Asztalitenisz olimpiai selejtező: három magyar a kieséses táblán

Madarász Dóra
Madarász Dóra

Szudi Ádám után Póta Georgina és Madarász Dóra is biztosította a helyét a kieséses táblán az asztaliteniszezők egyéni olimpiai selejtezőjén, Szarajevóban.

Csütörtök reggel Póta Georgina váratlanul vereséget szenvedett a csoportkör második fordulójában

A bosnyák fővárosban ötödik kiemelt, világranglista-66. magyar játékos egy hármas csoportba került és a szerdai nyitónapon magabiztosan győzte le a görög Jekaterini Toljut. 

Póta Georgina második mérkőzésén a svájci Rachel Moret (20./119.) volt az ellenfele, s egy újabb sikerrel nemcsak a továbbjutását, de a csoportelsőségét is bebiztosíthatta volna. A meccs azonban máshogy alakult, a szettek ugyan többnyire szorosak voltak, de a végén mindig Moret összpontosított jobban, aki végül 4:1-re nyert. Miután teljes körbeverés alakult ki, a svájci Rachel Moret (20.) mögött a második helyen végzett.

A szerdán győzelemmel kezdő Madarász Dórára a szerb Izabela Lupulesku várt az L csoport döntőjének is beillő találkozón és hiába vezetett 2:0-ra, majd 3:2-re is, a végén az ellenfél örülhetett.

Madarász (15.) is 1/1-es mérleggel várta négyes csoportja utolsó fordulóját, amelyben a hazai színekben versenyző, eddig még szettet sem nyerő Emina Ceric (36.) volt az ellenfele. 

A magyar játékos érvényesítette a papírformát, a hazai pingpongozó ezúttal is játszma nélkül maradt, Madarász pedig Pótához hasonlóan csoportmásodikként lépett tovább.

Szudi Ádám továbbjutott, Lakatos Tamás kiesett

Mindkét magyar játékos egy-egy sikerrel és vereséggel állt az első nap után, csütörtökön Szudi Ádámra az ukrán Anton Limonov, Lakatos Tamásra pedig a spanyol Juan Perez várt ki-ki mérkőzésen. A kiemelési rangsor alapján Szudinak (23.) volt könnyebb dolga, és ő érvényesítette is a papírformát a 28. helyen rangsorolt ukrán ellen. Lakatos (26.) riválisa nála előrébb, a 22. helyen állt az erősorrendben, és bár nagy csatában, de Perez meg is nyerte a meccset.

Szudi így pénteken asztalhoz állhat a kieséses táblán, míg Lakatos csoportharmadikként befejezte szereplését a tornán.

A bosnyák fővárosban 79 játékos – 36 nő és 43 férfi – állt asztalhoz.

A tornán öt-öt párizsi kvóta talál gazdára. A csoportkör után mindkét nemnél 24-en – a csoportok első két-két helyezettjei – kerülnek az első kieséses táblára, innen a két döntős jut indulási joghoz. A második táblán már csak 22-22 játékos küzd, közülük három-három asztaliteniszező szerez kvótát, a két döntős és a bronzmérkőzés győztese. A hatodik kontinentális kvótát a június 11-én nyilvánosságra kerülő világranglista legjobbja kapja.

A magyaroknak csapatban nem sikerült kvótához jutniuk, az Ecseki Nándor, Madarász vegyes páros viszont ott lesz Párizsban. Egyesben a szarajevói verseny mellett még a június 18-i ranglista kínál esélyt az indulási jog kiharcolására.

Forrás: MOATSZ / MTI

Kvótát szerzett az asztalitenisz vegyes páros