A Sony World Photography Awards-ról

A World Photography Organisation által szervezett, nemzetközileg elismert Sony World Photography Awards a globális fotográfiai naptár egyik legfontosabb eseménye. Az immár 17. alkalommal megrendezett, ingyenesen látogatható rendezvény a fotográfia globális hangját képviseli, és fontos betekintést nyújt a kortárs fotográfiába. Az SWPA mind a már befutott, mind a feltörekvő művészek számára világszínvonalú lehetőséget kínál munkájuk bemutatására. A díjátadón a világ legbefolyásosabb fotóművészeit a Fotográfiához való kiemelkedő hozzájárulás díjjal ismerik el; a díjat 2024-ben Sebastião Salgado, az elismert fotográfus kapja, aki olyan ikonikus nevek előkelő listájához csatlakozik, mint William Eggleston, Mary Ellen Mark, Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Graciela Iturbide, Edward Burtynsky és Rinko Kawauchi. A díjazott és a shortlistre került fotográfusok munkáit a londoni Somerset House-ban évente megrendezett rangos kiállításon mutatják be. Követendő hashtagjeink: #SonyWorldPhotographyAwards és #SWPA2024. worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

2024 BÍRÁI

Professzionális pályázat: Elena Navarro, Photo Curator, Producer, and Consultant, Mexikó; Mutsuko Ota, Editorial Director, IMA Magazine, Japán; Elisabeth Sherman, Senior Curator, Director of Exhibitions and Collections, International Center of Photography (ICP), USA; Tanzim Wahab, Curator, Spore Initiative, Németország és Festival Director, Chobi Mela, Banglades; és Monica Allende, Independent Curator, Photography Consultant and Chair of the Jury

Nyílt és Ifjúsági pályázat: Daniel Blochwitz, Curator, Foto Festival Lenzburg, Svájc

Diák pályázat: Ravi Ghosh, Deputy Editor at The British Journal of Photography

JULIETTE PAVY

AZ ÉV FOTÓSA

Juliette Pavy francia fotós a párizsi EMI CFD fotóriporteri programjának végzőse. Rendszeresen együttműködik a francia nemzeti sajtóval, többek között a Le Monde, a Libération és a Le Figaro című lapokkal. Az utóbbi években a környezeti és társadalmi témákhoz kapcsolódó dokumentarista fotográfiai megközelítést alakított ki.

Társalapítója a Collectif Hors Formatnak. 2023-ban elnyerte az UPP-díjat és a Françoise Demulder-ösztöndíjat a grönlandi nők kényszersterilizálásáról szóló riportjáért.

KATHLEEN ORLINSKY

Sustainability Prize

Kathleen Orlinsky fotográfiái a konfliktusoktól és társadalmi kérdésektől kezdve az egyedi szubkultúrákon át a vadvilágig és a sportig számos témát vizsgálnak. A National Geographic és a The New York Times rendszeres munkatársa, és többek között a World Press Photo, a Pictures of the Year International és az Alexia Foundation díjazottja. 2014 óta a változó bolygónk emberi történeteinek dokumentálására összpontosít, azt vizsgálva, hogy az éghajlati válság hogyan alakítja át az emberek, az állatok és a föld közötti kapcsolatot.

LIAM MAN

AZ ÉV FOTOGRÁFUSA – NYÍLT KATEGÓRIA

Az Egyesült Királyságban élő tájfotós Liam valamivel több mint 10 évvel ezelőtt kezdett el fotózni, és most a drónfény-festészetre specializálódott. Célja, hogy a fotózás határait feszegetve ünnepelje bolygónkat annak minden sokszínűségében. Semmi sem akadályozza meg abban, hogy olyan különleges képeket készítsen, amelyeket még senki sem látott, legyen szó akár az Északi-sarkkörön való hószánozásról, akár az éjszakai hegymászásról.

KAYIN LUYS

AZ ÉV DIÁK FOTOGRÁFUSA

Kayin Luys, 1999-ben született, újságíró és fotós. Analóg fényképezőgépével a környezetéből – banális vagy feltűnő – merít ihletet, és a dokumentarizmus és a fikció közötti határokat keresi. Ebben az irányított valóságban szereti összehozni az embereket, kapcsolatot keresve. Az eredmény egy megmerevedett világ, amelyben a szín fontos szerepet játszik.

DANIEL MURRAY

AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTOGRÁFUSA

Daniel Murray egy lelkes skóciai tizenéves fotós, aki szeret csendéleteket, tájképeket és utcai fotókat készíteni. A fotózás az egyik szenvedélye, mivel szeret olyan képeket készíteni, amelyeknek van egy bizonyos esztétikájuk és történetük. Legyen szó akár a szerkesztésről, a szögekről vagy a kompozícióról, Murray célja, hogy hatásos vizuális történeteket hozzon létre.

