevadában, DRIVE PILOT: First Class néven. 2024 elején a Mercedes-Benz további DRIVE PILOT-tal felszerelt MY2024 EQS szedán és S-osztályú modellek szállítását tervezi vásárlói számára a résztvevő hivatalos Mercedes-Benz márkakereskedőkkel Kaliforniában és Nevadában.

A Mercedes-Benz, mint a világon az első autógyártó, amely ezt a rendszert szabványos járműben vezette be az egyesült államokbeli vásárlók számára, ismét etalont állít az automatizált vezetés úttörő fejlődéséhez. Kalifornia és Nevada az első két állam, amely jóváhagyta a rendszert, és tanúsítványt adott ki a főbb autópályákon való használatra. Míg a szabályozási keret államonként eltérő, a Mercedes-Benz a jövőben tovább kívánja bővíteni ennek a forradalmian új technológiának az elérhetőségét az Egyesült Államok további piacaira.

„A DRIVE PILOT a világ első és egyetlen rendszere a feltételesen automatizált vezetésre, nemzetközileg érvényes típusjóváhagyással. Kifinomult rendszerarchitektúrával tervezték, amely redundancián alapul számos különböző érzékelőtípussal. Meggyőződésem, hogy a redundancia kulcsfontosságú a biztonságos automatizált vezetéshez a 3. és azon túli szinten. A biztonság a Mercedes-Benz egyik alapértéke. Ennek a technológiának a felelősségteljes kezelése a legfontosabb prioritásunk, és az ügyfelek és a társadalom elfogadásának kulcsa.”
Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának tagja, technológiai vezérigazgató-helyettes, fejlesztésért és beszerzésért felelős

„A DRIVE PILOT egy technológiai változás, amely hihetetlen előrelépést jelent a feltételesen automatizált vezetés felé. Ez az úttörő rendszer megerősíti azon szándékunkat, hogy vezető szerepet töltsünk be a biztonság és a technológia terén, miközben értékes időt adunk vissza ügyfeleinknek a nehéz forgalmi helyzetekben.”
Dimitris Psillakis, a Mercedes-Benz USA elnök-vezérigazgatója

További részletek, képgaléria és videók az Egyszer már láttam autót oldalunkon!

  • [1] SAE 3. szint: az automatizált vezetési funkció átvesz bizonyos vezetési feladatokat. A vezetőnek azonban készen kell állnia arra, hogy mindenkor átvegye az irányítást a jármű felett, amikor a jármű beavatkozásra szólítja fel.
  • [2] Az, hogy a járművezető mely másodlagos tevékenységei megengedettek, a vonatkozó nemzeti vagy állami közúti közlekedési szabályoktól függ.