A Toyotával közösen alkotta meg legújabb alufelnijét az OZ

Az elsősorban a Gazoo Racing sportmodellekre szánt Superturismo TGR-WRT modell elsőként Japánban és Európában lesz kapható az aftermarket-piacon.

Az 1971-ben alapított OZ a világ egyik legnevesebb autó- és motorfelnigyártójának számít, az olasz cég szakértelmét bizonyítja a számtalan világbajnoki cím a Forma-1-ben, a raliban, a terepraliban és a hosszútávú sportkocsiversenyzésben, valamint az is, hogy rengeteg neves autógyártó rendelt már tőlük gyári első szerelésű (OEM) felnit valamelyik sportos modellje számára.

Az OZ és a Toyota közötti történelmi partnerség több mint 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a két gyártó a spanyol „matador”, Carlos Sainz, valamint az A-csoportos, bukólámpás Toyota Celica GT-Four ST165 révén megnyerte az első rali-világbajnoki címét. A hosszú ideje tartó együttműködést később is számos győzelem és innováció fémjelezte a ralisportban. Amikor a Toyota hosszú szünet után 2015-ben bejelentette a hivatalos visszatérését a világbajnokságra, természetes volt, hogy az új fejlesztésű Yaris WRC is az olasz gyártó keréktárcsáit fogja használni, aztán a 2022-ben bevezetett GR Yaris Rally1 Hybrid is folytatta a hagyományt.

A két vállalat filozófiája a versenyzést tekintve megegyezik: azért indulnak minél több bajnokságban, hogy az ezekben kifejlesztett új technológiákat, innovációkat, valamint a megszerzett tudást és tapasztalatot a magánügyfelek számára készülő utcai autók, illetve keréktárcsák kifejlesztése és gyártása során felhasználják.

Az OZ nemrég jelentette be, hogy a Superturismo Toyota Gazoo Racing-World Rally Team (TGR-WRT) nevű vadonatúj, 2024-es keréktárcsája kifejlesztésében együttműködött a Toyota versenycsapatával, amely az utóbbi három évben nem csak az egyéni, de a gyártói bajnokságot is megnyerte a rali-világbajnokságon.

Az OZ ikonikus megjelenésű Superturismo modellje a számtalan túraautós, ralis, GT-autós versenysiker után 2004-ben jelent meg az aftermarket-piacon, utcai autók számára gyártott kivitelben. Eddig kilencféle kivitelben (Magnesio, AERO, AERO-e, WRC, Evoluzione WRC, Evolutione, LM, GT és Dakar) lehetett megvásárolni, de most az új toyotással tízre nőtt a variációk számra.

A két vállalat sokéves technikai együttműködésének eredményeként, a közvetlen WRC-tapasztalatokat felhasználva jött létre az ikonikus Superturismo-sorozat legújabb tagja, amely megtartotta az összes versenysportos jellemzőt, és átültette azokat utcai használatra. Ez a felni is a Superturismókra jellemző, sokküllős kialakítással rendelkezik, de vannak egyedi részletei is, mint például a TGR-WRT logós karbon kupak, valamint az, hogy tamponnyomásos eljárással festették rá az ívelt „OZ Racing” és a „TGR-WRT” feliratokat a küllők tövéhez.

A Superturismo TGR-WRT kezdetben matt grafitszürke színben, ezüst feliratokkal, illetve fehér alapszínben, piros feliratokkal lesz kapható a következő méretekben: 7×17; 7,5×17; 7,5×18; 8×18; 8,5×20 és 9×21 col. Négy- és ötlyukú kivitelben, 7-9 col szélességben, 38-48-ig tartó középsík-eltolással (ET szám) gyártják. Az új OZ-Toyota keréktárcsa először Japánban és Európában jelenik meg az aftermarket-felnikereskedők kínálatában. Természetesen a legjobban a ralis gyökerekkel rendelkező homologizációs modellhez, a nemrég frissített Toyota GR Yarishoz illik, de minden bizonnyal jól mutat majd a GT 86-on, a GR Corollán és a GR Suprán is.

Fotók: Toyota Gazoo Racing, OZ Racing