A Toyota 100%-os tulajdonba veszi az eddig Panasonic-kal közös akkumulátorgyártó vállalatát

A különböző elektrifikált modelljeihez (öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos) szükséges akkumulátorok gyártásának felgyorsítása érdekében a Toyota saját tulajdonába veszi eddigi kapcsolt vállalkozását, a Panaconic-kal közös tulajdonban lévő Primeearth EV Energy-t. A tavaly már világszerte mintegy 3,7 millió elektrifikált autót értékesítő, és az értékesítéseiben ezen modellek arányát folyamatosan növelni kívánó Toyota az elmúlt években folyamatosan növelte tulajdoni arányát a közös vállalatban, amely a mostani döntés előtt már 80,5%-os volt, így a lépés a korábbi elkötelezettség megerősítését jelenti.

A Toyota megállapodott a Panasonic-kal, hogy a Primearth EV Energy (PEVE) vállalatot 100 százalékos tulajdonú leányvállalatává alakítja annak érdekében, hogy megerősítse kapacitását az autóipari akkumulátorok tömeggyártásában. Az akvizícióra a hónap végéig sor kerül. A Toyota kapcsolt vállalatai közül jelenleg a PEVE, a Toyota Industries Corporation és a Prime Planet Energy & Solutions, Inc. (tulajdonosi kör: Toyota 51%, Panasonic HD 49%) tömegesen gyárt akkumulátorokat öntöltő hibrid elektromos járművekhez (HEV), utóbbi pedig akkumulátorokat készít akkumulátoros elektromos (BEV) és plug-in hibrid elektromos járművekhez (PHEV) is. A Toyota továbbra is együttműködik ezekkel a vállalatokkal az akkumulátorok tömeggyártásában és fejlesztésében.

A HEV-akkumulátorok mellett a PEVE azt tervezi, hogy megkezdi a BEV- és PHEV-akkumulátorok gyártását. A vállalatnak az elektromos járművek sokféle akkumulátorának tömeggyártására való áttérése lehetővé teszi a Toyota számára, hogy rugalmasan reagáljon a növekvő akkumulátor-keresletre, és egyben hozzájárul a tömeggyártás versenyképességének további növeléséhez. A versenyképesebb akkumulátorok növelni fogják a Toyota elektromos járműkínálatának vonzerejét, és hozzájárulnak a karbonsemlegesség többutas eléréséhez a gyártó stratégiája révén.

PEVE összefoglaló

NévPrimearth EV Energy Co., Ltd. (névváltoztatás megfontolás alatt)
MunkavállalókKörülbelül 4700 fő
Történelem1996. december Megalakul a Panasonic EV Energy Co., Ltd. (Tulajdonrész: Toyota 40%, Panasonic HD 60%) 2005 október A HEV-piac bővülése miatt megnövekedett kapitalizáció. Tulajdonosi részesedés a Toyota tőkeemelését követően: Toyota 60%, Panasonic HD 40%*. 2010 június A vállalat neve Primearth EV Energy Co., Ltd. lett. A Toyota tőkeemelését követő tulajdonosi részesedés: Toyota 80,5%, Panasonic HD 19,5%.