A Smoke Sauna Sisterhooddal folytatódik a 13. Mozinet Filmnapok

Az elmúlt év egyik legkülönlegesebb filmélményével, a legjobb dokumentumfilm Európa Filmdíjával kitüntetett Smoke Sauna Sisterhooddal folytatódik januárban a 13. Mozinet Filmnapok.

Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje, a Smoke Sauna Sisterhood egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai. A hipnotikus erejű dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját.

Smoke Sauna Sisterhood budapesti vetítése a 13. Mozinet Filmnapok keretében 2023. január 18-án, csütörtökön 19 órakor lesz a Puskin moziban. Az est során a film vetítése mellett egy autodidakta női acapella csoport, kórus, közösség, a Varsányi SzIrének énekel, illetve Veiszer Alinda beszélget Hortobágyi Andrea női kör kísérővel, női-, kismama-, posztnatális-, yin- jógaoktatóval, dúlával. Jegyvásárlásra itt van lehetőség.

A 13. Mozinet Filmnapokon a nézők esetenként már hónapokkal az országos mozibemutató előtt láthatnak havonta egy filmet a budapesti Puskin mellett a békéscsabai Centerben, a debreceni Apollóban, a győri Rómer Házban, a kecskeméti Otthon moziban, a miskolci Uránia-Béke moziban, a nyíregyházi Krúdyban, a pécsi Apollóban, a szegedi Belvárosiban, a székesfehérvári Barátságban, a szentendrei P’Art moziban, a székesfehérvári Barátságban, a szolnoki Tisza moziban, a szombathelyi Agorában és a veszprémi Fotonban.

A Filmnapok zárásaként februárban a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját elnyerő alkotás szerepel a programban: a Hogyan szexeljünk (How To Have Sex) autentikusan mutatja be a fiatalok fesztelen, már-már szabályok nélküli életét, míg a csillogó felszín alatt a Z generáció érzelmi és szexuális kiszolgáltatottságának legmélyére ás. A három legjobb barátnő, Tara, Skye és Em a gimi utáni nyáron egy görög tengerparti városban, a fiatalokkal teli Maliában veti bele magát az éjszakai életbe. A trió életük legjobb és legintenzívebb nyarában reménykedik, de nem mérik fel a döntéseik súlyát.