SEBASTIÃO SALGADO

Outstanding Contribution to Photography

Sebastião Salgado 1944-ben született a brazíliai Aimorésben. Tanulmányait követően közgazdászként kezdte pályafutását, majd 1973-ban szabadúszó fotósként kezdett dolgozni. Salgado fotói ma a világ számos jelentős múzeumának és intézményének gyűjteményében szerepelnek, többek között a New York-i Museum of Modern Art, a San Franciscó-i Museum of Modern Art, a washingtoni Smithsonian Institution, a tokiói National Museum of Modern Art, a párizsi Centre Pompidou és a kaliforniai Los Angeles County Museum of Art gyűjteményében. Salgado többek között elnyerte a humanitárius fotográfiáért járó Eugene Smith-díjat, a World Press Photo-díjat, az Év fotóriportere díjat és az Erich Salomon-díjat. Salgado 2015-ben a Photo London Master of Photography címet kapta, 2016-ban pedig Chevalier de la Légion d’Honneur lett Franciaországban, és az Institut de France Művészeti Intézet Académie des Beaux-Arts tagja lett. 2019-ben az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia külföldi tiszteletbeli tagjává választották, 2022-ben pedig megkapta az ICP Infinity életműdíját. Salgado négy díszdoktori címet szerzett, többek között a Harvard Egyetemen és a New Schoolban. Feleségével, Lélia Wanick Salgadóval együtt alapítója az Instituto Terra nevű szervezetnek, amely a brazíliai Atlanti-erdő helyreállításának szenteli magát. Franciaországban és Brazíliában is él.

EDGAR MARTINS

Edgar Martins (sz. 1977) a portugáliai Évorában született. Nemzetközi kiállításai vannak, munkái számos múzeumban, vállalati és magángyűjteményben szerepelnek. Ő volt a 2023-as év fotósa díj nyertese. Martins 2002 és 2022 között 15 önálló monográfiát adott ki, amelyeket a kritikusok elismeréssel fogadtak, és őt választották ki Makaó (Kína) képviseletére az 54. Velencei Biennáléra. www.edgarmartins.com.

A WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION-RŐL

A World Photography Organisation egy vezető globális platform, amely a fotográfiai kultúra fejlesztésének és előmozdításának szenteli magát. Programjai és versenykezdeményezései értékes lehetőségeket biztosítanak a fotográfiával foglalkozó művészek számára, és hozzájárulnak a munkájukkal kapcsolatos beszélgetések kiszélesítéséhez. A Sony World Photography Awards a World Photography Organisation fő programja. A 2007-ben alapított verseny a világ egyik legnagyobb és legrangosabb fotópályázata, amely a vezető és feltörekvő fotóművészek munkáját díjazza, és évente több tízezer látogatót vonz kiállításaira világszerte. A World Photography Organisation a Creo fotográfiai részlege, amely három ágazatban – fotográfia, film és kortárs művészet – felelős a kezdeményezések és programok megvalósításáért. Kövesse a World Photography Organisation oldalait Instagramon (@worldphotoorg), Twitteren/X-en (@WorldPhotoOrg), és LinkedInen/Facebookon (World Photography Organisation).

CREO

A Creo három fő területen kezdeményez és szervez eseményeket és programokat: fotográfia, film és kortárs művészet. A 2007-ben World Photography Organisation néven alapított Creo azóta tovább bővítette tevékenységi körét, továbbfejlesztve küldetését, hogy jelentőségteljes lehetőségeket teremtsen az alkotók számára, és kiterjessze kulturális tevékenységeinek hatókörét. Ma a szervezet kiemelt projektjei közé tartozik a Sony World Photography Awards, a Sony Future Filmmaker Awards, a PHOTOFAIRS Shanghai, a Photo London és a PHOTOFAIRS New York. Az Angus Montgomery Arts-szal együttműködve a Creo segít a csoport vállalkozásainak megvalósításában, amelyek a világ vezető művészeti vászait foglalják magukban. A Creo a nevét a latin “I create” (én alkotok) szóból kapta, és ennek szellemében a Creo célja, hogy a kreatív hangokat megerősítse és képviseletet adjon nekik.

www.creoarts.com

SONY GROUP CORPORATION

A Sony Group Corporation egy kreatív szórakoztatóipari vállalat, amely szilárd technológiai alapokon nyugszik. A játék- és hálózati szolgáltatásoktól kezdve a zenén, a képeken, az elektronikai termékeken és megoldásokon, a képalkotó és érzékelő megoldásokon és a pénzügyi szolgáltatásokon át – a Sony célja, hogy a kreativitás és a technológia erejével érzelmekkel töltse meg a világot. További információkért látogasson el a következő weboldalra: sony.com/en

SONY CORPORATION

A Sony Corporation a Sony Groupon belül az elektronikai termékekért, technológiákért és szolgáltatásokért (ET&S) felelős. Azzal a vízióval, hogy “a technológia és az új kihívások keresése révén továbbra is Kando és Anshin-t nyújt az embereknek és a társadalomnak világszerte egyaránt”, A Sony Corporation technológiával támogatja a Sony Groupot, hogy az alkotókkal együtt megteremtse a jövő szórakozását. További információ: www.sony.net

* Mindkét szó japán, a Kando érzelmet jelent, az Anshin pedig többféle jelentéssel bír, mint például lelki béke, megnyugvás, megbízhatóság és bizalom.

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ

Sony World Photography Awards Exhibition 2024

DÁTUM: 2024. ÁPRILIS 19.- MÁJUS 6.

NYITVATARTÁSI IDŐ: HÉTFŐ – VASÁRNAP, 11:00 – 20:00 / ÜNNEPNAP (MÁJUS 6.), 11:00 – 18:00

CÍM Somerset House, London, WC2R 1LA

BELÉPŐ: £15 / £11 ENGEDMÉNYEK

FOGLALÁSI INFORMÁCIÓ: worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition